DELFI interjero dizainerių teiravosi, kurias namų erdves tikslinga klijuoti plytelėmis ir kaip nepasimesti jų gausoje.

Klijuoti pataria drėgnose vietose

Dažniausiai plyteles klijuoti naujakuriai pasirenka vonioje ir virtuvėje. Toks sprendimas, anot dizainerių, ne tik teisingas, bet ir būtinas. Interjero dizainerė Jovita Jankauskienė atkreipia dėmesį, kad derėtų nepamiršti ir išėjimų į lauką ar terasą, mat šiose zonose grindinės plytelės išgelbėtų nuo nuolatinio galvos skausmo „kaip sunkiai valosi tos grindys“.

„Dažniausiai plyteles komponuojame drėgnose arba dažno vaikščiojimo zonose. Šiuo metu, išpopuliarėjus medžio imitacijos plytelėms, labai dažnai jos naudojamos ir bendrose patalpose, ypač individualiuose namuose, kur daug išėjimų į terasas“, - pasakoja J. Jankauskienė.

Tuo tarpu interjero dizainerė Kristina Grybaitė atkreipia dėmesį, kad plyteles galima kloti ir siekiant įgyvendinti originalius dekoro sprendimus ar net jomis nukloti viso būsto grindis. Anot pašnekovės, tokį sprendimą dažniausiai renkasi tie žmonės, kurie nenori, nemoka, tingi ar neturi laiko prižiūrėti kitokioms grindims, mat plyteles valyti kur kas paprasčiau.

„Plyteles galime klijuoti daug kur – gali ir viso būsto grindys būti išklotos plytelėmis. Tokius sprendimus mėgsta užsakovai, kurie nenori prižiūrėti parketlenčių, kiliminės dangos ar pan. Plytelės gali atsirasti ant sienos kaip dekoras, kaip paveikslas.Tai būtų įdomesnis plytelių panaudojimas.

Įprastai naudojame plyteles prieškambario, virtuvės ir vonios zonoms iškloti. Ten, kur yra drėgmės, didelio dėvėjimosi, gal net ir chemikalų. Tokias zonas iškloję plytelėmis nebijosime šlapių batų, išpiltos kavos ar išsiliejusios namų priežiūros priemonės. Tokį paviršių lengvai nuvalysime“, - aiškina dizainerė.

Populiaru plyteles derinti su tapetais

Lietuvoje vis dar populiarus sprendimas plytelėmis kloti ne tik vonios kambario grindis, bet ir sienas, tačiau interjero dizainerių šis sprendimas nežavi. Anot interjero dizainerės Monikos Noreikienės, šiuo metu vyrauja tendencija dalį sienos vonioje klijuoti plytelėmis, o kitą dalį dažyti ar tapetuoti.

„Šiuo metu yra gan populiaru voniose plytelių klijavimą kombinuoti su sienų dažymų ar tapetavimu bei medienos apdailų panaudojimu. Kai yra miksuojama keramikos, medžio ar spalvų bei tapetų tekstūrų medžiagiškumas, vonios ar dušo erdvė įgauna įdomesnių atspalvių“, - pataria dizainerė.

Tuo tarpu K. Grybaitė teigia, jog svarbiausia plytelėmis išklijuoti tas vietas, kuriose daugiausia drėgmės, o kitose vietose, anot jos, plytelių galima ir nekomponuoti taip vonioje sukuriant kambario jaukumą.

„Būtina įvertinti tas vietas, kurios gaus labai daug drėgmės. Tada žinome, kad tas vietas reikia kloti plytelėmis, o kitas – ne. Dažnai galime dušo kambaryje plyteles kloti tik dušo viduje, o visoje likusioje patalpoje tik ant grindų. Tokiu atveju labai gražu naudoti klasikinę grindjuostę. Toks sprendimas vonios kambarį priartina prie paprasto kambario vaizdo“, - sako pašnekovė.

Kita vertus, pastebi J. Jankauskienė, visai nurašyti sprendimo plytelėmis klijuoti tiek grindis, tiek sienas nederėtų. Anot dizainerės, šis sprendimas gali pasiteisinti, jei norima išryškinti vieną ar kitą akcentą. Tiesa, pašnekovė pripažįsta, kad pati tokį stilių pasirenka gana retai.

„Vienodos plytelės tiek ant sienų, tiek ant grindų sukuria vientisą stilių, tokiu būdu lengva išryškinti ir akcentuoti pasirinktą interjero elementą: ypatingus maišytuvus, kilimą ar, paveikslą. Asmeniškai, aš jau senokai nenaudoju plytelių visai patalpai, dažnai sausas sienas palieku dažytas arba naudoju tapetus. Miksuotas variantas atrodo originaliau, o ir patalpa labiau primena kambarį. Dažytas sienas vonioje galima papuošti paveiksliukais ar kitais dekoro elementais“, - teigia ji.

Ką daryti, kad vonia atrodytų erdvesnė?

Standartiniuose butuose vonia dažnai būna labai mažytė. Anot dizainerių, šiose erdvėse klijuojant plyteles pravartu žinoti kelis triukus, kurie vizualiai erdvę gali padidinti. Vienas jų, sako J. Jankauskienė – mažos plytelės.

