Renginį pradėjo radistai

Ketvirtadienį, kovo 15 dieną, Žalgirio arenoje vyresniųjų klasių moksleiviai pagaliau sulaukė ypatingų pamokų, per kurias miegoti ar laukti skambučio jiems tikrai neteks. Lietuvoje ir pasaulyje savo sričių lyderiais laikomi žmonės susivienijo tam, kad šalies moksleiviams parodytų, kaip atrodo pati geriausia pamokų diena. Ketvirtadienį Radistai Jonas Nainys ir Rolandas Mackevičius entuziastingai Žalgirio arenoje paskelbė, kad pagaliau atėjo „Geriausia ever pamokų diena“.

Renginys prasidėjo nuo pamokos apie ekonomiką ir finansus. Su asmeninių finansų valdymu jaunąją kartą supažindino naujos kartos ekonomikos vadovėlio „Ekonomika per 31 valandą“ autorė M. Vyšniauskaitė, o su valstybės biudžeto paskirstymu – buvusi finansų ministrė I. Šimonytė.

M. Vyšniauskaitė paprašė pakelti rankas tuos dalyvius, kurie tiki, jog puikiai valdo pinigus ir neišleidžia jų beprasmiams dalykams. Arenoje „rankų miško“ nebuvo, ir tai iliustravo būsimos pamokos pagrindinę mintį – žmogaus ekonominius sprendimus dažnai lemia jausmai, o ne racionalus protas, todėl ir negalime teigti, kad mokame idealiai tvarkyti savo asmeninius finansus.

Turbūt visi esame girdėję pagrindines finansų taisykles – pavyzdžiui, jei nepirksime kasdien kavos, galėsime susitaupyti dviračiui. Turbūt esate girdėję ir patarimą turėti tiek santaupų, kad jų užtektų pragyventi pusei metų. M. Vyšniauskaitė prisipažino, kad jos santaupų užtektų tik automobilio remontui.

„Daugelis žino tas taisykles, bet kasdien jas sulaužo. Kodėl tai vyksta? Mes esame paprasti žmonės, kurie klysta, gyvena šia diena. Apie ateitį mąstome labai optimistiškai, bet nuo ekonomikos pabėgti nepavyks. Ar žinote, kad kiekvienas žmogus per dieną padaro nuo 6 iki 10 ekonominių sprendimų? Mes sprendžiame net ir tai, ką daryti su laiku, kuris yra labiausiai ribotas mūsų išteklius“, – teigia ji.

Šimonytė pasakojo apie viešuosiuos finansus

Pamoką pratęsė I. Šimonytė, kalbėjusi apie valstybės biudžetą. Ji prisiminė posakį, kad ekonomikos mokomės todėl, kad niekas negalėtų mūsų apgauti. Tačiau net ir patys ekonomistai tarpusavyje dažnai nesutaria, nes kiekvienas iš jų prioritetus skirsto pagal savo įsitikinimus.

„O kodėl valstybė dalyvauja ekonomikoje ir nepalieka mūsų ramybėje? Pirma priežastis – egzistuoja dalykai, kurių niekam neapsimokėtų sukurti patiems. Paimkime tokias gėrybes, kaip kariuomenė, krašto saugumas – niekam neapsimoka pačiam sukurti augumo“, – aiškino buvusi finansų ministrė.

Anot jos, tokias prekes, kurių patiems gaminti neapsimokėtų, tačiau jos mums yra reikalingos, vadiname viešosiomis gėrybėmis

I. Šimonytė atsakė renginio dalyviams į klausimą, kaip valstybė „kišasi“ į mūsų finansus. Visų pirma, tai vykdomas teisinis reguliavimas, skatinama teigiama veikla dalinant subsidijas ir slopinama neigiama veikla taikant tam tikras bausmes. Į finansus valstybė „kišasi“ ir teikiant prekes ir paslaugas, o sukaupiami ištekliai paskirstomi per biudžetą.

Renginio metu dalyviai buvo pakviesti atlikti apklausą – kam, jų manymu, skiriama didžiausia dalis valstybės biudžeto? Paskelbus rezultatus paaiškėjo, kad pusė dalyvių įsitikinę, jog daugiausiai skiriama valstybės valdymui.

