VRK primena, kad visi rinkėjai, pageidaujantys balsuoti užsienyje 2016 m. spalio 9 d. Seimo rinkimuose, turi registruotis iš naujo – net ir tie, kurie nuolat gyvena užsienyje ir jau buvo įtraukti į užsienyje balsuojančių rinkėjų sąrašus praėjusiuose rinkimuose ar referendumuose.

Jeigu Jūs gyvenate užsienio valstybėje ar joje būsite rinkimų dienomis ir pageidaujate balsuoti prisijunkite prie rinkėjų, balsuojančių užsienyje, registruokitės čia.

VRK informuoja, kad naudojantis išmaniaisiais „Apple“ įrenginiais, Linux operacine sistema ir IOS „Safari“ naršykle elektroninės registracijos paslauga neveikia. Rekomenduojame naudotis „Internet Explorer“ , „Mozilla Firefox“ ir „Google Chrome“ naršyklėmis.

Prisijungę prie Rinkėjų, balsuojančių užsienyje, elektroninės registracijos:

1. Įrašykite savo vardą ir pavardę (taip, kaip nurodyta Jūsų Lietuvos Respublikos asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančiame dokumente, t. y. naudokite lietuviškus rašmenis), asmens kodą ir paso ar asmens tapatybės kortelės numerį. Tuomet pasirinkite apsaugos patvirtinimą ir spauskite nuorodą PATIKRINTI.

2. Prisijungę matysite į kuriuos rinkėjų sąrašus jūs šiuo metu esate įrašytas (jeigu esate deklaravęs gyvenamąją vietą Lietuvoje, tuomet matysite, kad esate įtrauktas į atitinkamos rinkimų apylinkės Lietuvoje rinkėjų sąrašus arba pamatysite informaciją, kad jūs nesate įtrauktas į rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašus Lietuvoje, kadangi esate deklaravęs išvykimą iš Lietuvos).

3. Užpildykite Rinkėjo registracijos prašymą:

3.1. Įrašykite arba pasirinkite iš sąrašo užsienio valstybės, kurioje gyvenate ar esate laikinai, pavadinimą.

Pagal valstybės pavadinimą automatiškai bus parinkta Lietuvos Respublikos diplomatinė atstovybė ar konsulinė įstaiga (jei esate valstybėje, kurioje yra kelios Lietuvos Respublikos atstovybės – Rusijoje, JAV, Baltarusijoje ar Ispanijoje, pasirinkite atstovybę į kurios rinkėjų sąrašą būsite įtrauktas ir kurioje galėsite balsuoti atvykę asmeniškai arba paštu. Prašome papildomai pasitikrinti informaciją šių Atstovybių interneto svetainėse).

3.2. Įrašykite tikslų savo nuolatinės ar laikinos gyvenamosios vietos užsienio valstybėje adresą.

Atkreipiame dėmesį, kad jei pasirinktumėte balsavimo paštu būdą, Jūsų nurodytu adresu bus išsiųsti balsavimo dokumentai, todėl adresą įrašyti reikia labai tiksliai. Būtinai pasitikrinkite Jūsų gyvenamosios vietos užsienio valstybėje taikomus pašto korespondencijos adreso rašymo reikalavimus atitinkamuose tinklalapiuose informuojančiame apie jūsų gyvenamosios valstybės pašto paslaugas arba apsilankę atitinkamos Atstovybės interneto svetainėje.

3.3. Nurodykite savo kontaktinius duomenis (tel. nr. ir/ar el. pašto adresą) tam, kad iškilus klausimams dėl Jūsų pateiktų duomenų Atstovybės balsavimo komisijos nariai galėtų su Jumis susisiekti.

3.4. Nurodykite, kokiu būdu pageidaujate balsuoti 2016 m. spalio 9 d. Seimo rinkimuose:

• PAŠTU (Prašyme nurodytu gyvenamosios vietos užsienio valstybėje adresu Jums bus išsiųsti rinkimų biuleteniai);
• ar ATVYKSITE ASMENIŠKAI į ambasadą ar konsulinę įstaigą nustatytomis dienomis ir laiku (balsavimas Atstovybių patalpose baigiamas rinkimų dieną, t. y. 2016 m. spalio 9 d., 20 val. Lietuvos laiku).

Jei rinkimų dieną būsite kelionėje ar komandiruotėje

Jeigu užsienio valstybėje rinkimų dienomis apsistosite laikinai (pavyzdžiui, kelionės/komandiruotės metu) susisiekite iš anksto su atitinkama Lietuvos Respublikos diplomatine atstovybe ar konsuline įstaiga ir pasiteiraukite, ar jūsų buvimo laikotarpiu užsienyje bus spėta paštu išsiųsti Jums rinkimų dokumentus ir gauti juos iš jūsų atgal laiku.

Atstovybių kontaktinius duomenis galite rasti ČIA.

3.5. Nurodykite, kokiu būdu Jūs pageidaujate balsuoti galimo 2016 m. spalio 23 d. pakartotinio balsavimo Seimo Naujamiesčio vienmandatėje rinkimų apygardoje metu.

4. Užpildę Rinkėjo registracijos anketą ir patikrinę duomenis, spauskite nuorodą PATEIKTI EL. DOKUMENTĄ. Sulauksite patvirtinimo, kad duomenys perduoti, arba gausite pranešimą apie padarytą klaidą.

Jūsų Rinkėjo registracijos prašymo duomenys bus perduoti Vyriausiajai rinkimų komisijai ir atitinkamai Lietuvos Respublikos diplomatinei atstovybei ar konsulinei įstaigai, kuri patikrinusi Jūsų prašyme pateiktus duomenis, patvirtins, kad esate įtraukt į rinkėjų sąrašus.

5. Vėliau, prisijungę prie šios sistemos, galėsite pasitikrinti apie Jūsų įrašymą į atitinkamos Lietuvos Respublikos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos rinkėjų sąrašus bei peržiūrėti Jūsų prašyme pateiktus duomenis.

Jeigu pageidaujate pakeisti Jūsų jau pateiktame Rinkėjo registracijos prašyme nurodytus duomenis (pavyzdžiui, patikslinti gyvenamosios vietos adresą užsienio valstybėje ir pan.) arba jeigu norite balsuoti kitoje valstybėje, anuliuokite anksčiau pateiktą prašymą ir pateikite naują prašymą.

VRK pažymi, kad visi pateikti duomenys bus naudojami tik rinkimų organizavimo ir vykdymo tikslais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)