„Pastaruosius metus Lietuvoje rengiami įvairūs pasiūlymai kaip konsoliduoti aukštųjų mokyklų išteklius, optimizuoti tinklą, trumpai tariant – kaip sumažinti aukštųjų mokyklų skaičių ir pagerinti jų kokybę. Taip, sutinku, kad kalbėti apie tai reikia, bet nemažiau svarbus klausimas – ar savaime universitetų susijungimas padvigubina jų kokybę? Ne kiekybę“, – retoriškai klausia ASU vadovas, Lietuvos universitetų rektorių konferencijos viceprezidentas A. Maziliauskas.

„Mūsų universiteto veiklos profilis pakankamai aiškus ir apibrėžtas, esame biologinių išteklių ir žemės ūkio srities studijų ir mokslo įstaiga. Pasaulyje vykstantys globalūs pokyčiai susiję su gyventojų skaičiaus didėjimu, maisto ir geresnės gyvenimo kokybės poreikiais, kintančio klimato sąlygomis, kai tikslas pagaminti daugiau su mažesniu poveikiu gamtai, mums puikus šansas dar labiau atsiverti ne tik Lietuvai bet ir pasauliui, tapti globalesniais. Esame atviri pokyčiams ir atidžiai nagrinėjame įvairias galimybes, tame skaičiuje institucijų grupės (holdingo) su mokslo centrais steigimo galimybes. Savo ateinančių metų vizijoje esu numatęs ir jau pasiūlęs universiteto bendruomenei perspektyvesnę nei nagrinėjama Lietuvoje - tarptautinę universitetų ir mokslo įstaigų konsolidavimo kryptį. Mūsų netenkina skaičių suma 1+1=1 arba 1+1=2, nes susijungę 2 panašaus lygio universitetai nebūtinai taps stipresni ir sukurs reikiamą sinergiją, mes sieksime paneigti nusistovėjusias matematikos taisykles, kad 1 ir 1 suma taptų bent jau 3“, – juokauja naujai perrinktas ASU rektorius A. Maziliauskas ir dėsto po truputį „kūnu“ tampančią idėją.

Antanas Maziliauskas

„Akademinės veiklos išteklių konsolidavimui ir globalus ASU kryptingumo realizavimui jau nagrinėjame perspektyvą kartu su BOVA (Baltijos šalių žemės ūkio, miškų ir veterinarijos universitetų tinklas) partneriais įsteigti Baltijos maisto ir žemės ūkio universitetą, kuris visų steigėjų interesais veiktų pvz. Briuselyje ir kurio tikslai būtų 3: 1) konsoliduojant steigėjų žmogiškuosius išteklius pritraukti maksimaliai galimą skaičių projektų mokslo, vystomojo bendradarbiavimo ir jungtinių programų veikloje; 2) kartu su steigėjais rengti ir vykdyti jungtines studijų programas; 3) įtvirtinti Baltijos šalių, kaip patraukliausio ir sparčiausiai augančio Europos regiono įvaizdį ir tuo pačiu pasitarnauti steigėjų universitetų prestižo ir reitingų didinimui.

„Mano vizijoje ASU, stiprios tarptautinės institucijų grupės narys. Tam jau turime realaus pagrindo. Su Šiaurės ir Baltijos šalių giminingais universitetais bendrame NOVA-BOVA tinkle glaudžiai bendradarbiaujame jau nuo 1996 metų“, – sako A. Maziliauskas

Aleksandro Stulginskio universiteto studentai

„Jau šiandien Universitete studijuoja apie 150 studentų iš 14 pasaulio šalių (Prancūzija, Vokietija, Turkija, Italija, Ispanija, Suomija, Nigerija, Kongas, Indija, Nepalas, Uzbekija, Kinija, Kazachstanas, Portugalija), tačiau mūsų siekis, jog ateinantys penkeri universiteto gyvenimo metai taptų universiteto išaugimu į prestižinį Lietuvos ir pasaulio universitetą“, – pristatydamas penkerių metų viziją sakė A. Maziliauskas.