Vis dėlto, I. Šimonytė iškart paneigė, kad tai yra netiesa. Didžioji dalis valstybės biudžeto iš tiesų skiriama socialinei apsaugai. Antrąją vietą pagal svarbumą renginio dalyviai balsais atidavė švietimui – šiuo atveju jie neklydo.

Prieš skambutį į pamokas – kiečiausio mokytojo apdovanojimai

Belaukiant projekto „Geriausia ever pamokų diena“renginio, Lietuvos moksleiviai ir jų tėveliai galėjo siūlyti, jų manymu, kiečiausius mokytojus. „Kiečiausio mokytojo“ rinkimai vyko tris savaites: balsavimas buvo sustabdytas kovo 9 dieną. Kas tapo „Kiečiausiu mokytoju“, paskelbta tik ketvirtadienį (kovo 15 dieną) „Geriausia ever pamokų diena“ renginyje. Viso projekto metu informacija apie ateities švietimo perspektyvas, esančias švietimo sistemos problemas besidalinusio portalo DELFI direktorius Vytautas Benokraitis ir projekto partnerės bei iniciatorės „Maxima“ generalinė direktorė Kristina Meidė paskelbė nugalėtoją. Ja tapo net 9000 balsų surinkusi anglų kalbos mokytoja Audronė Rupšienė iš Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazijos. Ji apdovanota padėka ir renginio partnerio „Maxima LT“ įsteigta dovana – 3 tūkst. Eur. piniginiu prizu švietėjiškam projektui įgyvendinti savo mokykloje arba klasėje.

Mokytoja juokavo, kad „Kiečiausia mokytoja“ ji tapo visiškai atsitiktinai. Už tai ji dėkinga visai mokyklos bendruomenei.

„Dėkoju savo auklėtiniams, visiems, kurie balsavo, ir manau, kad daugelis mokytojų galėtų čia stovėti ir sėkmingai auklėti, džiaugtis jaunimu, kuris mus supa“, – gavusi apdovanojimą sakė mokytoja.

Projekto „Geriausia ever pamokų diena“ metu 9-12 klasių moksleiviai susipažins su įkvepiančiomis asmenybėmis, kurių sėkmingu pavyzdžiu norisi sekti. Prieš nuskambant skambučiui į pirmąją pamoką, projekto partnerės ir iniciatorės „Maxima“ generalinė direktorė Kristina Meidė pasveikino sausakimšą Žalgirio areną. Savo mokyklos bendruomenei perdavusi linkėjimus, ji prisipažino, kad mokykloje darydavo daug špargalkių, nors ne visas jas panaudodavo. Tiesiog taip išmokdavo tai, ko reikia kontroliniam darbui.

„Po šios dienos noriu tikėti, kad dar drąsesni, su daugiau idėjų jūs būsite ateities Lietuvos kūrėjai. Tad šiandien viską pasiimkit maksimaliai iš šių visų šaunių žmonių, kurie lips ant scenos. Dar turiu nulenkti galvą mokytojams, kurie kiekvieną dieną tūkstančiams jaunų žmonių parodo kelią“, – sako K. Meidė.

DELFI direktorius V. Benokraitis priminė apie iniciatyvos Idėja Lietuvai vieną iš tikslų – iki 2025 metų mokytojas turi būti prestižinė profesija. Jis linkėjo, kad Lietuvai pavyktų pasiekti šių tikslų ir įteikė „Kiečiausiai mokytojai“ „Maximos“ įsteigtą 3 tūkst. eurų vertės čekį socialiniam projektui klasėje ar mokykloje.

Geriausią pamokų dieną pradeda ekonomikos pamoka

Šiandien netradicines pamokas ves finansininkė Ingrida Šimonytė, filosofas ir rašytojas Kristupas Sabolius, kūrybinės agentūros „New!“ kūrybos vadovas Tomas Ramanauskas, atlikėjas Marijonas Mikutavičius, „Maxima“ generalinė direktorė Kristina Meidė, istorikas Alfredas Bumblauskas, verslininkas Ilja Laursas ir kiti. Tuo, kad įkvepiančių svečių iš Lietuvos ir užsienio šalių pamokas lydėtų pati geriausia nuotaika, pasirūpins „Radistai“.

„Geriausia ever pamokų diena“ prieš 12 tūkst. mokinių ir mokytojų auditoriją pradėta ekonomistės M. Vyšniauskaistės ir buvusios Lietuvos finansų ministrės Ingridos Šimonytės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)