2015 metais Vilniaus kolegijoje startavo nauja Agroverslo technologijų studijų programa, kurios turinys užtikrina išmaniosios saugaus maisto kontrolės principą „nuo lauko iki stalo“. Kitaip tariant, ją baigusieji išmanys visą grandinę nuo žemės ūkio pirminės produkcijos gamybos iki vartotojo. Studijų programa parengta bendradarbiaujant kartu su Vokietijos Anhalto aukštąja žemės ūkio mokykla.

Agroverslo technologijų studentai Vilniaus kolegijoje semiasi naujausių žemės bei miškų ūkio srities žinių, taip pat yra mokomi spręsti specifines ūkininkavimo problemas, lavina praktinius įgūdžius, daug dėmesio skiria darbui su informacinėmis ir naujojo ūkininkavimo technologijomis.

Lietuvoje jau yra sukurta unikalių kompiuterinių programų, skirtų žemės ūkio specialistams, dirbantiems augalininkystės srityje ir siekiantiems modernizuoti savo ūkį. Todėl minėtų programų dėka galima racionaliai planuoti ūkinę-gamybinę veiklą, fiksuoti faktiškai atliekamus darbus laukuose, vertinti veiklos efektyvumą, modeliuoti gamybos scenarijus ir priimti pragmatiškus, skaičiavimais paremtus sprendimus.

Svarbu, kad praktinių įgūdžių lavinimui Vilniaus kolegijoje yra skirta daugiau nei trečdalis studijų laiko. Įdomu, jog Agroverslo technologijų programos studentai turi galimybę profesinės veiklos praktiką atlikti pažangiausiuose, pagal moderniąsias technologijas dirbančiuose ne tik Lietuvos, bet ir Danijos, Vokietijos, Lenkijos ar Slovakijos ūkiuose.

Po trejų studijų metų absolventams bus suteiktas žemės ūkio mokslų profesinio bakalauro laipsnis. Studijų programa išskirtinė tuo, kad ją baigusieji bus įgiję ne vienos, o trijų pagrindinių būsimos veiklos sričių žinių ir įgūdžių – auginimo, perdirbimo ir pardavimo. Todėl galės sėkmingai dirbti žemės ūkio įmonėse, žemės ūkio ir maisto prekybos asociacijose, plėtoti nuosavą verslą.

Agroverslo technologijų studijų programa jau sudomino ne vieną jauną žmogų, turintį nuosavą ūkį ar siejantį ateitį su tėvų ūkio plėtra. Pasak Vilniaus kolegijos studento Antano Kurkianeco, be galo svarbu, kad visuomenei būtų prieinama sveikatai palanki produkcija, kad žmonės propaguotų sveiką gyvenimo būdą ir šiomis idėjomis užkrėstų kitus. Vaikinas planuoja tęsti tėvų pradėtą darbą, o tam reikia įgyti specifinių profesinių žinių ir įgūdžių.

Agroverslo technologijas studijuojanti Monika Božytė pasakoja, jog šeima jos pasirinkimui įtakos neturėjo, nes tėvai žemės ūkio srityje nedirba. Tačiau mergina, augusi viename iš Telšių rajono kaimų, prisipažino labai mėgstanti gamtą. Anot Monikos, renkantis studijas jos akį patraukė Agroverslo technologijų studijų programa ir įdomūs dėstomi dalykai: gyvūnų anatomija, genetika, augalų mityba, sodininkystė, arklių veisimas, bitininkystė.

Studijų programa įvairiapusė – be studijų krypties dalykų, studentai mokosi komunikavimo subtilybių, vadybos bei ekonomikos. „Iš pradžių nebuvau tikra, ar tai tikrai man, bet greitai nuomonę pakeičiau teigiama linkme. Dar nežinau, ar tikrai teks dirbti pagal įgytą specialybę, ar tikrai sukursiu savo verslą, susijusį su žemės ūkiu. Tačiau tvirtai žinau, kad man labai patinka čia studijuoti, kad trokštu gilinti savo žinias ir įgyti kuo daugiau praktikos žemės ūkio srityje“, – sako Monika.

Jei patinka dirbti gamtos apsuptyje, mintyse sukasi rimti planai kurti su žemės ūkiu susijusį verslą, jei svarbu, kad Lietuvoje klestėtų gamtai draugiškas gyvenimo būdas, tuomet Agroverslo technologijų studijų programa – puikus pasirinkimas.