„Nacionaliniame interjero konkurse“, kurio metu Ozo ir Žvėryno namuose savo sugalvotus interjerus įgyvendina septyni interjero dizaineriai, susidūrė su panašiomis situacijomis, tačiau ekspertai teigia, kad jas nesudėtinga išspręsti.

Vėluojančios medžiagos, vis nusikeliantys ar užstrigę darbai - tai tik keli iššūkiai, kurie pasitiko interjero dizainerius ir dažnai varo į neviltį naujakurius, nekantraujančius laiku persikelti į nusipirktą butą.

DELFI bandė išsiaiškinti, ką daryti, jeigu statybų darbai vėluoja, patys statybininkai tik dalija tuščius pažadus, o jūsų kantrybės taurė jau perpildyta.

Kaip DELFI jau ankščiau yra rašęs, NT specialistai pastebi, kad Lietuvoje populiariausiais būstais vis dar išlieka objektai su daline apdaila. Būtent dėl to, tikina statybų bendrovės, būsto įrengimas ir bendravimas su statybininkais naujakuriams tampa tikru galvos skausmu.

„Iš tikrųjų labai įdomi tendencija Lietuvoje, nes mes praktiškai lietuviai esame bene vieninteliai Europoje, kurie nusiperkame butą kaip pusfabrikatį ir po to jį patys vargdami ir kankindamiesi įsirenginėjame“, - DELFI teigė statybų bendrovės „Hanner“ vadovas A. Avulis.

Lietuvoje kol kas tik kelios statybų įmonės siūlo butus įsigyti jau pilnai įrengtus. Dažniausiai naujakurys būstą nusiperka su daline apdaila ir buto įrenginėjimą tęsią pats, samdo statybų bendrovę arba pavienius statybininkus bei meistrus.

Pastaraisiais atvejais, pabrėžia Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovai, norint išvengti nemalonumų ir nesutarimų, itin svarbu sudaryti aiškią bei konkrečią sutartį su darbus vykdančia įmone ir joje numatyti, kokia konkreti suma turės būti mokama už vėluojančius darbus.

„Jeigu pagal grafiką sutarė, tarkime, kad kiemas bus išgrįstas plytelėmis per savaitę, tarkime 70 kvadratų, o praėjo jau dvi savaitės ir dar net niekas nepradėta, tai tuomet sutartyje jau turi būti numatyta alternatyva, tai yra pusiausvyra, kiek reikės mokėti vadinamųjų baudos taškų, nuostolių tam rangovui, kuris to nepadarė“, - aiškina Vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius Feliksas Petrauskas.

Į kur kas keblesnę situaciją, pastebi specialistas, papuola tie, kurie sutartis su darbininkais ar statybų įmonėmis sudaryti vengia. O tokių, anot F. Petrausko, Lietuvoje vis dar yra labai daug.

„Čia jau yra didelis galvos skausmas, kur nepadės nei validolis, nei aspirinas, niekas. Iš tikrųjų čia yra jau žmonių neišprusimas ir jie pasikabina ant to kabliuko paprasto, kad aš tau čia greit padarysiu“, - teigia pašnekovas.

Vis dėlto net tokiais atvejai, teigia jis, galima kreiptis į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą ir bandyti ieškoti teisybės. Tiesa, aiškinimosi procesas ir bandymas rasti kaltus, kai sutartis nesudaryta, gali užtrukti labai ilgai.

Tuo tarpu statybų įmonių atstovai pulti statybininkų neskuba. Anot jų, remonto ar statybų darbai gali vėluoti dėl įvairių priežasčių, kurios nuo statybininkų ir jų darbo tempo nė kiek nepriklauso.

„Yra ir tokių atvejų, kai pavyzdžiui vėluoja pristatyti plyteles. Ir jeigu tu užsisakai voniai plyteles, kurias atveš tik tai po dviejų mėnesių arba po trijų mėnesių ir jas atveža dar pavėlavus dvi ar tris savaites, tai būtų labai sunku šiai dienai sakykim apkaltinti kokią nors statybinę organizaciją arba pačius statybininkus, kad jie darbus atliko vėlai“, - aiškina A. Avulis.

„Nacionalinio interjero konkurso“ finalo dalyviai savo interjerus kūrė „Žvėryno namuose“ ir „Ozo namuose“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)