Jis apgailestauja, kad jau net trylikamečiai nebegali atsitūpti, nes virsta atbuli, o lengvai paslydę ir pasirėmę rankomis turi važiuoti į traumatologinį punktą, nes jų galūnės jau nebežino, ką reiškia delnais atsiremti į žemę.

Jei norite išvengti kaulų lūžių

Kaulų retėjimas – dažna moterų problema, ypač išryškėjanti vyresniame amžiuje. Norint jos išvengti dažnai griebiamasi lengviausio kelio – įvairių maisto papildų vartojimo, kurie ne visada yra efektyvūs. Tačiau asmeninis treneris Andrius Česnauskas turi kitokį patarimą. Tai reikalauja daugiau pasiryžimo, bet garantuoja rezultatą.

„Ne vienas mokslinis tyrimas įrodė, kad kaulų retėjimas susijęs su per maža fizine veikla. Sportuojant auga ne tik raumenys, bet ir stiprėja kaulai. Žmogus išsivystęs taip, kad krisdamas refleksiškai tiesia rankas į priekį ir taip bando apsaugoti gyvybiškai svarbius organus kaip galvą, kepenis, plaučius, širdį. Deja, šiuolaikinis žmogus dažnai to nebesugeba padaryti efektyviai– jam krentant, rankos refleksyviai ištiesiamos į priekį, bet neteisingai padedamos ir, neatlaikiusios kūno svorio, lūžta.

Sveiki kaulai neturėtų lūžti nuo paties žmogaus svorio. Tačiau jei jūs niekada nesiremiate delnais į žemę, jei juos naudojate ne atramai, o tik klaviatūros spaudymui ir šaukšto kilnojimui per pietus, akivaizdu, kad jų funkcija susilpnėjusi“, – sako A. Česnauskas. Treneris rekomenduoja paprastus pratimus, tokius kaip vaikščiojimas keturiomis, atsispaudimai.

Norite, kad automobilyje mažiau pykintų? Tobulinkite pusiausvyrą

Vasarą vis daugiau keliaujant automobiliu, autobusu, daliai žmonių sunku ištverti ilgas keliones, nes juos pykina. Treneris Andrius Česnauskas šį negalavimą sieja ir su vestibiuliarinio aparato silpnumu. „Dažniausiai pykina vaikus, kurių vestibiuliarinis aparatas nėra dar pilnai išlavintas. Jei pykina suaugusį žmogų, verta atkreipti dėmesį, ar nėra sutrikusi jūsų pusiausvyra. Žinoma, suaugusiam žmogui jos išlavinti tiek, kiek nuo vaikystės tą dariusiems gimnastams ar šokėjams nepavyks, tačiau pagerinti situaciją galima“, – sako A. Česnauskas. Treneris siūlo trijų žingsnių programą:

1. Pirmas lygis, kurį turėtų įveikti kiekvienas sveikas žmogus su normalia pusiausvyra: basomis atsistokite ant vienos kojos. Jei virstate – jūsų pusiausvyros įgūdžiai labai blogi. Treniruokitės. Po kelių treniruočių turėtumėte gebėti išstovėti nesilaikydami.

2. Antras lygis: basomis atsistokite ant vienos kojos ir užsimerkite. Daugumai žmonių išstovėti darosi sunkiau, nes nebegauname vaizdinės informacijos, pasikliaujame tik vestibiuliariniu aparatu ir pėdos raumenimis. Beje, pėdos raumenis galite sutvirtinti basomis vaikščiodami po nelygius paviršius, smėlį, žvyrą, akmenėlius - tai ne tik labai naudinga, bet ir būtina.

3. Trečias lygis: basomis atsistokite ant vienos kojos, užsimerkite ir pakelkite galvą į viršų.

Norite geresnio virškinimo? Atsitūpkite

Tipiška biuro darbuotojo diena susideda vos iš dviejų – trijų judesių. Atsikeliame iš lovos, atsisėdame pusryčiauti. Tada sėdame į mašiną, biure atsisėdame ant kėdės ir padarome pertraukėlę tik nueidami iki pietų stalo ir vėl atsisėsdami. Vakare dar pasėdime: su draugais kavinėje, namuose prie televizoriaus ar kompiuterio.

Jei diena judesiams palankesnė, tai tenka palypėti kelis laiptelius ar pabėgėti, kad suspėtume į benuvažiuojantį autobusą. Ir viskas. Tūkstantmečius besiformavęs mūsų kūno mobilumas mums jau nebereikalingas. Nenuostabu, kad dienos pabaigoje skundžiamės nugaros, kaklo, galvos skausmais.

Treneris Andrius Česnauskas atkreipia dėmesį, kad mažiau civilizacijos paliestose šalyse poilsio poza vis dar laikomas tupėjimas. Ten žmonės, norėdami pailsėti, užuot išsidrėbę minkštame fotelyje, atsitupia. Treneris primygtinai ragina išmėginti šią pozą ir dažniau atsitūpti, patupėti.

„Turėtumėte pajusti daug teigiamų pokyčių: pagerėja kūno mobilumas, paslankumas, praeina nugaros skausmai, pagerėja virškinimas, geriau dirba skrandis, žarnynas“, – komentuoja A. Česnauskas. Anot trenerio, tupėjimui reikėtų skirti bent 30 min per dieną. Žinoma, ne iš karto, bet suskaidant šį laiką į mažesnes tupėjimo pertraukėles. Jau po mėnesio pajusite akivaizdžius pokyčius.

Negalite atsitūpti, virstate atgal? Vadinasi, jūsų mobilumas sumažėjęs. Tačiau žmogaus kūnas tuo ir žavus, kad gali susigrąžinti prarastą mobilumą. Iš pradžių tūpkite laikydamiesi už stalo, kėdės ar kokio sunkesnio daikto. Nuolat pratimą kartokite, skirkite po 30 min. per dieną ir pastebėsite, kad galite atsitūpti vis giliau, kol galiausiai tupėdami jausitės taip pat patogiai, kaip ir sėdėdami.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos Užs. Nr. 2016-DJ-04/1