Rizika visada yra

Pasigirdus kalboms, kad iš Lietuvos iš lėto traukiasi britų gigantas „Barclays“, dalis IT sektoriaus darbuotojų sukluso: iškilo grėsmė, kad rinkoje netikėtai atsiradus daugiau IT darbuotojų, sumažės jų atlyginimai. Tačiau asociacijos „InfoBalt“ švietimo projektų vadovė Monika Simaškaitė teigia, kad tokios įmonės pasitraukimas rinkos situacijos nepakeis. „IRT specialistų reikia tokiais kiekiais, kad visi specialistai, kurie neteks darbo „Barclays“, išliks paklausūs“, – teigia ekspertė.

Dėl IRT srities darbuotojų trūkumo, jų atlyginimai kitiems gali kelti tik pavydą. „Kai nėra specialisto, tai esamam specialistui moka tikrai didesnį atlyginimą, kad jis tik liktų. Galbūt tas darbuotojas nėra itin aukšto lygio, labiau vidutinio, tačiau dėl stygiaus jis išlieka patrauklus“, – sako M. Simaškaitė.

M. Simašaitė pastebi ir kitą įdomų dalyką – vyresnieji programuotojai patys renkasi darbdavį, o ne darbdavys juos. Ir tai esą nėra vien tik Lietuvoje – geras vyresnysis programuotojas naują darbą gali rinktis iš kelių variantų, net ir Silicio slėnyje.

„IRT srities darbuotojų trūkumas jau šiuo metu kelia iššūkį ne tik verslo, bet ir švietimo sektoriui“, – komentuodamas „Infobalt“ tyrimo rezultatus, pranešime spaudai sako „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas. „Per pastaruosius metus pritraukėme ne tik nedidelių žaidimus bei skaitmeninius sprendimus kuriančių įmonių, bet ir globalių žaidėjų – tokių kaip „Nasdaq“ ir „Cognizant“ – kurie ypatingai vertina mūsų specialistų lygį. Jeigu esminių pokyčių nebus imtasi jau dabar, po kelerių metų bus sunku išlaikyti konkurencingumą IRT rinkoje, kurioje Lietuvai kol kas sekėsi puikiai“.

Mantas Katinas
Bet štai jau sklando gandai, kad „Barclays“ Indijoje nuomosis didžiulį biurą, kuriame tilps net 9 tūkstančiai darbuotojų. Tikriausiai būtų skubota teigti, kad „Barclays“ iš Lietuvos paskatino išeiti darbuotojų stoka ir kylantys atlyginimai, tačiau paprasta statistika kalba pati už save: Indijoje IT sektoriuje vidutinis atlyginimas yra apie 10 tūkstančių eurų per metus, o Lietuvoje „Barclays“ per mėnesį išmokamas vidutinis atlyginimas šį kovą buvo 4392.66 eurai.

Pasiteiravus, ar yra tikimybė, kad užsienio kapitalo įmonės iš Lietuvos pradės trauktis dėl IRT sektoriaus atlyginimų ir specialistų stokos, M. Simašaitė teigia, kad tokia rizika visada yra. „Bet rizika yra su tais specialistais, kurie yra lengvai pakeičiami. Mes kalbame apie pagalbos centrus (angl. – support). Jie gali visada persikelti. Jeigu bus specialistų, kurie kuria aukštą pridėtinę vertę, tai tada niekas nenorės palikti Lietuvą“, – teigia ekspertė.

Ieško patyrusių darbuotojų

Taigi apie kokius aukštos vertės specialistus kalbame? Pasak M. Simašaitės, reikalingiausių profesijų dešimtuke atsidūrė ne tik programuotojai, bet ir testuotojai, vartotojo sąsajų kūrėjai, sistemų architektai, informacijos saugumo administratoriai ir informacinių sistemų grafikos dizaineriai.

Ekspertės teigimu, darbą IRT sektoriuje galima rasti ne tik Vilniuje – intensyviai auga Kauno bei Klaipėdos sektoriai.

Tačiau dirbti mažesniame mieste irgi apsimoka. Anot personalo atrankos bendrovės „CV Market“ rinkodaros vadovės Raimondos Tatarėlytės, IT sektoriaus atlyginimai visuose miestuose išlieka panašūs.

