Lietuvoje vidutinis atlyginimas 2015 m. pabaigoje siekė 757 eurus neatskaičius mokesčių. Tačiau P. Kunčinas yra įsitikinęs, kad gerai apmokamų darbų Lietuvoje bus tik vienetai, kol šalyje „Sodros“ mokesčiams nebus nustatytos lubos.

-Kodėl būtent dabar ėmėte kalbėti apie „Sodros“ mokesčių lubų būtinybę?

- Turiu 2-3 investuotojus, kurie labai nori Lietuvoje pradėti veiklą ir svarsto kitas alternatyvas, tai – Bulgarija, Estija, Lenkija. Apie tokią padėtį kaip Lenkijoje, net nesvajoju, nes ten lubos socialiniams mokesčiams taikomos nuo 2,5 vidutinio atlyginimo, o dar jie investuotoją gali atleisti nuo mokesčių 10-iai metų ir panašiai. Lietuvoje kalbame apie 5 vidutinių atlyginimų „Sodros“ lubas.

Antra, aš dirbu bandydamas pritraukti investicijų į Aziją, o šiuo metu po 2007-2008 m. krizės kaip tik vyksta globaliniai pasikeitimai, verslas ieško, kur jam būtų geriau. Investuotojai domisi ir Lietuva, apie kurią jiems papasakoju. Juos sudomina Lietuvos žmonių išsilavinimo lygis, šalies vieta, modernus politikų požiūris ir mes gauname beveik visus balus, bet kai jau einama link sprendimo, investuotojas staiga atsiduria ne Klaipėdoje, o Gdanske. Pradėjau aiškintis, kodėl yra persigalvojama. Pasirodo, kuriant aukštos pridėtinės vertės paslaugas investuotojams yra labai svarbi mokestinė aplinka - kiek kainuoja sukurti ir išlaikyti gerai apmokamą darbo vietą. Po to pamačiau, kad Lietuva, kaip šalis, apskritai labai atsilieka pagal investicijų pritraukimą.

- Žmonėms turbūt sunku patikėti, kad jie gali Lietuvoje uždirbti daugiau nei 5 vidutinius atlyginimus per mėnesį ir pajusti „Sodros“ mokesčių lubų naudą.

- Mano didžiausias nusivylimas ir yra tas, kad diskusija dėl „Sodros“ mokesčių lubų tapo per daug akademiška ir nuobodi, bet šis sprendimas naudos duotų visiems. Kaip ūkininkas, kuris dabar negali parduoti savo produkcijos, ar mokytojas, kuriam alga apskritai beveik neauga? Kam apie tai pasakau, dažnai išgirstu, kad lubos atsiras „dar už 10 metų“. Bet iki to laiko išvažiuos dar 200 tūkst. jauniausių ir gabiausių žmonių, gimstamumas dar sumažės, o visuomenė pasens ir galiausiai dirbantiesiems teks didesnis krūvis. Iš ko dabar auga Lietuvos produktyvumas? Dirbantieji dirba vis daugiau, matau, kaip veikia eksporto departamentai: jei anksčiau buvo pasiskirstymas, pavyzdžiui, dalis žmonių rūpinosi pieno miltų tiekimu Rusijai, o sūriais ir sūreliais užsiimdavo kiti. Dabar tie patys žmonės kuruoja viską ir dirba daug daugiau.

Žmonės nesupranta paprasto dalyko – nekuriant naujų darbo vietų, neaugs ekonomika ir jų atlyginimai niekada neužaugs. Tai paprastas makroekonominis dėsnis. Jeigu nėra gerai uždirbančių žmonių, iš ko laikysis restoranai, privačios mokyklos, gydymo paslaugų įmonės? Dabar baigę odontologiją medicinos studentai sulaukia pasiūlymo pradėti dirbti už 300-400 eurų per mėnesį Lietuvoje, kai Anglijoje siūloma 50 tūkst. svarų per metus „į rankas“. Kodėl taip yra? Nes Anglijoje yra klientų, kurie gali už šias paslaugas tiek mokėti. Jei specialistas išvykęs iš Lietuvos kitur gali uždirbti daugiau, tai reiškia, kad jis yra gabus ir vertas, tik Lietuvoje nėra galinčių jam tiek mokėti.

