E. Andriuškevičiui naujoji, raudonu kupolu dengta krosnis – ne pirmas jo rankų darbas. Šalia jau apie penkerius metus stovi kita, taip pat vyro nuo pat pradžių iki pabaigos pastatyta krosnis. Tiesa, pirmoji skirta žuviai rūkyti, šašlykams kepti.

„Prieš metus pagalvojome, kad būtų įdomu kieme ir picą išsikepti“, – kaip gimė idėja pasistatyti dar vieną krosnį, pasakojo Vilkijos gyventojas. Vyras pasakojo, kad visą reikalingą informaciją ir idėjas, kaip turėtų atrodyti ir veikti nauja krosnis, susižvejojo interneto platybėse. E. Andriuškevičius prisipažino, kad visi darbai užtruko vos apie mėnesį.

„Prie namų turime pavėsinę, jau veikiančią vieną krosnį, todėl šiai vasarai norėjome ir dar vieną turėti“, – teigė pašnekovas.

Nagingiausio lietuvio rinkimuose dalyvaujantis vyras teigė, kad pirmą picą šeima pabandė išsikepti dar kol krosnis buvo nepabaigta.

„Manau, kad rezultatas tikrai visai šeimai patiko“, – džiaugėsi vyras.

Pasiteiravus, kuri dalis statant krosnį buvo sunkiausia, E. Andriuškevičius prisipažino, kad sukurti krosnies maketą, kurio vaizdas tenkintų vyro įsivaizduojamą statinį.

„O jau toliau sunkumų nebuvo. Tiesiog dirbi ir viskas įvyksta savaime“, – pridėjo jis.

Naujajai krosniai, kaip ir pirmajai, vyras naudojo ir akmenis. Vilkijos gyventojo kieme iš jų jau pastatytas šulinys, židinys, todėl ir krosnis bandyta priderinti prie bendro vaizdo.

E. Andriuškevičius krosnies statyboms naudojo akmenis, karščiui atsparias plytas, struktūrai ir dekoravimui skirtą tinką.


Vyras pasakojo, kad daug patirties dirbant su šiomis medžiagomis neturi, tačiau savo laiku statantis namą teko šiek tiek pamūryti.

Naują Vilkijos gyventojo kūrinį šią vasarą jau pamatė ir nemažai namus aplankiusių svečių. Dauguma jų turėjo progos paragauti ir krosnyje iškeptos picos. Nagingas lietuvis teigė, kad šioje krosnyje puikiai galima išsikepti ir kruasanų ar šimtalapį.

„Ir pavyksta visai neblogai. Tiek kvapas, tiek skonis. Žinoma, kepti galima ir elektrinėje orkaitėje, bet, pavyzdžiui, šioje krosnyje iškeptus šimtalapį man atgyja vaikystės prisiminimai“, – savo įspūdžiais dalijosi E. Andriuškevičius.

Abi vyro pastatytas krosnis puošia vėjarodės. Jos simbolizuoja šeimos keturkojus. Ant pirmos krosnies buvo įmontuota lietuvio rankomis pagaminta vėjarodė su katinu, o ant antrosios – su šuniuku.

„Iš pradžių namuose atsirado baltas katinas, tai jį simbolizuoja pirmoji vėjarodė. Gimtadienio proga dukrai buvome nupirkę šuniuką, tai jis atvaizduotas antroje. Jie lyg namų sielos mato viską iš aukštai“, – šypsojosi pašnekovas.

Kaip pasakojo E. Andriuškevičius, pirmoji krosnis yra atviro tipo, kur aukšta temperatūra palaikoma esant liepsnai, o antrojoje – aukšta temperatūra išsilaiko labai ilgai, net ir toliau nekūrenant.

Daugiau nagingų lietuvių darbų, dalyvaujančių konkurse „Darau pats“, galite rasti ČIA. Kviečiame balsuoti už labiausiai patikusius kūrinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)