Jeigu vartosite paracetamolį

Užklupus pirmiesiems uždegimo ar peršalimo simptomams, žmonės stengiasi išvengti vizito pas gydytoją ir vaistų ieško namuose. Tačiau tiems gyventojams, kurie nuolat vartoja tam tikrus vaistinius preparatus, pavyzdžiui, kraujospūdį, rūgštingumą mažinančius vaistus, kontraceptikus dėl kitų preparatų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Vaistininkas Dainius Viederis DELFI išskiria kelias grupes vaistų arba veikliųjų medžiagų, kurios tarpusavyje sąveikaudamos gali sukelti nepageidaujamų šalutinių poveikių. Pirmiausia, pasak jo, reikia atkreipti dėmesį į preparatus, kuriuose yra paracetamolio.

„Vienas dažniausių nereceptinių vaistinių preparatų nuo peršalimo komponentų yra paracetamolis. Į jį reikėtų atkreipti dėmesį, ypač žmonėms, kurie vartoja vaistus reguliuoti kraujo krešumui. Į paracetamolio vartojimą ir dozes reikėtų atkreipti dėmesį tokiems žmonėms, kurie vartoja vaistą varfariną. Jis atsakingas už kraujo krešėjimą, kad žmonėms nebūtų per didelis kraujo krešumas. Toks vaistų derinys kaip paracetamolis ir varfarinas gali padidinti kraujavimo riziką. Todėl kolegoms vaistininkams yra rekomenduojama pasiklausti pacientų, kokius vaistus jie vartoja“, – pasakoja D. Viederis.

Vaistai

Specialistas tęsia, kad taip pat į paracetamolio vartojimą reikėtų žiūrėti atsargiai žmonėms, kuriems yra paskirtas vaistas karbamazepinas. Tai yra vienas iš senesnių vaistų, vartojamų sergant epilepsija. Geriamas su kitomis veikliosiomis medžiagomis, jis gali ir pakenkti žmogaus sveikatai – išauga vadinamasis vaistų toksiškumas.

Kita platesnės konsultacijos reikalaujanti tendencija, anot D. Viederio, yra bandymai tarpusavyje derinti vaistus nuo skausmo, pavyzdžiui, paracetamolį su ibuprofenu ar pan. Pašnekovas pabrėžia, kad šių veikliųjų medžiagų derinimas tarpusavyje gali kenti inkstams.

„Todėl labai svarbu, kad žmonės šių vaistų kartu nevartotų. Kalbant apie paracetamolį ir diklofenaką, tai yra netgi skirtingas veikimo mechanizmas ir jų gėrimas tuo pačiu metu gali didinti apkrovą inkstams ir gali sukelti inkstų pažeidimus“, – komentuoja specialistas, pridurdamas, kad dviejų ar net daugiau nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vartojimas kartu didina pašalinių reakcijų riziką.

Jeigu vartosite vaistus nuo uždegimo

Kalbant apie ibuprofeną, diklofenaką, aspiriną ir kitus nesteroidinius vaistus, vaistininkas perspėja, kad juos atsargiai turėtų vartoti pacientai, kurie turi širdies ligų. Šie vaistai sąveikauja su tam tikrais preparatais, pavyzdžiui, kraujospūdį reguliuojančiais vaistais, valsartanu, losartanu, telmisartanu, ramipriliu, perindopriliu. Todėl, kaip aiškina pašnekovas, derinant šiuos vaistus didėja inkstų pažeidimo rizika.

„Kitų vaistų, kurie reguliuoja kraujospūdį ar pulsą, pavyzdžiui, metoprololis, ir yra vartojami su nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, gali sumažėti jų poveikis. Lygiai taip pat galime nesulaukti poveikio iš tam tikrų vaistų, kurie šalina skysčius iš organizmo. Kalba eina apie tokį vaistą kaip furozemidas. Mokslinė literatūra teigia, kad ibuprofenas gali sumažinti šio konkretaus vaisto poveikį“, – priduria D. Viederis.

Jeigu vartosite antibiotikus

Atėjus peršalimo sezonui, auga ir antibiotikų vartojimas. Tačiau kai kurie iš jų, vartojami su kitais vaistais, taip pat gali sukelti tam tikrų šalutinių poveikių.