Atlyginimas

- Ar skaičiavote, kokie būtų praradimai dėl „Sodros“ mokesčių lubų?

- Ponas Sysas skaičiavo, kad jei lubos būtų taikomos nuo 10 vidutinių atlyginimų, biudžetas prarastų 50 milijonų, bet mūsų skaičiai rodo, kad tokie praradimai būtų lubas taikant nuo 5 vidutinių atlyginimų. Tikimės, kad vien pinigai iš šešėlio galėtų kompensuoti pusę praradimų, o kur dar visi kiti teigiami efektai, pavyzdžiui, naujos ir gerai apmokamos darbo vietos, augantis vartojimas, didėjančios investicijos. Jau nekalbu apie neteisingumo jausmą, kai yra lubos išmokoms, o įmokoms – ne, tad dažnai vengiant didelių „Sodros“ mokesčių pasirenkama individuali veikla. Įvedus „Sodros“ lubas nuskriaustųjų nebus, bet jų neturėti yra apsileidimas, nes tai atbaido sektorius, kur darbo jėga sudaro 90 proc. verslo išlaidų. Tai - medicina, IT, finansai, dizainas - kalba eina apie darbus, kur metinis atlyginimas siekia nuo 50 tūkst. eurų. O dabar mes tarsi susitaikėme būti filipiniečiais Europoje.

- Negi jūs manote, kad viską pakeistų tik „Sodros“ lubų nustatymas?

- Taip, esu tuo įsitikinęs ir galiu pagrįsti. Pavyzdžiui, noriu Lietuvoje sukurti darbo vietų analitikams ir juos auginti kartu su įmone. Pasamdau žmonių Lietuvoje, man tai – pigiau nei Londone. Įmonė auga, specialistai tampa vis labiau patyrę, įgiję žinių, į juos investuota pinigų, galiausiai jiems turiu mokėti daugiau nei 5 vidutinius atlyginimus Lietuvoje, nes jie jau gali išvykti į Londoną, taip pat atseikėti priedus, kurie, paprastai, yra dideli. Bet Lietuvoje papildomai dar prisideda apie 30 proc. mokesčių, nes nėra „Sodros“ lubų. Viskas – dėl to aukštos pridėtinės vertės darbo vietų Lietuvoje kurti neapsimoka, juo labiau, kai šias investicijas aktyviai kviečia kitos valstybės. Pralaimime prieš Šveicariją, Airiją, JAV, Dubajų, Singapūrą ar Varšuvą. Lietuvoje yra maži atlyginimai, bet darbo vietos sukūrimo kaina – labai didelė. Jei nori mokėti nemažus atlyginimus, Lietuvą rinktis yra nelogiška.

Investuotojai domisi ir Lietuva, apie kurią jiems papasakoju. Juos sudomina Lietuvos žmonių išsilavinimo lygis, šalies vieta, modernus politikų požiūris ir mes gauname beveik visus balus, bet kai jau einama link sprendimo, investuotojas staiga atsiduria ne Klaipėdoje, o Gdanske.

- Minėjote investuotojus, kurie žvalgosi Lietuvoje. Kokias naujas darbo vietas jie galėtų pasiūlyti?

