Pasaulyje pripažįstamus gaminius parodoje “Balttechnika 2016”, kuri prasidės jau ryto ir vyks gegužės 18-20 dienomis Vilniuje, pristatys puslaidininkių technologijų įmonė “Brolis Semiconductors”. Vienas jos įkūrėjų Dominykas Vizbaras teigia, jog fizikui ar inžinieriui nėra skirtumo, kurioje srityje dirbti: tam reikia bazinių žinių ir atitinkamos patirties.

„Manyčiau, kad civilinėje pramonėje yra didesnė specialistų paklausa, nes gynybos ir saugumo sektorius yra specifinis ir nedidelis – net ir pasaulio mastu. Bet fizikui ar inžinieriui nėra didelio skirtumo, kurioje srityje dirbti. Yra baziniai reikalavimai ir patirtis: jeigu ieškome žmogaus, nesvarbu, ar jo reikia elektronikos inžinieriaus gynybos, ar civilinei pramonei“, - sako D.Vizbaras.

“Brolis Semiconductors” beveik visą pagaminamą produkciją eksportuoja, o didžiausia įmonės eksporto kryptis yra JAV. Bendrovė parodoje, kolektyviniame Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) stende pademonstruos tai, kas ją garsina užsienyje: specialiosioms pajėgoms skirtus lazerinius žymeklius, naktinio matymo sistemas, termovizorius bei kitą produkciją.

JAV dirba pasaulyje žinoma bendrovė „Sensor Electronic Technology“, įkurta lietuvio, Vilniaus universiteto (VU) Taikomųjų mokslų instituto auklėtinio Remigijaus Gaškos. „Sensor Electronic Technology“ bendradarbiauja su JAV Gynybos departamentu ir gamina ultravioletinius šviestukus. VU Taikomųjų mokslo instituto direktorius, habil.dr. Saulius Antanas Juršėnas sako, kad kuriant šiuos šviestukus dirbo ir Lietuvos mokslininkai.

„Savo laiku prisidėjome prie šviestuko kūrimo. Mūsų auklėtinis R.Gaška vėliau JAV įkūrė kompaniją, kuri dabar yra didžiausia pasaulyje ultravioletinius šviestukus gaminanti įmonė. Tokie šviestukai yra plačiai pritaikomi ir tinka daugeliui sričių: medicinai, tyrimams, slaptam ryšiui, vandens grynininimui“, - sako habil.dr.S.A.Juršėnas.

Dabar VU Taikomųjų mokslų institute yra kuriamos vadinamosios kietakūnės lempos, kuomet iš kelių šviestukų pagaminamas įrenginys, išmaniai valdantis šviesą pagal nuotaiką, ar paskirtį: chirurgui operacinėje ar žuvims akvariume. Planuojama, kad komerciniam panaudojimui bus pritaikytos pagal šią technologiją sukurtos išmaniosios lempos, skirtos ypač jautriems meno objektams apšviesti.

VU Taikomųjų mokslų instituto prietaisai radiacijai aptikti naudojami Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijoje (CERN), o pats institutas dalyvauja kai kuriose didelėse CERN programose. Habil.dr. S.A.Juršėno teigimu, veiklos diapazonas yra labai platus.

„Saugumo reikmėms mes kuriame ultravioletinės šviesos šaltinius ir ultravioletinius detektorius saugiam ryšiui sukurti. Galima sukurti unikalius jutiklius, kurie dirba ultravioletiniame diapazone, o informacija yra perduodama per šviesą. Detektorius jau veikia, bet tai dar nėra produktas“, - sako VU Taikomųjų mokslų instituto vadovas.

Vienintelė Baltijos šalyse tarptautinė specializuota gamybos, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2016“ vyks jau 24-ą kartą. Parodą gegužės 18-20 d. bus galima aplankyti Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO (Laisvės pr. 5, Vilnius).

Šiųmetės parodos plotas - 4 tūkst. kv. metrų, joje dalyvauja daugiau nei 110 Lietuvos ir užsienio šalių įmonių bei mokslo įstaigų iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Suomijos, Vokietijos, Italijos, Ukrainos, Austrijos ir Estijos. Parodos metu vyks 25 renginiai, tarp jų - skaitmeninei pramonės revoliucijai skirta konferencija „Industrie 4.0 Vilnius“, metinė ekonomikos diplomatų ir komercijos atašė konferencija, veiks tarptautinės partnerystės vartai įmonėms, ieškančioms partnerių užsienio rinkose, įvairūs pristatymai specialistams.

Tuo pat metu LITEXPO taip pat vyks tarptautinės parodos „Mechanika 2016“ ir „TransBaltica 2016“. Pirmoji skirta automobilių remontui, detalėms ir įrangai, antroji – transportui, logistikai ir intelektinėms transporto sistemoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją