2006 m. atlikto tyrimo duomenimis, 130 g lašišos buvo 3,5 g omega trys riebalų rūgščių – rekomenduojama savaitės norma. 2015 m. 130 g lašišos tebuvo pusė ankstesnio kiekio omega trys riebalų rūgščių – 1,75 g, informuoja dailymail.co.uk.

Stirlingo universiteto mitybos profesorius Douglasas Tocheris pabrėžė, kad ir ūkiuose augintos lašišos tebėra vienas didžiausių omega trys riebalų rūgščių šaltinių, o jas pranoksta tik skumbrės.

Profesoriaus teigimu, lašišos pasidarė mažiau maistingos, nes pasikeitė jų pašaras. Prieš dešimtmetį skambėjo kritika, kad lašišos per dažnai šeriamos smulkiomis žuvimis ir žuvų miltais.

Aplinkosaugininkų teigimu, žvejota per daug, nes žuvų miltams reikia didžiulio kiekio mažų žuvų.

Būtent šios jūros žuvys, D. Tocherio teigimu, ir buvo omega trys riebalų šaltinis. „Prieš 10 metų žmonės skundėsi dėl per didelio jūrinių ingredientų kiekio lašišų pašare. Dabar dauguma ingredientų – augaliniai, o to padariniai – sumažėjo omega trys riebalų rūgščių lygis.“

Vien Jungtinėje Karalystėje per metus suvalgoma milijonas patiekalų su rūkyta lašiša.

2013 m. lašiša pralenkė net krevetes ir buvo populiariausia žuvis pasaulyje – sudarė 17 proc. parduodamų jūros gėrybių ir žuvų.

Didėjanti lašišos paklausa – viena iš priežasčių, kodėl lašišos mažiau šeriamos smulkiomis žuvimis, nes siekiama patenkinti didėjančių poreikius. 2006 m. 80 proc. lašišų pašaro sudarė riebios žuvys, dabar jos sudaro tik 20 proc. lašišų pašaro.

D. Tocheris aiškino: „Nenoriu, kad tyrimo duomenys atrodytų labai negatyvūs. Nepaisant visko, ūkiuose auginamos lašišos tebėra geriausias omega trys riebalų rūgščių šaltinis. Net ir sumažėjus (omega trys riebalų rūgščių), jos turi jų daugiau už lašišas laisvėje.“

Profesoriaus teigimu, auginamos lašišos turi daugiau omega trys riebalų rūgščių, kadangi laukinės lašišos daug jų sudegina plaukdamos neršti.

Ūkiuose lašišos šeriamos daugiausia sėklomis, o siekiant kompensuoti omega trys rūgščių trūkumą norima pradėti auginti mikrodumblius, kurie yra jūrinio maisto grandinėje ir turi maistingų medžiagų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)