2016 m. LR Seimo rinkimuose balsavo 37,8 % jaunų žmonių. Tai nesiekia net pusės rinkimų teisę turinčių jaunų žmonių. Prasidėjus išankstiniams balsavimui, socialinius tinklus pamažu pildo pranešimai, nuotraukos tų, kurie jau atidavė savo balsą išankstiniuose savivaldybių tarybų rinkimuose. Nepaisant to, daugeliui kyla klausimai, kaip, kur, kada balsuoti.

Iniciatyva „Man ne dzin“ – tai informacinė jaunimo pilietiškumo skatinimo kampanija, kurios tikslas kelti jaunimo rinkiminį aktyvumą. „15 metų vykstanti iniciatyva ragina jauną žmogų nesėdėti namie bei nueiti į rinkimus – nesvarbu per išankstinį balsavimą, rinkimų dieną, vienam, su tėvais, draugais ar kt. Svarbiausia, kad mes negalime leisti, kad už mus nuspręstų kiti, nes kartais trūksta tik tavo balso“ – teigia Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) Prezidentas Antanas Mikalauskas.

Man ne dzin

Praėjusiais metais taip buvo priimtos savivaldybių rinkimų įstatymo pataisos, kuriomis nutarta atsižvelgti į užsienio valstybių patirtį ir leisti savivaldybės tarybos nariu rinkti gyventoją, kuriam yra 18 metų. Šiuo metu jau galime rasti nemažai jaunų veidų rinkimų sąrašuose. „Tikimės, kad tai ir paskatins jauną žmogų ateiti ir balsuoti, nes kandidatuojantys jauni veidai, draugai, kursiokai rinkiminį procesą šiek tiek priartina prie jauno žmogaus“ – sako A. Mikalauskas.

Jaunus žmones nuo balsadėžių dažniausiai atbaido nežinojimas bei sudėtingas informacijos pateikimas. „Išankstinio balsavimo metu pamatėme aiškią tendenciją – jauni žmonės nori suvokti rinkimų eigą, tvarką, tačiau kelyje iškyla begalė klausimų nuo rinkėjo kortelės spausdinimo iki susipažinimo su balsavimo biuleteniais“ – teigia A. Mikalauskas.

Man ne dzin

Man ne dzin kampanijos puslapyje talpinama naujausia informacija bei viskas, ką reikia žinoti balsuojant! Keliauk į www.facebook.com/mannedzin/ ir sužinok visas rinkimų detales!