Cirkumcizija arba vyrų apipjaustymas – operacija, kurios metu apipjaustoma apyvarpė. Dažniausiai cirkumcizija siejama su judaizmu ir islamu, kur vyrai apipjaustomi dar vaikystėje. Tačiau urologas Antanas Balvočius pabrėžia, kad vyrų apipjaustymas dažnas ir Lietuvoje bei tampa vieninteliu sprendimu susidūrus su susiaurėjusios apyvarpės problema.

Kokiais atvejais reikalingas cirkumcizija?

„Kartais ši procedūra būna vyrui tiesiog būtina, nes jis turi įgimtą susiaurėjusią apyvarpę. Tokiu atveju reikia daryti apipjaustymą ir tokių atvejų pasitaiko nemažai. Kartais pasitaiko, kad ateina vyrai ir vyresni su šia problema“, – pasakojo gydytojas.

Pasak jo, tai, jog apyvarpė pilnai neatsismaukia berniukui iki 5 metų yra normalu, tačiau vėliau, jei problema išlieka, reikia operacijos.

Klinikos „Northway“ urologas Robert Jankovski prideda, kad vyrų apipjaustymo operacija gali būti reikalinga ir ne tik dėl susiaurėjusios apyvarpės.

„Tokia procedūra atliekama ir tokiais atvejais, kai kartojasi pūlingi balanopostitai arba uždegimai, pastebima parafimozė, kai atsmaukta apyvarpė negali būti užsmaukta atgal, galima odos nekrozė. Taip pat cirkumcizija gali būti reikalinga, kai dėl apyvarpės siaurumo ji užspaudžia ir sukelia skausmus erekcijos metu“, – vardijo specialistas.

Kaip pasakojo urologai, cirkumcizija nėra labai sudėtinga operacija, kuri dažnai atliekama dienos stacionare.

„Žinoma, suaugusiam vyrui procedūra šiek tiek sudėtingesnė, bet vaikui nieko baisaus“, – kalbėjo A. Balvočius. Kaip paminėjo R. Jankovski, gijimo laikas po cirkumcizijos priklauso nuo individualių organizmo savybių, bet standartiškai užtrunka apie vieną mėnesį.

„Kartais po operacijos gali būti varpos galvutės jautrumas, kuris praeina savaime. Ši operacija įtakos seksualiniam vyro gyvenimui neturi“, – pridėjo jis.

Kenčia dėl lytinių santykių

Abu urologai pripažįsta, kad ir Lietuvoje vyrams atlikti cirkumciziją tenka dažnai.

„Atvejų, kad reikia atlikti cirkumciziją vyrams yra ne tiek ir mažai. Jie jaučia nepilnavertišką gyvenimą, nes neatsimaukia apyvarpė, renkasi infekcija“, – kalbėjo A. Balvočius.

Kartu urologas pripažino, kad vyrams, pilnai apyvarpei neatsismaukiant, lytiniai aktai nėra tokie malonūs, kaip galėtų būti, visgi cirkumciziją jie dar stigmatizuoja ir kai kuriems vyrams nebūna taip lengva priimti sprendimą šiai operacijai.

Urologas R. Jankovski teigė nepastebėjęs, kad vyrai dėl šios procedūros poreikio susidurtų su psichologinėmis problemomis: paaiškinus operacijos esmę ir eigą, jos įprastai vyrai nebebijo.

Robert Jankovski

Apipjaustymo privalumas – mažesnė ligų rizika

Tiek A. Balvočius, tiek R. Jankovski pritarė, kad cirkumcizija ne tik išgelbėja vyrus nuo skausmingos erekcijos ar sunkumų lytiniame gyvenime dėl susiaurėjusios apyvarpės, bet turi ir kitą fizinę naudą.

Vyras, kuriam atlikta cirkumcizija, susiduria su šlapimo takų ar lytiškai plintančių ligų mažesne rizika. „Tai yra ir profilaktinė priemonė, nes atlikus šią operaciją uždegimai gali taip dažnai nesikartoti. Ir prižiūrėti varpą tampa lengviau, nes nereikia atsmaukti“, – pasakojo A. Balvočius.

R. Jankovski pridėjo, kad po cirkumcizijos sumažėja pūlingų apyvarpės uždegimų ar varpos vėžio rizika: „Nes dažnai, jeigu apyvarpė neatsismaukia, ypač vyresniame amžiuje, galima karcinoma – vėžio rūšis, epitelinio audinio piktybinis navikas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)