„Mažesnėse patalpose dažniau siūlau smulkesnes plyteles vien dėl to, kad jų išeiga būna mažesnė, nereikia jų pjaustyti. Smulkesnis raštas mažoje erdvėje atrodo dailiau, o tuo pačiu optiškai ją padidina“, - teigia dizainerė.

Vis dėlto ji atkreipia dėmesį, kad tai nėra universali taisyklė, kurią reikėtų taikyti visose voniose. Anot jos, dėmesį reikėtų atkreipti ir į patalpos formą, o kai kada optiškai erdvę padidinti padeda ir netradiciniai sprendimai.

„Viskas labai priklauso nuo patalpos formos. Manau, yra neteisinga visais atvejais galvoti, kad mažos plytelės skirtos mažoms patalpoms, o didelės – didelėms. Labai gerai gali atrodyti viena labai didelė plytelė mažoje patalpoje: be siūlių ir glaistymo, o štai smulkios, margos, įdomios formos plytelės didelėje patalpoje gali atrodyti labai žaismingai. Norint patalpą optiškai padidinti, plyteles galima kombinuoti su veidrodžių intarpais arba komponuoti didelį veidrodį“, - aiškina specialistė.

Norintiems optiškai padidinti erdvę, anot M. Noreikienės, derėtų pagalvoti ir apie plytelių spalvą. Mat vienos spalvos erdvę didina, kitos priešingai – mažina: „Jeigu norima praplėsti erdvę, reikėtų klijuoti kuo šviesesnių tonų vienspalves plyteles. Jas reikėtų kloti gulsčiai sulig kambario ilgiu. Jei norite erdvę sumažinti, ko gero, ne specialiai, dėdami tamsių atspalvių margas plyteles horizontaliai suteiksite erdvei tunelio efektą“, - šypsosi pašnekovė.

Tuo tarpu K. Grybaitė apskritai pataria vonios interjere komponuoti kuo mažiau plytelių ir tiesti jas tik ten, kur būtina, mat persistengus vieta, kurioje prasideda ir baigiasi diena, gali tapti šalta ir nejauki.

Kodėl keiksnosite neslidžias plyteles

Labai svarbu, kad vonioje plytelės ne tik apsaugotų sienas ir grindis nuo drėgmės, gražiai atrodytų, bet dar būtų ir neslidžios, kad po nusimaudymo vonioje neįvyktų nelaimė, kai vietoj darbo dienos teks skubėti į ligoninės priimamąjį. Kad plytelių slidumas dažnai nurodomas kaip vienas svarbių kriterijų patvirtina ir dizaineriai. Vis dėlto, anot jų, neslidžios plytelės gali tapti tikru galvos skausmu valant grindis ir tam reikėtų nusiteikti.

„Prieš įsigydami plyteles, pirkėjai dažnai reikalauja, kad plytelės būtų neslidžios ir lengvai valomos. Tokį efektą išgauti per daug sudėtinga, nes neslidžių plytelių paviršius greitai užsiteršia ir yra sunkiai valomas, nes paviršius – reljefinės sandaros“, - aiškina K. Grybaitė.

Paklausta, kokiais kriterijais vadovaujantis derėtų rinktis plyteles, K. Grybaitė atkreipia dėmesį, kad už jas permokėti tikrai nereikėtų, jei tai būtų daroma santechnikos ar kitų baldų ar detalių kaina. Tačiau pašnekovė nerekomenduoja rinktis ir itin pigių plytelių, kai kuriamas prabangus interjeras, ar labai brangių, kai vonios interjeras paprastas. Anot dizainerės, tai tiesiog gali atrodyti juokingai.

Tačiau M. Noreikienė laikosi priešingos nuomonės. Anot jos, kaina visada garantuoja kokybę. „Yra didesne garantija, kad laikui bėgant (brangios – DELFI) plytelės nesuskils, ne taip greitai apsineš apnašomis nuo drėgmės ir taip toliau“, - įsitikinusi dizainerė.

Bijantiems pasimesti gausiame plytelių pasirinkime K. Grybaitė primena, kad visos plytelės skirstomos pagal raides, taigi prieš vykstant į parduotuvę derėtų išsiaiškinti, ką kuri jų reiškia.

„Plytelės taip pat klasifikuojamos ir pagal raides (A, B, C), kurios pažymėtos ant pakuotės. Jos informuoja pirkėją apie plytelės paviršiaus šiurkštumą, sukibimą esant drėgnam paviršiui. A klasės plyteles specialistai rekomenduoja klijuoti patalpose, kuriose bus vaikščiojama basomis, dažniausiai sausomis kojomis. B klasės plyteles klijuoja ten, kur bus vaikščiojama šlapiomis kojomis, tad vonios kambaryje geriausia klijuoti B klasės plyteles. C klasės plytelėmis dengiami laiptai, vedantys į vandenį ir nuožulnūs baseinų kraštai“, - vardija dizainerė.

„Nacionalinio interjero konkurso“ finalo dalyviai savo interjerus kurė „Žvėryno namuose“ ir „Ozo namuose“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)