Simona Zulonienė pasakoja, kad vos atvykusi į Klaipėdą, darbą rado nesunkiai, tad sako mažiausiai tikėjosi, kai turėdama 14 metų patirties turizmo srityje ieškodama darbo kažkada staiga gali išgirsti „ne“.

„Keturiolika metų dirbau turizmo srityje. Teko padirbėti ir agentūroje, ir viešbučiuose pardavimų vadove, tad visą tą virtuvę puikiai žinau iš abiejų pusių. Vėliau dar porą metų dirbau pardavimų kompanijoje, tačiau visus 16-ka metų dirbau marketingo pardavimų srityje. Tad tikrai nesitikėjau, kai susidomėjusi vienu darbo pasiūlymu nebuvau pakviesta į kompaniją, o mano ilgametė patirtis jiems pasirodė nieko verta. 100 procentų įsitikinusi, kad gausiu darbą, tačiau, kaip vėliau sužinojau, netikau, nes CV nebuvo įrašo, kad moku administruoti feisbuką, ar dirbu su kitais socialiniais tinklais“, – atvirauja Simona ir nusijuokia, kad tuomet sukilęs pyktis tapo puikiu varikliu į priekį.

Tačiau neigiamas atsakymas tapo puikiu permainų šuoliu jos gyvenime – ji susikūrė sau norimą darbo vietą ir jau darbuojasi su tarptautiniu mastu dirbančia kompanija.

„Sužinojusi priežastį, supykau, tačiau tuo pačiu ėmiau domėtis socialiniais tinklais ir jų administravimu. Tas „ne“ man buvo tarsi supurtymas, kad pasaulis juda ir kita kryptimi – pardavimai ir marketingas labai gerai, tačiau ateitis yra internetinėje erdvėje, tad pradėjau mokytis. Man tai buvo neatrasti klodai, aš tai vadinu laboratorija. Tuo metu buvau darbo biržoje, tačiau jie nieko panašaus nesiūlė, tad susiradau pati kursus ir susitariau, kad juos gausiu per darbo biržą. Aišku, reikėjo tam įsipareigoti tam tikram laikui, kad imsiuosi veiklos, tačiau tai neišgąsdino, priešingai – pastūmėjo kurti savo verslą ir tapti startuole“, – apie užsispyrimą ir veiklos pradžią pasakoja Simona.

Sutuoktinio palaikoma moteris sako drąsiai ėjusi ieškoti žinių ne tik kursuose, bet ir susirado „Verslios Lietuvos“ informaciją apie startuolius.

„Nesijaučiau iškart po kursų stipri, kad savarankiškai imčiausi veiklos, tad ėmiau ieškoti, kur galėčiau pagilinti savo žinias. Radau Technologijų parke startuolių programą. Man atvykus, pranešimą apie verslą skaitė naujienlaiškių rinkodaros vadovas Rytis Laurinavičius. Jis pasakė, kad jei yra norinčių pasitobulinti ir padirbėti jų kompanijoje – visuomet prašom. Tai man buvo postūmis, po pranešimo ėmiau jį „medžioti“: palaukiau, kol papietavo ir priėjusi atsisėdau šalia bei papasakojau, kad ieškau, kur savo žinias „įžeminti“, – juokiasi Simona. – Rytis mielai supažindino su įmonės marketingo vadove ir priėmė mane atlikti praktiką. Taip tris mėnesius važinėjau iš Klaipėdos į Vilnių“.

Jaunos moters atkaklumas padėjo sustiprinti pasitikėjimą savimi ir ji ji pradėjo individualią veiklą. Pirmasis ilgalaikis klientas, anot Simonos, taip pat startuolis, ją susiradęs internete. Pažintį su juo moteris vadina likimo pagalba, mat dabar dėl jo ji darbuojasi tarptautiniu lygiu.

„Dar mokydamasi pradėjau domėtis, kur gautas žinias galėsiu pritaikyti. Taip internete radau lietuvių startuolių grupę, kurioje parašiau apie save. Pamaniau, kursai po pietų, tad ryte galėčiau kažkur nueiti ir padėti atlikti darbus, pritaikyti jau gaunamas žinias, tuo pačiu pasimokyti praktiškai jas panaudoti. Mane pastebėjo Vokietijoje šuniukų dresavimui programėlę sukūrę lietuviai. Pabendravome ir jie paklausė, gal norėčiau su jais padirbėti. Buvau atvira – norėjau, bet dar nebuvau tvirta neturėdama jokios patirties, parašiau, kad dar mokausi, tačiau ateityje mielai prisidėčiau. Tuo mūsų bendravimas kuriam laikui baigėsi. Turbūt, pats likimas padeda – jau baigdama atlikti praktiką pagalvojau, kad laikas parašyti šunų dresavimo programėlės kūrėjams ir sulaukiau jų laiško. Pabendravom ir pradėjome kartu dirbti. Jie taip pat startuoliai, tačiau programėlė skirta ne tik Vokietijos rinkai. Mano darbas – būsimiems klientams parodyti kelią iki produkto ar paslaugos. Reikia atrasti vartotoją, kuris nieko dar nėra girdėjęs, bet turiu rasti būdą, kaip pasiekti. Jie taip pat padarė didžiulį darbą. Savo siūlomą programėlę išvertė net į 8 kalbas, tarp jų – japonų, portugalų, olandų, rusų. Norint prisitaikyti prie tarptautinės rinkos vien angų kalbos neužtenka“, – apie tarptautinę veiklą pasakoja moteris.

Simona atvirauja, kad ilgalaikių projektų ji dar daug neturi, kol kas vieni klientai gyvena Vokietijoje, kiti – Molėtuose. Tačiau net ir į trumpalaikius ar net vienkartinius darbus jauna moteris žiūri labai atsakingai – kiekvienas darbas yra pridėtinė jos asmeninės veiklos vertė ir vis didesnė patirtis.

„Pastebėjau, kad per kelis savo veiklos mėnesius aš jau pradėjau visai kitaip žiūrėti į internetinę prekybą, kalbėti kitokia, šio verslo kalba. Pastebiu, kad kartais dirbu nebeskaičiuodama darbo valandų, tačiau žinau, kad su tokiais pat startuoliais mes galime augti kartu“, – dalijasi Simona.

Jauna moteris atvirauja, kad darbas namuose turi ne tik privalumų, bet ir minusų – kartais sunku susikaupti, atsiriboti nuo buities darbų. Norėdama susiplanuoti dienotvarkę bei gauti pagalbos tobulėjant, ji ryžosi dar vienam žingsniui – ji prisijungė prie Klaipėdos startuolių projekto „Spiečius“, kuris suvienijo uostamiesčio startuolius, jiems suteikė patalpas neseniai duris atvėrusioje bendradarbystės (angl. Coworking) erdvėje.

„Light House“ pasivadintas projektas po vienu stogu talpina startuolius, augantį ir jau pažengusį verslą, mokslo tyrimų centrus, viešbutį, poilsio zonas, sporto klubą, jogos bei meditacijos kambarius, konferencijų sales.

Penktuoju tapusiame bendradarbystės centre „Spiečius“ Klaipėdoje įkurta 12 darbo vietų ir papildomos erdvės darbui smulkaus ir vidutinio verslo atstovams, kurie pasirašo nemokamos narystės 1 metų trukmės sutartis su „Versli Lietuva“. Bendradarbystės centre „Spiečius“ Klaipėdoje vienu metu jame galės reziduoti apie 30 verslininkų.