Palyginti su kitomis ES šalimis, Lietuva kartu su Slovakija įvardijamos kaip vienintelės ES šalys, kuriose slaugos specialistų mažėja“, – tikina Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto prodekanė Jurgita Matuizienė.

Remiantis LR Sveikatos apsaugos ministerijos 2016 m. patvirtintomis Nacionalinės slaugos politikos 2016–2025 m. gairėmis, Lietuvoje didėja kvalifikuotų slaugos specialistų poreikis. Todėl Vilniaus kolegija šiemet apsisprendė didinti studentų priėmimą į Bendrosios praktikos slaugos studijų programą ir ketina priimti 180 būsimų slaugytojų.

Kolegijoje vykdoma Bendrosios praktikos slaugos studijų programa puikiai įvertinta tarptautinių ekspertų ir akredituota maksimaliam (šešerių metų) laikotarpiui. Ji parengta vadovaujantis ne tik Lietuvos teisės aktais, bet ir Europos Parlamento bei Europos Tarybos direktyvomis.

Pasak Sveikatos priežiūros fakulteto prodekanės Jurgitos Matuizienės, šios studijos išskirtinės tuo, jog studentai profesinės veiklos praktikas atlieka realiomis darbo sąlygomis: praktinius gebėjimus lavina ligoninių, poliklinikų, šeimos centrų laboratorijose, VUL Santariškių klinikose, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje, Nacionaliniame vėžio institute ir kitose sveikatos priežiūros įstaigose.

Studijų metu būsimieji slaugytojai pagal tarptautinių mainų programą gali išvykti mokytis į kitų šalių aukštąsias mokyklas – pagilinti profesinių bei užsienio kalbos žinių, pasisemti kultūrinės patirties. Baigusieji studijas įgyja slaugos profesinio bakalauro laipsnį ir bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikaciją bei sėkmingai įsidarbina sveikatos priežiūros įstaigose. Lietuvos darbo biržos duomenimis, 99 proc. Bendrosios praktikos slaugos programos absolventų įsidarbina per pirmą pusmetį po studijų baigimo.

Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto absolventė Aida, greitai radusi širdžiai mielą darbą pagal specialybę, nenuleidžia rankų ir su entuziazmu toliau gilina profesines žinias. „Baigusi studijas Vilniaus kolegijoje tuoj pat įsidarbinau Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų Priėmimo skyriuje ir toliau gilinu žinias apie slaugą. Nors ir sunku suderinti studijas ir darbą, bet labai džiaugiuosi, kad apsisprendžiau tęsti mokslus. Dirbdama suprantu, kad slaugytojas – tai specialistas, kuris turi prisiimti be galo didelę atsakomybę už savo profesinius veiksmus.

Planuoju tęsti mokslo Vilniaus kolegijoje metu pradėtą tyrimą apie slaugos specialistų streso darbe priežastis. Slaugytojo profesija reikalauja daug žinių apie žmogaus sveikatą ir profesinių įgūdžių. Būtina gebėti bendrauti ir bendradarbiauti, rūpintis su sunkiomis ligomis susidūrusiais pacientais ir jų artimaisiais – tai dažnai kelia stresą. Tyrimo, kurį planuoju tęsti, rezultatai turėtų padėti atskleisti, ko reikia slaugytojui, kad netektų susidurti su „perdegimo“ sindromu“, – tikina Aida.

„Mes, didžiausias Vilniaus kolegijos absolventų darbdavys, esame suinteresuoti jūsų studijų kokybe ir Kolegijos sėkme. Per 70 proc. Santariškių klinikose dirbančių slaugytojų baigė Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultetą.

Dauguma iš jų yra aukštos profesinės kvalifikacijos specialistai, nuolat gilina žinias įvairiuose tobulinimosi kursuose, skaito pranešimus konferencijose ir seminaruose, įvaldę bendravimo įgūdžius su pacientais ir jų artimaisiais, noriai dalijasi savo profesine patirtimi su jaunesniais kolegomis, yra puikūs savo profesijos mokytojai“, – teigia VUL Santariškių klinikų Direktorė medicinai ir slaugai prof. dr. Danguolė Jankauskienė.

Šiemet Vilniaus kolegija stojantiesiems iš viso siūlo net 45 studijų programas.