Makroekonominiai duomenys JAV buvo geri. Vienas svarbiausių indikatorių pramonės vadybininkų pirkimų indeksas ISM kilo iki 59.7 punktų. Jo sudedamosios dalys taip pat nuteikė teigiamai: naujų užsakymų rodiklis kilo iki 69.4 punktų, o kainų dedamoji iki 69.0 punktų. Pastaroji suteikia vilčių apie teigiamą kainų tendenciją ir įtaką bendrai šalies infliacijai. Taip pat penktadienį buvo skelbiami darbo rinkos duomenys – šalyje buvo sukurtas 148 tūkstančiai naujų darbo vietų, o valandinis darbo užmokestis augo 2.5% per metus, kaip ir tikėjosi rinkos dalyviai. Bendrai duomenys buvo nuoseklūs lūkesčiams ir prognozėms, todėl teigiamas rizikos sentimentas išliko ir didino akcijų kainas.

Žaliavų rinkoje vyravo ypač geros nuotaikos. Iki ketvirtadienio bendras sektoriaus krepšelis brango net 15 dienų iš eilės, kas buvo rekordiškai ilgas periodas. WTI tipo naftos kainos didėjo pastarąsias tris savaites ir penktadienio vakarą kainavo 61.5 JAV dolerius už barelį. JAV naftos produkcija išliko istorinėse aukštumose, o gręžinių skaičius sumažėjo 5 vienetais. Nepaisant to, auganti naftos kaina turėtų sukurti intenciją naujoms investicijos ir ateinančiais mėnesiais gręžinių skaičius turėtų imti augti vėl, kartu didindamas šalies produkciją. Metalų segmente, aliuminio kaina nukrito -3.8%, vario -1.9%, geležies rūdos kilo net 5.7%.

Apibendrinant sektorių rezultatus, investuotojai buvo linkę sistematiškai didinti riziką ir pirko visus segmentus. Daugiausiai kilo žaliavų rinkos įmonės, net +4.1%, taip pat technologijų kompanijos +3.3%. Tik komunalinių paslaugų segmentas pigo, kuris rinkos dalyvių vertinamas kaip pats saugiausias dėl reguliuojamos veiklos modelio. Investuotojai buvo linkę jį parduoti ir kapitalą nukreipti į rizikingesnius aktyvus.

Praėjusią savaitę gerai pasirodė IBM akcijos. Viena iš įžymiausių informacijų technologijų kompanijų pastaruosius penkerius metus susidūrė su ženkliai augančia konkurencija rinkoje, kas palietė įmonės finansus ir akcijos kainą.

Geriausius metus kompanija užfiksavo 2011 metais, kuomet pajamos siekė 107 milijardus JAV dolerių, o bendrojo pelno maža buvo bet 50%. Tuo metu viena įmonės akcija buvo pasiekusi 210 JAV dolerių ribą.

Nuo to laiko situacija prastėjo ir praeitais metais apyvarta buvo 80 milijardų JAV dolerių, o pelno marža siekė 46%. Neigiamos finansinės tendencijos nustūmė akcijos kainą žemyn iki 120 JAV dolerių 2016 metų pradžioje. Padidėjęs bendras rizikos apetitas rinkoje pastaraisiais metais paskatino ir IBM akcijos brangimą iki 160 JAV dolerių, nors kol kas ženklesnio pagerėjimo finansuose nematyti.

Įdomu, kad kompanija aktyviai grąžina kapitalą jos akcininkams. Didžiąją dalį pelno paskirsto dividendais, kurių pajamingumas šiandien siekia apie 3.7%, ir superka savo akcijas rinkoje, kam skiria apie 4 milijardus per metus. Akcijų supirkimas viena iš šiuolaikinių finansinės inžinerijos priemonių, kuri leidžia sumažinti esamų akcijų skaičių rinkoje, tokiu būdu didinant pelno dalį likusiems akcininkams.

Verta pastebėti, kad kompanija turi apie 45 milijardus skolos ir 11 milijardų pinigų, kas sudaro grynąją skolą apie 34 milijardus. Skolos klausimas gali tapti didėjančia problema, jeigu kompanijos pajamos ir pelningumas toliau trauksis, kas privers ją mažinti skolos lygį ir taip mažinti išmokas akcininkams.