IT sektorius, pasak jos, nėra užpildytas, bet tai darbuotojo patirties klausimas. „Reikėtų turėti omenyje tai, kad žmogus turi mokėti tam tikrą programavimo kalbą arba mokėtų dirbti su specifinėmis programomis. Programuotojas turi turėti specifinių įgūdžių, nes programuotojų yra tokių, kurie dirba pagal specialybę, bet dalis dirba kompiuterių remontuotojais. Nebūtinai programuoja. Todėl darbdaviai ieško žmonių su darbine patirtimi arba pats išsilavinimas turėtų būti specifinis, pavyzdžiui, staklių programuotojas. Darbdaviai ieško specializuotų darbuotojų, o ne abstrakčių. Tas pats galioja visuose sektoriuose“, – tvirtina R. Tatarėlytė.

Paradoksas rinkoje

Panašiai teigia ir interneto verslų konsultantas Povilas Korop. Jis jau treti metai atlieka internetinę apklausą, kurios tikslas – išsiaiškinti, kiek gi Lietuvoje uždirba programuotojai. Esą šiais metais paaiškėjo dvi įdomios tendencijos: programuotojų atlyginimai skiriasi ne pagal programavimo kalbą, o pagal patirtį bei tai, kad vis daugiau programuotojų dirba ir gerai uždirba užsienio kapitalo įmonėse, todėl emigruoti jiems nėra tikslo.

„Šioje rinkoje yra įdomus paradoksas. Taip, gerų specialistų, kurie turi po 5 metus patirties, trūksta. Tačiau tuo pat metu rinkoje yra ir daug pradedančiųjų programuotojų ar norinčių programuoti. Jie baigė universitetus, akademijas ar patys mokėsi ir neranda darbo. Jie galvoja, kad atėję dirbti, gaus iškart po tūkstantį į rankas“, – pastebi ekspertas.

P. Korop teigimu, šiandien esą trūksta gerų specialistų, bet ne paprastų programuotojų. „Žiniasklaidoje gali išgirsti, kad vis trūksta specialistų. Taigi vieni sako, kad trūksta specialistų, o kiti prisiskaitę tokių straipsnių mano, kad iškart gaus aukštus atlyginimus. Esu sutikęs daug žmonių, kurie taip ir netapo programuotojais, nes pamatė, kad tu porą metų turi uždirbti mažiau nei kasininkas-pardavėjas, kad įgytum patirties“, – sako P. Korop.

Ką reikia mokėti, kad uždirbtum 6 tūkstančius?

„Cv.lt“ portalo duomenimis, šiuo metu yra paklausiausi šias programavimo kalbas išmanantys specialistai: JavaScript (25 proc.), JAVA (20 proc.), NET (19 proc.), Python (13 proc.), NodeJS (11 proc.), PHP (10 proc.), Ruby (2 proc.).

„Įdomu pastebėti, kad „Cv.lt“ portale, kandidatų programuotojo pareigoms užimti pageidaujamas DU svyruoja nuo kelių šimtų iki 6500 Eur per mėnesį (prieš mokesčius), o pageidaujamo DU vidurkis yra 1305 Eur (prieš mokesčius), tačiau įmonės, ieškančios programuotojų, vidutiniškai siūlo netgi daugiau – vidutiniškai 1424 Eur (prieš mokesčius)“, – sako D. Žičkus.

Koks programuotojas pretenduoja per mėnesį uždirbti 6 tūkstančius eurų? Remiantis portalo „Cv.lt“ duomenimis, kandidatas turėtų gerai išmanyti JavaScript, Spring karkasą (framework) ir Hibernate. Taip pat turėtų švariai rašyti kodą. Be asmeninių savybių, kaip tikslo siekimas ir strateginis mąstymas, kandidatas turėtų labai gerai mokėti anglų kalbą. Kiek metų patirties turi turėti kandidatas net nėra paminėta.

Tačiau paklausūs esą ne tik programuotojai, bet ir IT sistemų administratoriai ar analitikai. „Šiose pareigose pastebimai paklausiausi yra būtent vidutinio ir aukšto lygio specialistai. Nors IT sektoriaus darbuotojų stoka jaučiama ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje, tačiau Lietuvoje šių specialistų DU vis dar atsilieka nuo siūlomo kitose ES šalyse, todėl susidomėjimas šiais specialistais iš investuojančių kompanijų pusės tikrai juntamas“, – komentuoja D. Žičkus.

Pasak M. Katino, prognozuojama, kad per kitus trejus metus rinkoje paklausiausi išliks įvairių kvalifikacijų programuotojai. Įmonės planuoja, kad jų poreikis išaugs 69 proc., o iki 2020 m. bus įdarbinama apie 4450 jaunesniųjų, vyresniųjų, vadovaujančių ir kitų programuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)