Sveikatos priežiūros paslaugos taps greitesnės

Visai netrukus savo sveikatos istorijos duomenis bus galima gauti paprasčiau. Šalies gyventojai jau dabar turi sąlygas tai padaryti elektroniniu būdu per e. sveikatos portalą. Nors sistema yra sukurta ir veikia, tačiau dar prireiks laiko ir pastangų, kol medicinos personalas ir pacientai išmoks ja naudotis.

Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos priežiūros išteklių ir inovacijų valdymo departamento direktorė Justina Januševičienė neabejoja, kad ši sistema palengvins žmogaus gyvenimą. „Neretai pasitaiko atvejų, kai dėl skirtingų susirgimų žmonės kreipiasi į skirtingas gydymo įstaigas. Taip pat prireikus pagalbos ir pacientui atvykus į ne savo polikliniką, medikai turi atlikti eilę tyrimų, kad nustatytų alergines reakcijas bei gautų kitą reikalingą informaciją, gaištamas laikas ir neefektyviai naudojamos lėšos“, – pastebi J. Januševičienė.

Anot pašnekovės, kuo daugiau sveikatos priežiūros įstaigų prisijungs prie e. sveikatos sistemos ir teiks duomenis į centrinę e. sveikatos sistemą (ESPBI IS), tuo išsamesnę informaciją apie paciento sveikatos būklę turės jį gydantis gydytojas. Tam tikrais atvejais galės nekartoti tyrimų ir greičiau bei kokybiškiau suteikti sveikatos priežiūros paslaugas.

Gydytojai matys, ar pacientai perka išrašytus vaistus

Dar vienas sistemos patogumas – pacientams nebereikia nešiotis receptų knygelių pas gydytoją, o paskui į vaistinę. Kita vertus, gydytojai sistemoje realiai mato, ar žmogus įsigijo vaistus, nes pasitaiko atvejų, kai žmogus skundžiasi, kad jo sveikata negerėja, gydytojas ieško naujų gydymo būdų, o paaiškėja, kad žmogus nepirko ir nevartojo jam anksčiau išrašytų vaistų.

Negana to, medicininių vaizdų posistemėje saugomos rentgeno nuotraukos bei kita vaizdinė informacija bus plačiau prieinama. Ja naudojantis tam tikrais atvejais nereikia atlikti dalies tyrimų pakartotinai, tai paspartina ir, tikėtina, atpigina gydymo procesus.

Gydytojos

„Kartais rentgeno nuotraukos pasimeta, pacientai skundžiasi, kad gydymo įstaigos reikalauja mokėti už laikmenas, į kurias talpinami tyrimų rezultatai. Gydytojas, darydamas tyrimus, naujo vaizdo dažniausiai negali palyginti su ankstesnėmis nuotraukomis. Medicininių vaizdų posistemė sudaro sąlygas tiek pacientams, tiek sveikatos priežiūros paslaugų specialistams saugoti radiologinių tyrimų rezultatų skaitmeninius vaizdus, juos peržiūrėti pakartotinai“, – tikina Sveikatos priežiūros išteklių ir inovacijų valdymo departamento direktorė.

Tikima, jog sistema padės pasiekti skaidrumą ir vaistų išrašymo srityje. Kartais gali kilti mintis, kad išrašant vaistus teikiamas prioritetas kuriai nors vienai farmacinei kompanijai – e. sveikatos sistema tokių minčių nebekels, nes pagal diagnozę bus nurodomi įvairių farmacinių kompanijų medikamentų receptai.

E. receptas – greičiau ir racionaliau skiriami vaistai

Centrinėje e. sveikatos sistemoje renkama ir saugoma informacija apie skirtingose sveikatos priežiūros įstaigose gydytojų išrašytus e. receptus ir pagal juos vaistinėse išduotus vaistus ir medicinos pagalbos priemones, jų vartojimą ar naudojimą. Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, vienoje vietoje turima informacija apie pacientų vartojamus visus vaistus padeda išvengti tų pačių ar panašių vaistų skyrimo, sudaro galimybę racionaliau skirti vaistus.

Tyrimai

„Elektroninis receptas palengvina receptų išrašymą, gydytojams nebereikia vartyti popierinių žinynų ar katalogų išrašant receptus, dauguma e. recepto laukų užsipildo automatiškai, gydytojui tereikia parinkti diagnozę, parinkti vaistą ir nurodyti, kaip vartoti. Elektroniniai receptai yra aiškesni, tikslesni, visada įskaitomi, dėl to farmacijos specialistams lengviau įvertinti išrašytus receptus ir išduoti pagal juos vaistus, o pacientas elektroninės sveikatos portale savo paskyroje gali visada matyti, kokie receptai išrašyti, kokius ir kaip vaistus turi vartoti“, – aiškina K. Garuolienė.

Viceministrė pastebi, kad visoje Lietuvoje e. sveikatos sistemos naudojimas intensyvėja. Gydytojai aktyviai pildo apsilankymo aprašymus, e. receptus, vairuotojo sveikatos patikrinimo medicinines pažymas. Yra numatyta, kad 2018 m. visos šalies gydymo įstaigos sklandžiai naudosis e. sveikatos sistema.

„Šiuo metu aktyviausiai naudojamasi e. recepto paslauga, todėl daugiausiai sulaukiama atsiliepimų apie e. receptą. Gydytojai teigia, kad elektroniniai receptai labai pasiteisina, nes šeimos gydytojams daug lengviau ir greičiau juos pildyti, negu rašyti ranka ant popieriaus. Paprasčiau išrašyti ir pakartotinį receptą“, – teigia K. Garuolienė.

Centro poliklinika

Taip pat sistema patogi ir pacientui, nes nebereikia nešiotis kompensuojamųjų vaistų paso, kuris neretai pamirštamas ar pametamas, o keičiant nauju, pacientui jis dar ir kainuoja. O jei išrašytas e. receptas, tereikia vaistininkui parodyti asmens tapatybės kortelę, ir įdiegta sistema atskleidžia, kokie vaistai yra išrašyti gydytojo.

Darbingo amžiaus žmonės pripras greitai, vyresniems bus sunkiau

„MediCA klinikos“ direktorė Sandra Navickienė laukia tos dienos, kuomet e. sveikatos sistema pradės veikti pilnu pajėgumu. „Nors idėja iš tiesų yra gera, kol kas jokių ypatingų veiksmų dėl to nesiėmėme, tam reikalingos investicijos. Pritarime, jog tai yra reikalingas pokytis – norisi kuo mažiau informacijos popierinėje formoje, nes dabar yra begalė dokumentacijos“, – teigia klinikos direktorė.

S. Navickienė neabejoja, kad sistemos įsigaliojimas sulauks ne tik teigiamos reakcijos. „Logiška, kad sistemai prieštaraus vyresnio amžiaus žmonės, bet jaunimas ir darbingo amžiaus žmonės labai greitai pripras ir bus patenkinti“, – mano pašnekovė.

„MediCA klinikos“ direktorė neabejoja, kad gydymo įstaigoms taip pat nebus sudėtinga priprasti prie naujos sistemos. Klinikose jau ir dabar galima pas gydytojus užsiregistruoti internetu. „Iš pradžių visa tai įneša sumaišties, bet žmonės pripranta ir yra patenkinti. Svarbiausia, kad sistema nestrigtų ir gerai funkcionuotų. Tada viskas bus gerai“, – tiki S. Navickienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)