- Kaip vertinate pirmuosius užstato sistemos rezultatus? Kiek taros jau iš viso surinkta?

Pirmuosius užstato sistemos rezultatus vertiname gerai. Gyventojai domisi naująja užstato sistema, išbando taromatus. Reiktų pažymėti, kad naujoji sistema dar tik įgauna pagreitį, kadangi vasario 1 d. gėrimų gamintojai ir importuotojai tik pradėjo tiekti užstato ženklu pažymėtas pakuotes į parduotuves. Tačiau jų parduotuvių lentynose kasdien daugėja. Iš viso jau surinkta apie 2 milijonai pakuočių.

- Koks šiuo metu yra taromatų tinklas? Kiek jų atsiras artimiausiu metu ir kiek planuojama iš viso Lietuvoje turėti taromatų?

- Įrengtų taromatų skaičius auga kasdien. Šiuo metu Lietuvoje veikia 535 taromatai. Panašiai tiek jų yra ir Estijoje. Iš viso jau surinkta 2,5 mln. vienetų pakuočių. Gyventojai taromatais pasinaudojo jau 540 tūkst. kartų.

Įdomu tai, kad kai Estijoje pradėjo veikti sistema, nebuvo nė vieno taromato.
G. Varnas

O Lietuvoje iki balandžio pabaigos įrengsime apie 1000 vienetų. Taromatais planuojame surinkti apie 85 proc. sistemoje dalyvaujančių pakuočių.

- Tikriausiai sulaukiate gyventojų klausimų dėl užstato sistemos. Gal yra pasikartojančių klausimų?

- Gyventojai tikrai aktyviai domisi naująja užstato sistema. Dažniausiai žmonės domisi, kokią tarą galima grąžinti. Tad norėčiau pabrėžti, kad visa tara, dalyvaujanti užstato sistemoje, yra specialiai pažymėta stilizuota D raide. Pakuotės turi būti tuščios, išlaikiusios pradinę formą, o brūkšninis kodas ant etiketės – nepažeistas. Tokie reikalavimai galioja priduodant pakuotes tiek taromatuose, tiek rankinio surinkimo vietose.

Gyventojai domisi ir tuo, ar gali grąžinti užsienio šalyse įsigytas pakuotes. Tokios galimybės nėra, kadangi sistemoje dalyvauja tik Lietuvoje parduodama tara, už kurią parduotuvėse paimamas 10 ct. užstatas. Grąžinus pakuotes, užstatas sugrąžinamas.

Kartais kyla klausimas, kur galima grąžinti pakuotes. Pagal Lietuvoje galiojančią tvarką, tara surenkama ir užstatas grąžinamas tose parduotuvėse, kurių prekybinis plotas didesnis nei 300 kv. metrų, ir kaimo parduotuvėse. Todėl šiose parduotuvėse tara surenkama taromatais arba rankiniu būdu.

Norėčiau priminti, kad į taromatus galima priduoti ir daugkartinėje užstato sistemoje dalyvaujančią tarą – stiklinius giros ir alaus butelius.

Atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus bei instrukciją, kaip naudotis sistema, gyventojai gali rasti ir mūsų interneto svetainėje www.grazintiverta.lt.

- Galbūt jau turite duomenų, kokios taros atnešta daugiausiai: plastmasinių butelių, stiklinių butelių ar skardinių?

Šiuo metu daugiausiai surenkama daugkartinių stiklinių alaus ir giros butelių, kadangi tokios pakuotės prekyboje yra jau seniai ir gyventojai jas irgi gali grąžinti naujoviškai - į taromatus.

Kalbant apie vienkartinių gėrimų pakuočių užstato sistemą, planuojame, kad gyventojai daugiausiai atneš plastikinių butelių. Pirmaisiais sistemos veikimo metais tikimės surinkti 180 mln. plastikinių butelių, 100 mln. metalinių skardinių ir 20 mln. stiklinių pakuočių.

- Kokius užstato sistemos rezultatus ketinama pasiekti kitais metais? Kiek taros daugiau planuojama surinkti nei šiemet? Ir galiausiai kokių rezultatų tikimasi pilnai įsibėgėjus sistemai?

- Šiais metais, kai sistema įsibėgėja, išparduodamos dar ir senos užstato ženklu nepažymėtos pakuotės. Planuojame surinkti apie 300 mln. pakuočių. Palaipsniui bus surenkama daugiau pakuočių: 2017 m. tikimės surinkti apie 70 proc. taros, 2018 – 80 proc., 2019 – 85 proc. o 2020 m. – net 90 proc. išleidžiamų pakuočių.

Europos šalių praktika rodo, kad užstato sistema leidžia surinkti daugiau nei 85 proc. pakuočių. Tokius tikslus sau keliame ir mes.

- Priminkite žmonėms, kaip priduoti tarą, jei šalia jų namų nėra taromatų.

- Visos parduotuvės, kurių prekybinis plotas didesnis nei 300 kv. metrų, ir kaimo parduotuvės turi dalyvauti užstato sistemoje. Jeigu parduotuvė dalyvauja užstato sistemoje, o taromato nėra, pakuotės toje prekyvietėje surenkamos rankiniu būdu.

Šiuo metu turime sutartis su 1700 prekybos vietų, kuriose galima grąžinti pakuotes.