Dirbantiems, kurie senatvėje nori gyventi oriau, prieš daugiau nei dešimtmetį buvo pasiūlyta atsigręžti į privačius pensijų fondus.

Pasirašiusiems sutartis „Sodra“ į privačius pensijų fondus perveda 2 proc. nuo sumokėto pajamų mokesčio. Dar 2 proc. gali prisidėti ir patys gyventojai. Tokiu atveju dar 2 proc. nuo vidutinės algos perveda valstybė.

Naujoji valdžia užsimojo peržiūrėti pensijų sistemą ir tai grindžia tuo, jog daugelis gyventojų, kurie kaupia privačiuose fonduose, nėra susipažinę su rizika, o ir mažiau uždirbantiems bei patiems neprisidedant papildomų 2 proc. kaupti neapsimoka.

Kviečiame žiūrėti reportažą, kuriame išgirsite kalbintų ekspertų vertinimus ir įžvalgas. Jie sako, kad sugriauti ilgai kurtą II-ąją pakopą galima labai greitai, tačiau reikia pasiūlyti protingą alternatyvą, nes šiuo metu Lietuvoje dirbančiųjų nuosekliai mažėja, o pensininkų daugėja. Tad gali nutikti ir taip, jog ateities pensininkams apskritai nebus iš ko mokėti jų pensijų.

Pašnekovai vardija, kad pensijų kaupimo srityje yra ir dėmesio vertų pasiūlymų, pavyzdžiui, aiškiau suplanuoti, kaip perduoti bazinės pensijos dalies finansavimą į valstybės biudžetą, kokiais mokesčiais ir kaip pakeisti dėl to sumažėsiančias socialinio draudimo įmokas, o kiti pasiūlymai yra verti tik diskusijos.

Po Seimo rinkimų kai kurie valdančiajai koalicijai atstovaujantys politikai ėmė pusę lūpų kalbėti apie tai, kad valstybei neverta toliau laikytis susitarimo su gyventojais ir sustabdyti valstybės pervedimus į būsimųjų pensininkų sąskaitas fonduose. Teisininkų teigimu, tokie planai kertasi su teisėtais gyventojų lūkesčiais. Apie tai reportaže pasisako advokatų kontoros „Cobalt“ partnerė Akvilė Bosaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)