- Atsirastų darbų gydytojams, kurie liktų Lietuvoje, bet teiktų paslaugas internetu ir telefonu. Lietuva taip pat domisi investuotojai, kurie dirba finansų srityje, su žemės ūkiu bei maisto perdirbimu, logistikos sferoje. Jei šias sritis atstovaujantys investuotojai pasirinktų Lietuvą, naudos būtų gydytojams, ūkininkams, vairuotojams, kartu ir visiems, dirbantiems biudžetiniame sektoriuje. Kodėl? Būtų kuriamos naujos darbo vietos plyname lauke, kurių vidutinis atlyginimas siektų nuo 4 tūkst. eurų per mėnesį. Vien mano žinomi investuotojai galėtų sukurti tūkstantį darbo vietų. Skaičiuokime: vienas toks darbas yra 4 tūkst. eurų per mėnesį, vartojimui paprastai išleidžiama mažiausiai pusė algos, tai jau būtų 2 tūkst. eurų, tad vien per PVM paimama daugiau nei 20 proc. arba 400 eurų keliautų į biudžetą. Tokios pajamos padeda išlaikyti gaisrininką, mokytoją, policininką ir kitas profesijas.

Paulius Kunčinas

- Skamba labai gerai, bet šiemet rinkimų į Seimą metai. Gal jūs planuojate eiti į politiką?

- Ne, tikrai. Bet kai žinau investuotojų, galinčių Lietuvoje sukurti kelis šimtus darbo vietų - man nėra tas pats, ar jie pasirinks Lietuvą. Noriu čia grįžti gyventi, čia auginti dukterį. Toks dalykas kaip „Sodros“ lubos atrodo techninė problema, aktuali tik milijonieriams, bet tai – didžiausia nesąmonė. Milijonieriui jau nebereikia galvoti apie mokesčius „Sodrai“. Įdomu tai, kad kai aš išvažiavau iš Lietuvos į užsienį 1991 m., tai buvo keista, dabar keista, jei neišvažiuoji.

Viskas – dėl to aukštos pridėtinės vertės darbo vietų Lietuvoje kurti neapsimoka, juo labiau, kai šias investicijas aktyviai kviečia kitos valstybės. Pralaimime prieš Šveicariją, Airiją, JAV, Dubajų, Singapūrą ar Varšuvą. Lietuvoje yra maži atlyginimai, bet darbo vietos sukūrimo kaina – labai didelė.

- Jūs vis dar gyvenate Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre?

- Taip, mano nuolatinis darbas yra atstovauti britų leidybos kompanijai „Oxford Business Group“ ir pritraukti investuotojų į Aziją: mes ruošiame leidinius investuotojams apie skirtingus sektorius, o mano darbas – papasakoti investuotojams, kodėl jie turi ateiti į Indoneziją, Malaiziją ar Tailandą, Vietnamą, Šri Lanką, Mongoliją, Papua Naująją Gvinėją, Birmą, Turkiją, Filipinus ir Brunėjų. Apie Lietuvą pasakoju pro bono, kaip minėjau, tikiuosi, vieną dieną čia grįžti gyventi, todėl noriu prisidėti prie šalies gerovės. Pavyzdžiui, verslininkai Azijoje ieško, kur investuoti Europoje, aš ir sakau, esate investavę į Roterdamą, jis tapo vartais į Europą, bet šis miestas jau brangus ir nekonkurencingas, o Lietuva, palyginti, atrodo dar labai gerai. Be to, šalis logistiškai yra patogi pasiekti Šiaurės ir Vidurio Europą, taip pat NVS šalis. Deja, kai investuotojai pradeda gilintis, ateinama prie tos pačios kliūties. Galiu užtikrinti, kad, „Sodros“ lubų nebuvimas atbaido ne tik Azijos investuotojus.

DELFI primena, kad Lietuvoje sukurti 5 vidutinių atlyginimų „ant popieriaus“ - 3 784 eurų - vertės darbo vietą darbdaviui kainuoja 4965 eurus. Dirbantysis „į rankas“ uždirba 2 876 eurus, visa kita – mokesčiai. „Sodrai“ darbdavys moka 30,98 proc., darbuotojas papildomai sumoka dar 6 proc. sveikatos draudimo ir papildomai 3-5 proc. pensijų ir socialinio draudimo mokesčių „Sodrai“. Taip pat gyventojas moka 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)