Atliekų rūšiavimui skiria didelį dėmesį

Renginių organizatorė ir vedėja Rūta Lukoševičiūtė teigė dar neišbandžiusi taromatų, nes neturi prikaupusi užstato sistemoje dalyvaujančių butelių, kurie yra pažymėti specialia D raide.

Tačiau ji teigė labai palaikanti šią naujovę ir mano, kad tai prisidės prie švarios aplinkos išsaugojimo. Žinoma moteris patikino, kad taromatais tikrai naudosis.

„Žinau, kad taromatai atsirado, bet pati dar nesinaudojau. Vakar kaip tik pamačiusi juos pagalvojau, kad labai noriu išbandyti. Išsiaiškinsiu, kaip viskas vyksta ir tikrai jais naudosiuosi. Iš tikrųjų labai džiaugiuosi, kad jie atsirado. Manau, kad galiausiai dėl to Lietuva taps gražesnė – nesimėtys daugybė butelių“, - naujovę įvertino pašnekovė.

Taip pat ji pripažino jau labai seniai pradėjusi rūšiuoti atliekas. Moteris sakė, kad jai tai yra labai svarbu.

„Rūšiuoju ir labai rimtai. Klausiantiems, ar patogu, aš pasakysiu taip: tiems, kurie tingi, gali būti puikiausios sąlygos, bet jie vis tiek sakys, kad nepatogu rūšiuoti. Tačiau viskas yra labai paprasta. Jei tik yra noras, galimybių visada surasi. Viskas dėl to, kad gamta būtų švaresnė ir gražesnė. Reikia pagalvoti, kaip mes apskritai teršiame aplinką ir kaip ilgai yra plastikas“, - tikino R. Lukoševičiūtė.

Galiausiai ji paminėjo vieną blogybę, kurią dažnai pastebi mieste: „Kai pamatau sofas, paliktas prie daugiabučių namų esančių konteinerių, taip ir norisi pakabinti raštelį, kad jas galite išvežti į stambių gabaritų aikšteles, kurios priima tokius daiktus nemokamai. Į sąvartyną net ranka nekiltų tokių daiktų išmesti.“

Ypatingai paskatins vaikus

Televizijos laidų vedėjas Žygis Stakėnas taip pat teigė palaikantis neseniai veikti pradėjusią užstato sistemą. Jis mano, kad ji saugoti gamtą ypatingai paskatins vaikus.

„Žinau, kad naujoji sistema jau veikia, bet, tiesą pasakius, dar neišbandžiau. Į taromatus įkišus butelius žmonės gaus čekius. Kodėl ne, visai gera sistema. Tai bus paskatinimas nešiukšlinti, nemėtyti butelių. Ypač paskatins vaikus. Prisimenu vaikystę, kai rikdavau butelius, kad nueičiau į baseiną ar nusipirkčiau tai, ko labai norėjau. Vaikams bus paskatinimas rūšiuoti“, - sakė Ž. Stakėnas.

Žinomas vyras sakė stropiai rūšiuojantis atliekas, nes mano, kad taip yra tausojama gamta. „Tikrai rūšiuojam atliekas. Sistema nėra ypatingai patogi – nėra taip, kad išeini iš namų ir išmeti išrūšiuotas atliekas. Reikia panešti, pavežti. Tačiau prisitaikom ir rūšiuojam. Kai daug prikaupiam, susidedam į bagažinę ir nuvežam išrūšiuoti“, - tikino vyras.