- Kaip vertinate robotikos situaciją Lietuvoje?

- Manau, kad ši sritis atveria naujų galimybių, daug galime ir turime padaryti Lietuvoje, ypač švietimo srityje, sudomindami jaunimą, įtraukdami įdomius technologinius dalykus ir į jų mokymąsi, ir į laisvalaikį.

Robotika yra puiki daugelio tiksliųjų mokslų išraiška, todėl vadinami STEM dalykai (angl. science, technology, engineering and math, liet. mokslas, technologijos, inžinerija ir matematika) yra kur kas lengviau įsisavinami.

Robotikos centrai, laboratorijos, kur patiems galima kurti, bandyti, gaminti Lietuvoje vis gausiau atsiranda, o ir aš esu vieno jų dalimi ir vienu iš įkūrėjų, tai – po mokyklas važinėjanti mobili Meškėnų laboratorija. Ji skirta apmokyti mokytojus, kaip mokyklose kurti įvairias technologines veiklas.

- Keliaujate ne po vieną užsienio valstybę, kaip manote, kurias valstybes galėtume kelti sau pavyzdžiu?

- Reikia lygiuotis į geriausius pavyzdžius, pažįstu išradėją, kuris JAV mastu įkūrė robotikos konkursą moksleiviams, kai jie gali ne tik kurti robotą, bet ir varžytis, išmėginti savo jėgas kartu su kitais bendraamžiais. Na, ir Lietuvoje randasi vis daugiau robotikai skirtų renginių, o tai skatina domėjimąsi šia sritimi, mokymąsi ir ruošimąsi rimtiems darbams. Susidomėję ir pasiruošę dabar gali sau sukurti gerą ateitį.

Kalbant apie valstybes, kurios yra nemažai pasiekusios, vieną išskirti būtų sunku, bet daug puikių dalykų daro Olandija, Danija, Singapūras. Aišku, jos dirba ne vien robotikos srityje, nes jos pritaikymas sparčiai vystosi į kitas sritis. Pavyzdžiui, dirbama ir su tokiais sprendimais kaip dirbtinis intelektas, kurie tobulina ir mūsų buitį, ir darbinę aplinką.

Norėdami atsirandančiomis galimybėmis pasinaudoti Lietuvoje, turime sparčiai dirbti technologijų srityje.

- Esate ir verslininkas: ar Lietuvos įmonės domisi robotiniais sprendimais?

- Aktyviai dalyvauju ir esu technologijų bendrovės „Elinta“ vienas bendrasavininkų, ši bendrovė diegia industrinius robotus ir kompiuterines sistemas pramonės įmonėms, automatizuojame gamybą ir kuriame 3D skenerius, o tai – taip pat robotikos dalis. Mūsų komandai labai reikia jaunų žmonių, kurie jau būtų pasiruošę tokius darbus dirbti.

- Ar trūksta šios srities specialistų?

- Gerų specialistų poreikis iš tiesų yra didelis, reikalingos programavimo, tiksliųjų mokslų žinios ir įgūdžiai. Žinoma, patirtis paprastai yra įgyjama jau dirbant konkrečioje įmonėje, tačiau turinčių gerus pagrindus tikrai reikia.

Aišku, kartais galvojama, kad specialistus reikia ruošti siaurai, konkrečiai specializacijai, bet mūsų patirtis rodo, kad būtini pagrindai, o kitas žinias žmones įgyja jau dirbdami.

- Ar besirenkantys technologijos mokslus gali tikėtis uždirbti orų atlyginimą?

- Konkretaus būsimos algos skaičiaus pasakyti negaliu, bet tai tikrai daugiau nei vidutinis atlyginimas, o dirbant toliau – ir žymiai daugiau, nes šioje srityje yra perspektyvų augimui.

Tie jauni žmonės, kurie turi organizacinio talento, savo viziją, turėtų parodyti iniciatyvą, kurti robotikos srities startuolius, suburti savo komandą ir patys kurti robotikos technologijas.

- Kuri robotikos sritis jums yra artimiausia?

- Na, mano doktorantūros darbas buvo susijęs su robotų rega ir jiems diegiamomis kameromis. Doktorantūros studijas atlikau Kauno technologijos universitete.

Nuo vaikystės domėjausi elektronika ir kūriau įvairius dalykus namie, tad vėliau natūraliai pasukau link veiklų, kurios susijusios su robotika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)