Rinkimų agitacija, neatsižvelgiant į jos būdus, formą ir priemones, draudžiama nuo 2019 m. gegužės 11 d. 1 val. nakties iki gegužės 12 d. 20 val., išskyrus nuolatinę vaizdinę agitaciją, kuri iškabinta iki prasidedant šiam referendumo agitacijos draudimui ir kurios pašalinimas susijęs su sudėtingais veiksmai.

Rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu ir balsavimo iš anksto metu jokių vaizdinių ir garsinių rinkimų agitacijos priemonių (išskyrus tas, kurias išleido Vyriausioji rinkimų komisija) negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.

Kadangi šiuo metu vyksta ir kitų rinkimų agitacija, vadovaujantis įstatymu, tokiomis pačiomis sąlygomis ir tvarka jų agitacija yra draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos.

Rinkimų, referendumo agitacija nelaikoma informacija apie vykstančius rinkimus, referendumą, jų svarbą valstybės ir Tautos gyvenimui, atvykusių balsuoti rinkėjų skaičių, dokumentus, kuriuos būtina turėti balsuojant, kvietimas atvykti balsuoti ar kita informacija, kuria neraginama nedalyvauti rinkimuose ar referendume, balsuoti už arba prieš kandidatą, referendumui teikiamo sprendimo priėmimą, nelaikoma rinkimų, referendumo agitacija.

Primename, kad rinkimų ar referendumo agitacijos draudimo pažeidimas likus 30 valandų iki Respublikos Prezidento rinkimų ir referendumų dėl Konstitucijos 12 ir 55 straipsnių pakeitimų pradžios, taip pat rinkimų dieną užtraukia baudą asmenims nuo 140 iki 300 eurų ir rinkimų komisijų ar referendumo komisijų nariams, kitiems atsakingiems asmenims, taip pat rinkimų ar referendumo stebėtojams – nuo 300 iki 1 150 eurų.

Rinkimų ar referendumo agitacijos tvarkos pažeidimas, užtraukia baudą asmenims nuo 60 iki 140 eurų, rinkimų komisijų ar referendumo komisijų nariams, kitiems atsakingiems asmenims, taip pat rinkimų ar referendumo stebėtojams – nuo 200 iki 870 eurų ir politinės kampanijos dalyviams ar politinių partijų, kurios yra politinės kampanijos dalyvės, pirmininkams – nuo 300 iki 1 050 eurų.

Administracinis nusižengimas, jeigu dėl to rinkimai ar referendumas pripažinti negaliojančiais, užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki 1 450 eurų, rinkimų komisijų ar referendumo komisijų nariams, kitiems atsakingiems asmenims, taip pat rinkimų ar referendumo stebėtojams – nuo 850 iki 5 800 eurų ir politinės kampanijos dalyviams ar politinių partijų, kurios yra politinės kampanijos dalyvės, pirmininkams – nuo 1 500 iki 5 800 eurų.

Nusižengimas, padarytas visuomenės informavimo priemonėse, užtraukia baudą viešosios informacijos rengėjų, skleidėjų vadovams arba kitiems už viešosios informacijos skleidimą ar visuomenės informavimo priemonių turinį atsakingiems asmenims nuo 2 700 iki 6 000 eurų.

Dėl informacijos socialiniuose tinkluose rinkimų ir referendumų agitacijos draudimo laikotarpiu

Politinės kampanijos dalyviai:

1. neturėtų atlygintinai skelbti jokių įrašų;

2. neturėtų skelbti naujų agitacinio turinio įrašų, įskaitant kvietimą į rinkimus, referendumą ar raginimą nedalyvauti rinkimuose, referendume;

3. neturėtų keisti asmeninės paskyros nuotraukos ir viršelio į paskyrą su agitaciniais elementais, neturėtų atlikti jokių veiksmų (pavyzdžiui, aktyviai komentuoti prie kitų įrašų), kurie naujai keltų susidomėjimą kandidatu;

4. turėtų atsisakyti informacijos apie rinkimų dienos renginius, kuriais išreiškiamas palaikymas ar žadama konkrečiu būdu balsuoti;

5. neprivalo pašalinti iki rinkimų agitacijos draudimo pradžios paskelbtų įrašų, tačiau neturėtų dirbtinai kelti susidomėjimą jais (pavyzdžiui, komentuoti ankstesnių įrašų, naujai dalintis jais ir pan.).

Rinkėjai:

1. neturėtų agituoti už politinės kampanijos dalyvius, įvardinant konkrečius kandidatus, partijas ar rinkimų komitetus, neturėtų dalintis agitaciniais kitų asmenų įrašais;

2. neturėtų agituoti už balsuoti už arba prieš referendumui teikiamo sprendimo priėmimą ar raginti nedalyvauti referendume;

3. neturėtų keisti asmeninės paskyros nuotraukos ir viršelio į paskyrą su agitaciniais elementais už konkretų kandidatą, partiją ar rinkimų komitetą.