Baigus mokyklą atsidūrė Japonijoje

Dar besimokydama Vilniaus licėjaus tarptautinio bakalaureato klasėje Marija planavo išvažiuoti į užsienį. Ilgai nereikėjo galvoti, kokią kryptį pasirinkti, nes jau keletą metų domėjosi Japonijos kultūra ir kalba bei draugavo su lietuvių kilmės japonu vaikinu. Tad pabaigus mokyklą, ji įstojo į intensyvius metų trukmės japonų kalbos kursus ir išvyko mokytis į Hirošimą. Ten ne tik teko išmokti tvarkos, disciplinos, sunkaus darbo, pagarbos dėstytojams, bet ir patirti kurioziškų nuotykių.

„Kartą mano vaikino (dabar jau vyro) japonė mama paskambino ir pasakė, kad Hirošimoje kaimynė matė, kaip mane vaikinas pabučiavo į kaktą, atsisveikinant autobusų stotelėje, iš kurios aš vykau į mokyklą, todėl paprašė, jog mes daugiau taip nesielgtume viešai, nes tai yra nepadoru ir mus galėjo pamatyti vaikai. Mane tai šokiravo, nes nemaniau, kad Japonija vis dar tokia konservatyvi“,- vieną iš keistesnių istorijų prisimena M. Litvinaitė – Sulcė.

Marija Litvinaitė – Sulcė

Nepaisant nesusipratimų ir juokingų situacijų, gyvenimas Japonijoje Marijai padėjo susidėlioti minti apie savo ateities norus ir apsispręsti dėl to, ką norėtųsi studijuoti. Taip Marija kartu su savo draugu nusprendė keliauti į Angliją ir ten, įstojo į anglų literatūros ir prancūzų kalbos studijas, Lesterio universitete. Tačiau neilgai trukus suprato, jog ją labiau traukia politikos mokslai, todėl nusprendė pakeisti savo studijų programą, pasirinkdama tarptautinių santykių bakalauro studijas. Baigus šiuos mokslus, mūsų herojė Marija nusprendė tęsti politikos mokslus magistro pakopoje, šįkart pasirinko visoje Europoje gerai žinomą, prestižinį, garsėjantį aukšto lygio akademiniu personalu, Sciences Po Paris universitetą. Šio universiteto studentams atsiveria daugybė galimybių pasiekti tarptautinės karjeros, stažuotis įvairiose vyriausybinėse organizacijose, megzti ryšius su įtakingais žmonėmis ir gauti puikią darbo poziciją, pasaulio politikos srityje.

„Mane motyvuoja mano aplinka“

„Esu pastoviai apsupta įspūdingų, daug pasiekusių ir dar daugiau siekiančių žmonių, kurie kalba bent keliomis kalbomis, gyveno daugybėje šalių, yra labai išsilavinę ir dirbę įvairiose organizacijose. Mane supa labai skirtingi žmonės, vieni patyrė ir karą, ir badą, kiti užaugo diplomatų ir ministrų šeimose, bet visi siekia to paties – lygybės, taikos, saugumo, žmogaus teisių gerbimo. Vardan to, visi mokosi ir dirba kaip pamišę, ir mane tuo pačiu stumia kartu su savimi, todėl niekada nesijaučiu, kad pakankamai esu padarius ir visada noriu stumti save dar toliau, todėl ši aplinka man patinka ir suteikia motyvacijos bei jėgų judėti pirmyn. Kad ir kokie baisūs dalykai šiuo metu vyksta politikoje, vis tiek daug žmonių aukoja save dėl taikos, demokratijos ir žmogaus teisių“, - taip teigia Marija, pasakodama apie savo patirtį ir šiandien ją supančius žmones.

Marija Litvinaitė – Sulcė

„Kiekvienas išsilavinęs žmogus, nepriklausomai nuo to, kokias studijas yra baigęs, turėtų gaudytis pasaulio istorijoje ir politinėje situacijoje, nes mes gyvename demokratinėse Europos valstybėse, kur demokratiją reikia aktyviai palaikyti, puoselėti ir saugoti, nes šiuo metu aplink mus yra daug netikros informacijos ir propagandos. Labai svarbu gebėti kritiškai mąstyti ir būti atviram naujoms idėjoms bei sugebėti priimti kitokį požiūrį“, - pridūrė ji, kalbėdama apie šiandienos politinio pasaulio aktualijas.

Išmoko per daug į priekį neplanuoti, o leisti gyvenimui tekėti savo vaga

Marija Litvinaitė – Sulcė

Studijos užsienyje turi ir privalumų, ir trūkumų. Anot Marijos, vienas iš pagrindinių privalumų yra tai, kad tenka studijuoti su žmonėmis iš viso pasaulio, todėl turi galimybę pažinti skirtingų religijų, kultūrų bei mąstymo atstovus. Tokia terpė padeda atsiskleisti įvairiems požiūriams, mintims ir idėjoms, kurios ypač svarbios, studijuojant politiką ir tarptautinius santykius. Daugelis nutyli apie tai, kiek tenka sunkumų patirti, nes prestižinės studijos ir pragyvenimas užsienyje nėra pigus malonumas. Tam, kad save išlaikytum, tenka dirbti, dėl to kartais nukenčia studijų rezultatai, o ir psichologiškai kartais būna sunku įveikti namų ilgesį ir nerimą dėl ateities, todėl geriau per daug į ateitį neplanuoti, o leisti gyvenimui tekėti savo vaga.

Visiems, norintiems studijuoti užsienyje, M. Litvinaitė-Sulcė pataria užsispirti ir siekti to, ko norite.

Marija Litvinaitė – Sulcė

„Jei yra noras, tai visada kažkaip atsiras ir galimybės. Pradžia nebus lengva, bet geriausi dalykai gyvenime nėra lengvai pasiekiami, o tik sustiprina. Taigi mažiau vien skaitykite straipsnių apie studijas užsienyje ir tiesiog važiuokite!“,- tokiu palinkėjimu pokalbį baigė ambicinga lietuvaitė, savo ateitį siejanti su karjera tarptautinėje organizacijoje Briuselyje ar Ženevoje, kur galėtų realizuoti save tarptautinių santykių srityje.

Užsakymo nr.: PT_79620607