Kokosų aliejus primena lydytus kiaulės taukus: baltas, kietas, negenda ir gražiai kepa. Jis taip pat pripažįstamas kaip stebuklingas natūralus maisto produktas, rašo qz.com.

Kai transriebalai tapo nemadingi, vėl imta garbinti tropinius aliejus, kurie devintajame dešimtmetyje neilgą laiką buvo plūstami dėl didelio sočiųjų riebalų kiekio. Sugrįžimą išgyveno ir kokosų aliejus, šlovinamas ne tik už savo kulinarinį meistriškumą, bet ir naudą grožiui bei sveikatai. Teigiama, kad jis gali pasitarnauti burnos higienai ir svorio metimui, užkirsti kelią širdies ligoms, diabetui ir artritui, kovoti su infekcijomis, gerinti virškinimą ir imuninės sistemos veikimą, taip pat atjauninti plaukus ir odą.

Amerikiečiai tiesiog pakvaišo dėl šio supermaisto. Rugsėjo mėnesį natūralaus maisto mažmenininkas „Whole Foods“ parašė specialią ataskaitą apie kokosų aliejų, kurioje jį vadino „kulinarijos, grožio, sporto ir mitybos sričių širdele“.

Natūralių, organinių ir specialių produktų analize užsiimančios bendrovės „Spins“ pateikiami duomenys rodo, kad kokosų aliejaus pardavimai JAV 2015 metais viršijo 239 milijonus dolerių, o tai 30 procentų daugiau nei 2014 metais. Tuo tarpu rapsų ir sojų pupelių aliejaus pardavimai per tą patį laikotarpį krito. Britai taip pat trokšta kokosų aliejaus. „Whole Foods“ pirkėjas Jungtinėje Karalystėje Danielis Rodriguezas leidiniui „Telegraph“ 2015 metais sakė: „Pastaruosius trejus metus stebime, kaip rinka kasmet išauga mažiausiai dvigubai“.

Tačiau 2014 metais „Berkeley Wellness“ išnagrinėjo duomenis, slypinčius už kokoso aliejaus puikiųjų savybių sukelto ažiotažo ir įspėjo: „Netikėkite brukama reklama, kad kokosų aliejus užtikrins sveikatą ir liekną figūrą, arba kad jis gali gydyti lėtines ligas ar užkirsti joms kelią“.

„Nieko blogo, jeigu kokosų aliejų vartosite saikingai, tačiau tai nėra vaistas nuo visų ligų ar stebuklingas aliejus“, – sako aliejaus ir riebalų specialistas Laurence’as Eyresas iš Naujosios Zelandijos Chemijos instituto. Paprastai gaminamas iš vaisiaus džiovinto minkštimo, kokosų aliejus yra 92 procentais prisotintas riebalas, didinantis tai, kas vadinama bloguoju arba MTL (mažo tankio lipoproteinų) cholesteroliu. Jis sveikesnis už sviestą, tačiau ne toks geras kaip nesotieji augaliniai aliejai. L. Eyresas pataria įtraukti kokosų aliejų į savo kulinarinį arsenalą, tačiau siūlo neprarasti apdairumo ir turėti minėtą kontekstą galvoje.

Be to, kaip ir taukai, kokosų aliejus yra riebus, tad vartojant jį dideliais kiekiais gali padidėti cholesterolio, pakenkti širdžiai, priklausomai nuo mitybos, gyvenimo būdo ir bendros sveikatos. „Būtų pavojinga ir pakankamai kvaila pirmo spaudimo alyvuogių aliejų pakeisti kokosų aliejumi“, – teigia L. Eyresas.

Kalbant apie daug šio aliejaus suvartojančias problemų su širdimi neturinčias tautas, tokias kaip Ramiojo vandenyno salų gyventojai, svarbūs gali būti keli veiksniai. Peržiūrėjęs 21 tyrimą L. Eyresas „Nutrition Review“ daro išvadą, kad „tradicinių mitybos įpročių kontekste tai nelemia nepageidaujamų širdies ir kraujagyslių sutrikimų, tačiau dėl didelių mitybos ir gyvenimo būdo skirtumų šie rezultatai negali būti taikomi tipinei vakarietiškai mitybai“.

Tai, kas ilgą laiką tiko kai kuriems, netinka visiems. Aktyvus žmogus, mintantis žuvimi ir ryžiais, iš koncentruotų kokosų aliejuje esančių riebalų gali gauti naudos. Tai nebūtinai galioja sėslų gyvenimą gyvenančiam kepsnių ir bulvių valgytojui. Tris dešimtmečius trukę eksperimentai su našlaičiais likusiais dramblių jaunikliais Kenijoje parodė, kad kokosų aliejaus riebumas yra geriausias pakaitalas motinos maitinimui, nes padeda mažyliams išgyventi tol, kol jie gali pasirūpinti savimi savarankiškai.

Kitaip tariant, situacija sudėtinga. Kokosų aliejus yra puikus produktas dėl tų pačių priežasčių, dėl kurių jis kelia pavojų – tai tikrai riebus riebalas. Jo stiprybė yra ir kokosų aliejaus silpnybė. Geras, blogas ir gražinantis, šis vaisius yra prieštaringa paslaptis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)