Pagrindinė valiutų pora EUR/USD praeitą savaitę tęsė teigiamą tendenciją ir pasiekė naują viršūnę. Po ketvirtadienį vykusios Europos centrinio banko prezidento Mario Draghi kalbos euras ženkliai brango iki pat penktadienio popietės, kuomet buvo pasiekęs 1.2090 lygį. Banko vadovas nepateikė jokių konkretesnių duomenų apie monetarinės politikos pokyčius artimiausiu metu, bet užsiminė, kad daugiau informacijos bus paskelbta kito susitikimo metu spalio mėnesį. Rinkos dalyviai tikisi, kad bus kalbama apie kiekybinio skatinimo programos laipsnišką mažinimą, tačiau tikrai ne sustabdymą. Paskelbti Europos makroekonominiai duomenys atitiko rinkos lūkesčius – vadybininkų pirkimo indeksas, bendrojo vidaus produkto augimas bei mažmeninės prekybos rodikliai nepateikė jokių siurprizų. EUR/USD savaitės prekybą pabaigė pakilusi 1.5 proc.

USD/JPY praėjusią savaitę įveikė 109 palaikymo lygį. Savaitės pradžioje valiutų pora stipriu judesiu prasiveržė pro šį lygį, trečiadienį trumpam buvo pakilusi jo patikrinti, bet pardavėjai buvo gerokai stipresni. Likusią savaitės dalį USD/JPY laipsniškai judėjo žemyn iki pat 107.5 lygio. Japonijos jena rinkos dalyvių vertina kaip ypač saugi valiuta ir investuotojų sentimentas didinti jos pozicijas signalizuoja apie mažėjantį rizikos apetitą. Makroekonominiai duomenys iš Japonijos taip pat džiugino – šalies ekonomikos augimas viršijo lūkesčius, kuomet rugpjūčio mėnesio duomenys rodė 2.5 proc. metinį plėtros tempą. Tai jau 12 mėnesis iš eilės, kuomet Japonijos ekonomika rodo augimo tendenciją. USD/JPY pora krito -2.2 proc.

Praėjusią savaitę GBP/USD pora pademonstravo stiprų teigiamą sentimentą. Atsispyrusi nuo 1.29 lygio, savaitės prekybą užbaigė ties 1.32 riba. Šią tendenciją tikėtina daugiausiai lėmė JAV dolerio nevertėjimas, nes Didžiosios Britanijos duomenys buvo gan nuviliantys. Pirmadienį paskelbtas statybų sektoriaus vadybininkų pirkimo indeksas buvo 51.1, žemiau nei 52.0 tikėjosi ekonomistai. Bendrai duomenys iš viso statybų ir nekilnojamo turto sektoriaus pastaraisiais mėnesiais išlaiko neigiamą tendenciją. GBP/USD pora augo 1.8 proc.

Šį pirmadienį sulauksime Europos sąjungos infliacijos rodiklių. Rinka tikisi, kad kainos toliau išlaikys 1.5 proc. augimo tempą. Antradienį dėmesys nukryps į JAV, kur bus skelbiami nekilnojamo turto duomenys: statybos leidimai bei naujų statybų skaičius. Trečiadienį dėmesys grįš į senąjį žemyną ir rinkos dalyviai stebės Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos duomenis. Dabar rinkoje vyrauja nuotaika, kad auganti infliacija šalyje neigiamai paveiks gyventojų vartojimą.

Pagal Admiral Markets rinkos nuotaikos duomenis, investuotojų, tikinčių tolimesniu euro brangimu prieš JAV dolerį, skaičius mažėja ir tik 36 proc. rinkos dalyvių turi ilgąsias pozicijas (krito -9 procentiniais punktais lyginant su praeitos savaitės duomenimis). Tuo tarpu 42 proc. investuotojų turėjo ilgąsias pozicijas USD/JPY poroje (-10 procentinių punktų) bei viso labo 26 proc. (-18 procentinių punktų) GBP/USD poroje. Tokie rinkos duomenys interpretuojami kaip prieštaringas indikatorius, todėl tikėtinas brangimas EUR/USD, GPB/USD bei USD/JPY porose. Pozicionavimo duomenų analizę reikia derinti su fundamentinėmis projekcijomis bei technine analize.

Parengta remiantis: bloomberg.com, reuters.com, Admiral Markets naujienų kalendorius, Admiral Markets MT4 Supreme Edition, investing.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją