Pagrindinė priežastis - kandidatų atsisakymas diskutuoti su bendruomene. Nepaisant pilietinės iniciatyvos Žinau, ką renku savanorių pastangų debatai neįvyks Marijampolės, Zarasų, Alytaus, Varėnos, Klaipėdos, Vilkaviškio, Šilutės, Šilalės rajonų ir Vilniaus, Klaipėdos bei Alytaus miestų savivaldybėse.

Populiariausi pasiteisinimai - per mažai laiko ir viską jau pasakė

Klaipėdos rajone abu kandidatai debatuoti atsisakė. Bronius Markauskas (LVŽS) argumentuodamas, kad nori kalbėti, o ne kalbėtis (suprask, patogiau dalyvauti asmeniniuose susitikimuose su rinkėjais). Rasa Petrauskienė (TS-LKD) tuo, kad ir taip jau dalyvavo nemažai debatų (tarsi apie galimą 4 metų darbą nebūtų ką daug ir šnekėti).

Trijuose miestuose - Vilniuje, Klaipėdoje ir Alytuje kandidatai nedalyvavimą taip pat argumentavo itin užimta darbotvarke. Vilniaus mieste Artūras Zuokas (LLS), o Alytaus mieste Gediminas Daukšys (VKM) teigė, kad diskusijų jau buvo pakankamai ir dar vieniems viešiems debatams laiko neras. Klaipėdos m. kandidatas Vytautas Grubliauskas (VKM) tikino, kad dirba mero darbą ir debatai nėra to dalis. Vilkaviškio rajono kandidatas Algirdas Neiberka (LSDP) taip pat nerado laiko diskusijai su rinkėjais dėl tiesioginių mero darbų.

Šilutės rajone kandidatas Vytautas Laurinaitis (PTT) teigė, kad viską jau pasakė I turo debatuose ir nebeturi ką pridurti, nors I turo debatuose kiekvienam kandidatui vidutiniškai ir teko vos po 15-20 min. laiko pasisakymams (primename, mero kadencija trunka 4 metus).

Strategija - viešai nediskutuoti

Varėnos rajono kandidatas Algis Kašėta (VKM) teigė, kad į jo antrojo turo rinkimų strategiją debatai neįtraukti, tačiau nepaaiškino, kaip į šią “strategiją” patekti. Panašiai ir Šilalės rajono kandidatas Algirdas Meiženis (PTT), nesutikęs dalyvauti ir I turo debatuose, teigė, kad jo taktika yra viešai nekalbėti, nes nenori sakyti nieko blogo apie kandidatus ir per daug prisišnekėti apie būsimus darbus. Apie tai, ką reikia padaryti ir padarys kandidatas sakė, kad galės atskleisti tik po rinkimų.

Mato kaip erdvę oponentų šmeižtui

Zarasų rajono kandidatas Nikolajus Gusevas (LSDP), nors iš pradžių sutiko dalyvauti, dieną prieš debatus pareiškė, kad juose nedalyvaus, o renginio dieną žiniasklaidoje išplatino pranešimą, finansuotą iš politinės kampanijos sąskaitos, kuriame pareiškė, kad jo žiniomis debatuose bus siekiama “apdrabstyti jį purvu ar apšmeižti”.

Per aštria oponento komunikacija savo nedalyvavimą grindžia ir Marijampolės rajono kandidatas Povilas Isoda (LSDP). Tiesa, kiek vėliau atsirado kitų pasiteisinimų - itin svarbus skyriaus susitikimas, vyksiantis būtent tą dieną ir valandą kaip ir planuoti debatai, o bandant pakeisti datą kandidatas tiesiog neatsiliepė jokiais kanalais.

Abu Alytaus rajono kandidatai į kvietimus apskritai nereagavo.

Debatai rengiami siekiant suteikti galimybę rinkėjams pasverti kandidatų kompetencijas, tiesiogiai išgirsti jų atsakymus į rinkėjų klausimus. Tai turėtų padėti žmonėms išsirinkti miesto vadovą ketveriems metams, remiantis kandidatų savivaldybių ateities vizijomis, įsipareigojimais, argumentais ir faktais.

Debatuose kiekvienam sudaroma galimybė užduoti savo klausimą gyvai. Jau dabar klausimus galima užduoti ir platformoje www.zinaukarenku.lt. Čia išsaugoti ir iki I turo užduoti rinkėjų klausimai bei politikų pateikti atsakymai.

Žinau, ką renku veikla po rinkimų nesibaigs - debatuose išsakyti pažadai ir atsakymai pateikti internetinėje platformoje www.zinaukarenku.lt bus vieši, o iniciatyvos komanda stebės, kaip įgyvendinami prieš rinkimus duoti pažadai.

„Žinau, ką renku“ – nuo 2014 m. veikiantis nešališkas politikos stebėsenos tinklas, kuriame dalyvauja jauni žmonės iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių. Siekiame, kad Lietuvos politikai būtų atskaitingi rinkėjams, todėl skatiname piliečius sąmoningai dalyvauti viešajame gyvenime ne tik prieš rinkimus, bet ir po jų. Tinklo nariai - tai savanoriai, įsipareigoję laikytis nešališkumo principų.