Stebėtojai, kuriems pavyko pagal grafiką stebėti balsavimus specialiuose punktuose, pranešė apie dažniausiai pasitaikantį pažeidimą - balsavimo slaptumo neužtikrinimą, kai pažeidžiami rinkėjai balsuoja rinkimų komisijų ir įstaigos darbuotojų akivaizdoje. “Prieš šiuos rinkimus dėjome visas pastangas bendradarbiavimui su rinkimų komisijomis, su VRK rengėme mokymus, siuntėme savo rekomendacijas, tačiau klaidos kartojasi jau pirmąją balsavimo dieną,” - teigia visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė.

Dalis rinkimų komisijų taip pat nenoriai bendradarbiauja - nesutinka su stebėtojais pasidalinti išankstinio balsavimo namuose grafikais, kas iš esmės užkerta kelią “Baltųjų pirštinių” atstovams organizuoti ir vykdyti nepriklausomą stebėjimą balsavimo namuose metu, o šis balsavimas yra probleminis dėl socialiai pažeidžiamų rinkėjų gausos.

Per pirmąją išankstinio balsavimo dieną „Baltosios pirštinės“ sulaukė 32 pranešimų apie galimus pažeidimus. Dauguma jų yra susiję su politinės reklamos pažeidimais ir rinkimų komisijų darbu. Išankstinis balsavimas savivaldybėse vyko sklandžiai ir be pažeidimų. Pastebima, kad vis daugiau pranešimų pasitaiko dėl politinės reklamos socialiniuose tinkluose. Gauti keli pranešimai apie galimą rinkėjų papirkimą ir neteisėtą pavežimą.

Pastebėjus pažeidimą pranešti „Baltosioms pirštinėms“ galima internetu www.baltosiospirstines.lt/pranesk, elektroniniu paštu info@baltosiospirstines.lt arba telefonu 8 633 13177.
Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės" – pirmoji ir vienintelė nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija Lietuvoje.