Tačiau „Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė ir organizacijos „Transparency International“ vadovas Sergejus Muravjovas įsitikinę, jog ne į viską buvo atkreiptas dėmesys, mat šiame plane yra ir teigiamų dalykų.

Pritaria valstybės sektoriaus efektyvumo didinimo planams

Pasak „Investuotojų forumo“ vykdomosios direktorės Rūtos Skyrienės, smulkmeniškai įsigilinti į visas programoje pateikiamas priemones kol kas dar nespėjo, tačiau pirmosiomis įžvalgomis jau gali pasidalinti.

„Bendras vaizdas pasirodė tikrai geras. Nors visi iš pradžių puolė kritikuoti, man šis formatas, numatytos kryptys ir priemonės patinka. Yra nurodyti rodikliai, kurių bus siekiama – galų gale, į juos pasižiūrėjus galima po to pasakyti, gerai ar blogai yra dirbama. Priemonių planas atrodo kokybiškai ir geriau nei tai, ką matydavome anksčiau“, – teigia ji.

R. Skyrienei atrodo sveikintina idėja, jog naujame Vyriausybės programos įgyvendinimo plane didelis dėmesys skiriamas valstybės sektoriaus efektyvumui didinti. Tarp priemonių šiam tikslui įgyvendinti yra visų ministerijų perkėlimas į naujas bendras patalpas, neatlygintinas Registrų centro duomenų, reikalingų valstybės ir savivaldybių funkcijoms atlikti, teikimas ir kitos priemonės.

„Manome, jog tai yra labai gerai. Investuotojai sako, jog pastaruoju metu pagrindinė Lietuvos problema yra valstybės sektoriaus neefektyvumas. Visi kalba apie valstybės sektoriaus efektyvumo didinimo svarbą ir manau, jog šioje programoje priemonių šiai problemai spręsti yra tikrai nemažai. Kaip ten bus, seksis ar nesiseks, šiandieninė situacija tikrai bloga“, – sako pašnekovė.

Rūta Skyrienė

Kai kuriuos pokyčius būtų galima įgyvendinti greičiau

„Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė teigiamai vertina ir programos plane esančias priemones, susijusias su investicine verslo aplinka. „Daug kur bus bandoma pagerinti Lietuvos poziciją dėl BVP. Tai yra ambicingi planai. Gerai, jog bus galima pasimatuoti, kaip pasisekė viena ar kita reforma“, – tikina R. Skyrienė.

Vis dėlto pašnekovė mano, jog „Sodros“ lubų auginimo galimybę būtų galima įgyvendinti artimiausiu metu ir nebūtina svarstymo laukti iki 2018 m., kaip rašoma Vyriausybės programos įgyvendinimo plane. Taip pat R. Skyrienei programos plane norėtųsi matyti ir galimybes apjungti valstybines ir teritorines ligonių kasas bei plačiau kalbėti apie didesnį tiesioginių skrydžių į pagrindinius pasaulio miestus poreikį.

Kita vertus, „Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė taip pat yra patenkinta tuo, jog Vyriausybės programos įgyvendinimo plane daug kalbama apie skaidrumą. „Didelis dėmesys skiriamas skaidrumui sveikatos apsaugoje, interesų konfliktų valdyme ir visos teisinės bazės derinime. Tačiau skaidrumas įvardintas per plačiai ir realus poveikis korupcijos mažėjimui nėra pateiktas“, – apie programos įgyvendinimo planą kalba R. Skyrienė.

Kyšininkavimo lygis šalyje bus mažinamas

Antikorupcines iniciatyvas skatinančios organizacijos „Transparency International“ vadovas Sergejus Muravjovas palankiai vertina Vyriausybės sprendimą programoje skirti daug dėmesio skaidrumui ir korupcijos mažinimui. Skaidrumui užtikrinti Vyriausybė planuoja atsisakyti valstybės valdomų įmonių vykdomų perteklinių funkcijų ir vykdyti valstybės valdomų įmonių centralizavimą, atskiriant politikos formavimą nuo valstybės įmonių valdymo.

„Dabar belieka viską įgyvendinti. Tik siūlyčiau sukonkretinti, pagal ką spręsime, ar kiekvienas iš įvardintų įsipareigojimų buvo įgyvendintas sėkmingai bei nustatyti tarpinius sėkmės rodiklius“, – pataria pašnekovas.

Sergejus Muravjovas

S. Muravjovas tiki, jog kiekvienas iš mūsų nori rezultatų, o anksčiau minėtas patarimas padėtų išvengti tuščių pažadų ir popierinių iniciatyvų.

„Pavyzdžiui, džiaugiuosi, kad Vyriausybė prisiima konkrečius įsipareigojimus sumažinti kyšininkavimo lygį šalyje. Smagu, kad mūsų konsultacijos su šia ministerija nenuėjo veltui ir kad Sveikatos apsaugos ministerija sieks iki 2020 m. kyšininkavimo lygį gydymo įstaigose sumažinti 2.5 karto iki 10 proc. Tai yra puikios naujienos. Panašią matavimo logiką siūlau pritaikyti ir kitiems programos darbams“, – teigia organizacijos „Transparency International“ vadovas.

Programoje galėtų atsirasti ir daugiau tikslų

Pašnekovo manymu, nors programoje Vyriausybė įsipareigoja geriau apsaugoti pranešančius apie korupciją ir įnešti daugiau skaidrumo į valstybės valdomų įmonių veiklą, į programą svarbu įtraukti dar kelis tikslus.

„Artimiausiu metu būtina praskaidrinti įtakos darymą Lietuvoje ir priimti naują, geresnį Lobistinės veiklos įstatymą. Taip pat – skirti daugiau dėmesio savivaldybių valdomų įmonių veiklos skaidrumui ir kaštų naudos analizių taikymui“, – siūlo jis.

S. Muravjovui taip pat įdomu, kaip ministerijos sprendė, kurias antikorupcines priemones įtraukti į programą. „Ministerijų konsultacijų su visuomene ir socialiniais partneriais tikrai trūko. O dabar vien iš Vyriausybės teksto vietomis sunku suprasti, kodėl yra pasirinkti būtent šie įsipareigojimai“, – sako jis.

Nurodytos esminės 4 metų pokyčių sritys

- Kova su skurdu ir socialinės įtraukties didinimas, mažinant gyventojų pajamų nelygybę, didinant įsitraukimą į darbo rinką ir stiprinant paramą šeimai;

- Sisteminė visų švietimo sistemos grandžių pertvarka;

- Inovatyvios ekonomikos plėtra, didinant verslo našumą ir kuriant į aukštą pridėtinę vertę orientuotas darbo vietas regionuose;

- Mokesčių sistemos struktūros tobulinimas ekonomikos augimui palankia kryptimi ir mokesčių bazės optimizavimas, šešėlinės ekonomikos mažinimas;

- Viešojo sektoriaus veiklos efektyvumo didinimas, atsisakant viešajam sektoriui nebūdingų paslaugų ir konsoliduojant bendrąsias funkcijas;

- Valstybės turto efektyvus panaudojimas ir valstybės įmonių kuriamos vertės didinimas bei kitos sritys.

Galutinis Vyriausybės programos įgyvendinimo planas bus patvirtintas ne vėliau kaip kovo 13 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)