„Patikėjau graudžiomis kalbomis apie sunkia padėtį, užjaučiau, laukiau. Ko pasekoje už gerą širdį atsiėmiau su kaupu – visi baldai išlaužyti, šviestuvo likęs tik metalinis rėmas, visur mėtosi stiklai. Prirūkyta nerealiai, besitvarkydama radau stiklainį su nuorūkomis, kilimą išmečiau, nes neįsivaizduoju, kaip žmonės gali taip gyventi netvarkoje. Žodžiu bukite budrūs“, – apie galimas problemas perspėja moteris interneto diskusijoje.

Kita problema, su kuria dažnai susiduria Lietuvoje nuomojantys būstą – sudėtinga iškeldinti piktybinius nuomininkus, kurie atsisako patys išsikraustyti.

„Kadangi mokesčiai dideli, žmonės įsileido nuomininkus ir dabar jų negali iškrapštyti. Jie nemoka nuomos, aišku, ir nuomos sutarties jokios nėra. Pakeitė spyną, tai nuomininkai išsikvietė policiją ir turėjo vėl juos įleisti, nes bute jų daug daiktų yra. Nuomininkai sako, kad jeigu dar taip darys, apkaltins didele vagyste, nes neva jie laiko daug turto tame bute. Policija kraipo pečiais, sako kreipkitės į teismą, negalime niekuo padėti“, – istoriją pasakoja kitos diskusijos dalyvis.

Nuo suniokoto turto ar siaubingų nuomininkų apsisaugoti gali būti išties sudėtinga. Vis dėlto, rašytojas ir vartojimo ekspertas Clarkas Howardas savo tinklaraštyje dalinasi patarimais, kurių laikantis problemų rizika sumažės iki minimumo.

Susitikite su nuomininkais akis į akį

To sakyti turbūt ir nereikia, tačiau šiais laikais, kai nuolat skubame, nuomos reikalus dažnai paliekame brokeriui, o aklai pasitikėti juo ir jo įžvalgomis nevertėtų – šiam žmogui svarbiausia yra kuo greičiau užbaigti sandorį, o už tai, kas įvyks ateityje, jis neatsako.

Iš susitikimo su būsimu nuomininku galite nuspręsti labai daug, o pirmas įspūdis greičiausiai jūsų neapgaus. Atkreipkite dėmesį, kokiu automobiliu jis atvažiavo, ar tvarkingai žmogus apsirengęs. Jei būsimas nuomininkas šiais dalykais nelabai rūpinasi, nereikia tikėtis, kad namus jis prižiūrės atsakingai.

Patikrinkite atsiliepimus

Rekomenduojama pasidomėti apie būsimą nuomininką. Ypač svarbu pasiteirauti, kur jis gyveno anksčiau ir susisiekti su buvusiais nuomotojais. Paklauskite, ar nuomininkas paliko tvarkingus namus, ar laiku mokėjo nuomą. Ar kaimynai skundėsi triukšmu iš nuomojamo buto? Toks pokalbis bus labai naudingas ir padės apsidrausti nuo problemų.

Galite smarkiai nudegti, jei už nuomininką laiduos jo tėvai, giminaičiai ar draugai. Šiomis rekomendacijomis ar atsiliepimais tikėti neverta, apie tikrą situaciją papasakos tik žmonės, su kuriais būsimas nuomininkas turėjo dalykinių santykių.

Jei būsimas nuomininkas pas jus keliasi iš bendrabučio ar tėvų namų, susisiekite su jo darbdaviu, šis taip pat padės gana tinkamai įvertinti, ar žmogus, kuriam patikite savo turtą, išties vertas to pasitikėjimo.

Peržiūrėkite socialinius tinklus

Šiais laikais socialiniais tinklais naudojasi kone visi. Patikrinkite, ką rasite apie būsimą nuomininką įvedę jo vardą ir pavardę į paieškos sistemą. Labai iškalbingos bus ir nuotraukos „Facebook“ socialiniame tinkle. Jei visos nuotraukos ten yra iš išgertuvių – galite tikėtis problemų.

Neapstatykite nuomojamo buto

Rekomenduojama nuomojame bute nepalikti labai brangių baldų. Geriausia, kad šis būtų tuščias, išskyrus įrengtą virtuvę – šaldytuvas, viryklė, skalbimo mašina. Taip pat kambariuose gali būti keletas spintų.

Dėl visų kitų baldų ir buto įrengimo reiktų kalbėti su būsimais nuomininkais, atsižvelgti į jų poreikius. Galbūt jie patys turi lovą, čiužinį ar sofą, kuriuos norėtų atsigabenti atsikraustant.

Imkite didelį užstatą

Dažnai imamas užstatas siekia vieno mėnesio nuomos mokestį. Dažnai nuomininkas mokėdamas tokį užstatą daro prielaidą, kad šie pinigai skirti padengti nuomai už paskutinį mėnesį, kurį jis gyvens šiame būste. Taip elgdamiesi rizikuojate.

Jei nuomos mokestis siekia 300 Eur, rekomenduojama, kad užstato suma būtų nors kiek didesnė, pavyzdžiui – 400 Eur, o geriausia tokiu atveju prašyti 600 Eur užstato.

Sudarykite sutartis

Visada sudarykite nuomos sutartis, taip apsaugosite tiek savo turtą, tiek lengviau atsisveikinsite su piktybiškai nusiteikusiais nuomininkais. Rekomenduojama, kad šią sutartį pasirašytų notaras.

Nuomos sutartyje būtinai nurodykite, kokius daiktus paliekate bute ir kokios jie yra būklės. Nepasirašius šios sutarties bus labai sunku įrodyti savo tiesą.

Taip pat atidžiai perskaitykite Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso straipsnius, kuriuose reglamentuojamos nuomotojo ir nuomininko teisės bei pareigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)