Avalynės keitimas neišgelbės: problema – paveldima
Paveldima ne minima deformacija, o pėdos ypatumai, kurie sudaro palankias sąlygas vystytis šiai deformacijai. Tai – platesnė, žemo skliauto pėda, be to, dar paprastai turinti silpnesnius raiščius.
Marius Bisigirskas

Turbūt daugeliui susiduriančių su šia problema kirba klausimas: kodėl taip nutinka? Respublikinės Panevėžio ligoninės I Ortopedijos traumatologijos skyriaus gydytojas Marius Bisigirskas aiškina, kad visa tai iš esmės nulemia paveldėti pėdos ypatumai.

„Paveldima ne minima deformacija, o pėdos ypatumai, kurie sudaro palankias sąlygas vystytis šiai deformacijai. Tai – platesnė, žemo skliauto pėda, be to, dar paprastai turinti silpnesnius raiščius. O tokie veiksniai kaip viršsvoris, ypač staigus svorio priaugimas, pėdos fiziologijai netinkanti avalynė, pėdų mankštų trūkumas ar per didelis jų apkrovimas lemia šios deformacijos atsiradimo laiką“, – teigia M. Bisigirskas.

Dažniausiai ši deformacija ima ryškėti sulaukus 30–40 metų. M. Bisigirskas pastebi ir išimtinių atvejų – kartais kauliukai pradeda išsikišti ir paauglystėje ar net vaikystėje. Anot jo, kartais šios deformacijos atsiradimą gali lemti ir kai kurios ligos, pavyzdžiui, reumatas.
Bėgimo bateliai

Pėdos deformacijos vystymuisi įtakos turi ir pėdos fiziologijai netinkanti avalynė. Kokia ji? Gydytojo teigimu, tai – smailianosiai, per siauri, aukštais kulniukais, plokščiais, kietais, nepakankamai lanksčiais padais batai. Tinkamas avalynės pasirinkimas lemia deformacijos atsiradimo laiką, tačiau visiškai nuo jos neapsaugo.

Pėdos nykščio iškrypimą į išorę dažnai lydi skausmas, pėdos tinsta, parausta. Vieni šią problemą sprendžia rinkdamiesi fizioterapiją ar skausmą malšinančius vaistus, kiti ryžtasi pėdos kauliuko korekcijos operacijai.
Ligoninėje pacientas irgi ilgai neužsibūna – dažniausiai užtenka vienos paros. Tačiau iki tol, kol bus galima apsiauti norimus batus ir be problemų vaikščioti, gali prireikti net keleto mėnesių, išskyrus tuos atvejus, kai operacija atliekama netoli pažengusioje deformacijos stadijoje.
Marius Bisigirskas
Vis dėlto, M. Bisigirskas pabrėžia, kad pėdos nykščio iškrypimą į išorę išgydyti galima tik chirurgiškai. Visos kitos priemonės – įtvarai, fiziologiška avalynė, mankštos, masažai – gali tik pristabdyti šios deformacijos progresavimą, laikinai pašalinti skausmą, nuovargį, tačiau iššokusių kauliukų ir iškrypusio sąnario į vietą neatstatys.
Pėdos kauliukas

Po operacijos visiškam atsistatymui prireikia iki kelių mėnesių

Galvojantiems apie operaciją, aktualiu klausimu tampa išgijimo laikas. Kada bus galima sugrįžti į pilnavertį gyvenimą? M. Bisigirsko teigimu, išgydymo trukmė visų pirma priklauso nuo deformacijos laipsnio.

„Apžiūrėjus pacientą, įvertinus pėdų rentgenogramas, paciento amžių, bendrą jo sveikatos būklę, parenkamas chirurginės operacijos ir nuskausminimo metodas. Operacija atliekama taikant bendrąją ar spinalinę nejautrą. Ligoninėje pacientas irgi ilgai neužsibūna – dažniausiai užtenka vienos paros. Tačiau iki tol, kol bus galima apsiauti norimus batus ir be problemų vaikščioti, gali prireikti net keleto mėnesių, išskyrus tuos atvejus, kai operacija atliekama netoli pažengusioje deformacijos stadijoje“, – aiškina gydytojas.
Be abejo, tam tikrų nepatogumų būna, nes kurį laiką negalima remtis operuotąja pėda (dėl šios priežasties paprastai operuojama tik viena pėda, o antroji – po pusmečio ar vėliau), galima dėvėti tik specialų batą, vėliau reikia pėdą mankštinti ir pradėti vaikščioti tik palaipsniui didinant krūvį.
Marius Bisigirskas

M. Bisigirskas pastebi, kad pacientų pasiryžimą operacijai dažnai lydi nerimas. Dažniausiai kylantys klausimai – ar neskaudės, ar neįvyks kokių nors komplikacijų, ar galėsiu kontroliuoti skausmą, kaip apsitarnausiu save buityje, ar ši deformacija neatsinaujins?

„Operuojant tikrai neskaudės, o komplikacijų tikimybė šios operacijos metu yra itin maža. Po operacijos skiriami vaistai, kuriais skausmas suvaldomas. Be abejo, tam tikrų nepatogumų būna, nes kurį laiką negalima remtis operuotąja pėda (dėl šios priežasties paprastai operuojama tik viena pėda, o antroji – po pusmečio ar vėliau), galima dėvėti tik specialų batą, vėliau reikia pėdą mankštinti ir pradėti vaikščioti tik palaipsniui didinant krūvį“, – vardija jis.
Iššokęs pėdos kauliukas

Vis dėlto, M. Bisigirskas pabrėžia, kad operaciją svarbu atlikti laiku: gyvenant su šia problema metų metais, susidėvi sąnarys, deformuojasi ir kiti pirštai, pėda praranda savo amortizacines savybes. Tada gydymas tik pagerins pėdos būklę, bet pilnai jos funkcijos jau neatstatys.

„Antra vertus, jei deformacija nežymi, neprogresuoja, nesukelia skausmo ir kitų nepatogumų, o tiktai kiek apsunkina avalynės pasirinkimą, operacijos reikalingumas gali būti abejotinas. Tokiais atvejais, pasitarus su gydytoju, skiriamos prevencinės priemonės – pėdų mankštos, tinkama avalynė ar jos korekcija įdėklais, specialūs įtvarai bei rekomenduojama sekti pėdos būklę“, – aiškina gydytojas.
Kitas mitas, kad atsikišę kauliukai dažnai „atauga“. Jei deformacija koreguojama laiku ir kokybiškai, recidyvo rizika nedidelė.
Aleksas Makulavičius

Dažnas mitas – kad po operacijos kauliukai „atauga“

Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ gydytojas ortopedas-traumatologas Aleksas Makulavičius tikina, kad pėdos pirštų deformacijos – dažniausia problema, su kuria jis susiduria savo praktikoje. Ypač dažnai jam tenka susidurti su minėtu pėdos nykščio iškrypimu į išorę, dar vadinama I piršto valgusine deformacija.
Kojos

Taip pat jis pastebi, kad pastaruoju metu dažnėja vizitų dėl progresuojančios plokščiapėdystės.

A. Makulavičiaus teigimu, dėl varginančių pėdos skausmų blogėjantis kasdieninis gyvenimas – signalas, kad metas apsilankyti pas gydytoją ir apsvarstyti operacijos galimybę.

Kai kauliuko trynimasis į batą tampa skausmingas, atsiranda nuospaudos, vaikščiojimas tampa nepatogus – būtina į tai sureaguoti, nes anksti operuojama deformacija lemia geresnius rezultatus.
Svarbiausia sąlyga – deformacija turi būti koreguojama laiku ir kokybiškai. Chirurgija tiesiogiai priklauso nuo chirurgo patirties ir darbo sąlygų. Todėl gydančią komandą reikėtų rinktis atsakingai, nes rezultatai gali skirtis kelis kartus.
Aleksas Makulavičius
Anot gydytojo, diagnozė dažniausiai paaiškėja pirmojo vizito metu po detalios apžiūros ir rentgenologinio ištyrimo, po kurio ruošiamasi operacijai. Vis dėlto, jis pastebi ne vieną mitą, gaubiantį šias operacijas ir pooperacinį laikotarpį.
Aleksas Makulavičius

„Dažnai pacientai bijo stipraus pooperacinio skausmo. Tai – mitas. Šiuolaikinė medicina yra maksimaliai komfortabili pacientui. Kitas mitas, kad atsikišę kauliukai dažnai „atauga“. Jei deformacija koreguojama laiku ir kokybiškai, recidyvo rizika nedidelė. Bet svarbiausia sąlyga – deformacija turi būti koreguojama laiku ir kokybiškai. Chirurgija tiesiogiai priklauso nuo chirurgo patirties ir darbo sąlygų. Todėl gydančią komandą reikėtų rinktis atsakingai, nes rezultatai gali skirtis kelis kartus“, – perspėja jis.