„Vienas dažniausiai vartojamų antibiotikų – amoksicilinas ir jo deriniai. Vėl galioja ta pati taisyklė žmonėms, kurie vartoja kraujo krešumą reguliuojančius vaistus. Pavojingiausia medžiaga – varfarinas. Dar galima paminėti sąveiką su alopurinoliu – labai dažnai būna, kad amoksicilino ir alopurinolio derinys gali lemti nepageidaujamas odos reakcijas. Vartojant amoksiciliną su kitais nereceptiniais vaistais, rimtų šalutinių poveikių būti neturėtų“, – paaiškina vaistininkas D. Viederis, pridurdamas, kad išimtis gali būti acetilsalicilo rūgštis (aspirinas) ir acikloviras. Šių preparatų ir amoksicilino derinys gali turėti įtakos inkstų veiklai.

Pašnekovas tęsia, kad senesnis antibiotikas, patentuotas 1957 metais – doksiciklinas, dar pakankamai plačiai naudojamas, turi daugiau galimų sąveikų su kitais vaistais.

„Pavyzdžiui, reiktų atsargiai žiūrėti į preparatus, kurie savo sudėtyje turi kalcio, magnio, aliuminio junginių. Į šią grupę įeina ir preparatai rūgštingumui mažinti, kurie savo sudėtyje turi kalcio – magnio junginių. Betgi tas pats kalcis, esantis piene, gali mažinti doksiciklino patekimą į organizmą, todėl gali būti mažinamas antibiotiko veikimas“, – pabrėžia pašnekovas.

Jeigu vartojate kontraceptikus

Vaistininkas, kalbėdamas apie preparatų maišymą, akcentuoja, kad ypač atsakingai vaistus turėtų rinktis moterys, kurios vartoja kontraceptikus. D. Viederis aiškina, kad kontraceptikai gali turėti nepageidaujamų sąveikų su vaistiniais preparatais, kurie yra mikrosomų fermentų induktoriai.

„Tokiu atveju gali sustiprėti lytinių hormonų klirensas (pašalinimas iš organizmo) ir tai gali sukelti tarpciklinį kraujavimą ir (arba) susilpninti kontraceptinį poveikį iki nepakankamo“, – sako D. Viederis.

Vaistininkas paaiškina, kad mikrosomų fermentų induktoriai yra kepenų mikrosomų fermentus indukuojančios medžiagos. Joms priskiriama: alkoholis, vaistai nuo epilepsijos (pvz., karbamazepinas, fenitoinas, primidonas), kofeinas, karbenoksolonas, ciprofloksacinas (gana dažnai skiriamas antibiotikas, ypač esant šlapimo takų infekcijoms), klofibratas, kortikosteroidai (gliukokortikoidai), izoniazidas, fenilbutazonas, rifampicinas, teofilinas. Nikotinas taip pat indukuoja kepenų mikrosomų fermentus.

„Fermentų indukcija gali būti stebima jau po kelių gydymo dienų. Didžiausia fermentų indukcija įprastai stebima keliomis pirmosiomis gydymo savaitėmis. Nutraukus gydymą vaistu, fermentų indukcija gali išsilaikyti 4 savaites“, – priduria D. Viederis.

Vis dėlto, pasak vaistininko, didžiausias pavojus yra cheminių medžiagų perdozavimas.

„Nemaža bėda yra dėl kompleksinių priemonių, pavyzdžiui, kompleksai nuo peršalimo. Vis dėlto, yra tikimybė, kad pacientas neįvertins, jog tame preparate jau yra tam tikra medžiaga ir jis gali suvartoti tą pačią medžiagą jau esančią kitame preparate. Ryškiausias pavyzdys yra to paties paracetamolio. Visi vaistai nuo peršalimo turi savo sudėtyje paracetamolio, ir dar jei šalia žmogus gers vienkomponentį paracetamolio preparatą, stipriai padidins riziką apsinuodyti“, – pasakoja specialistas ir priduria, kad, vartojant nesteroidinius vaistus nuo uždegimo, kartu su paracetamoliu reiktų daryti bent jau 4 – 8 val. pertrauką ir vengti ilgalaikio vartojimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)