„Pareiga išlaikyti vaikus iki pilnametystės yra įtvirtinta Konstitucijoje. Kai vienas tėvų ją ignoruoja, savo ir vaiko teisių žinojimas bei kreipimasis į teismą gali padėti užtikrinti, kad vaiku bus tinkamai pasirūpinta“, – sako Lietuvos Respublikos teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Išlaikymą gali priteisti teismas

Norint prisiteisti alimentus reikia kreiptis į teismą. Visų pirma pasidomėkite, ar turite teisę į valstybės garantuojamą antrinę teisinę pagalbą. Ji teikiama asmenims, atitinkantiems įstatyme nustatytus kriterijus, kurių sąrašą rasite puslapyje http://www.teisinepagalba.lt//. Jei tokią teisę turite, valstybė garantuos advokato pagalbą teisminiame procese ir padengs bylinėjimosi išlaidas.

Įvertinęs konkretaus vaiko poreikius ir abiejų tėvų turtinę padėtį, teismas priteis išlaikymą iš privalančio jį suteikti tėvo ar motinos darbo užmokesčio, o esant reikalui ir iš kitų pajamų rūšių.

Juozas Bernatonis
Išlaikymas gali būti priteisiamas kas mėnesį mokamomis periodinėmis išmokomis, konkrečia pinigų suma arba priteisiant vaikui tam tikrą turtą. Išlaikymo forma priklauso nuo ieškovo reikalavimo, tačiau teismas gali nustatyti ir kitokią formą negu prašo ieškovas, jeigu nuspręs, kad ji labiau atitinka vaiko interesus.

Išlaikymas priteisiamas nuo teisės į išlaikymą atsiradimo dienos, t.y. nuo tada, kai vaiko tėvas arba motina nevykdo savo pareigos materialiai išlaikyti vaikus. Paprastai teisės į išlaikymą ir bylos dėl išlaikymo priteisimo momentai nesutampa, todėl ieškinyje dėl išlaikymo priteisimo taip pat reikėtų nurodyti datą, nuo kurios prašoma priteisti išlaikymą. Tokiu atveju teismas, priteisdamas išlaikymą, už nuo teisės į išlaikymą atsiradimo iki teismo sprendimo priėmimo dienos praėjusį laikotarpį iš skolininko priteisia ir susidariusį išlaikymo įsiskolinimą. Tačiau išlaikymo įsiskolinimas negali būti išieškotas už daugiau kaip trejus metus iki ieškinio pareiškimo dienos.

Jeigu priteistų alimentų skolininkas nemoka, juos gali mokėti Vaikų išlaikymo fondas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM).

„Į fondo administraciją dėl išmokų mokėjimo galima kreiptis, kai vaikas ilgiau negu mėnesį negauna išlaikymo ar gauna tik dalį nustatyto išlaikymo. Tuomet fondas išmoka teismo sprendimu arba teismo patvirtinta vaiko (vaikų) išlaikymo sutartimi nustatytą išlaikymą, o jeigu vaikas gauna tik dalį nustatyto išlaikymo – nustatytos ir skolininko mokamos sumos skirtumą“, – teigia Vaikų išlaikymo fondo prie SADM direktoriaus pavaduotoja Ina Skubilovienė.

Fondo išmoka vienam vaikui per mėnesį negali būti didesnė negu 1,5 bazinės socialinės išmokos dydžio (šiuo metu – 57 EUR). Informaciją, kaip kreiptis į fondą ir kokius dokumentus būtina pateikti, galima rasti adresu http://www.vif.lt/index.php/pareiskejams/.

Vadovaujantis Civiliniu kodeksu, valstybė, teikusi išlaikymą ilgiau kaip mėnesį išlaikymo iš tėvo, motinos ar kitų giminaičių negavusiems vaikams, turi atgręžtinio reikalavimo teisę išieškoti vaikui suteiktas išlaikymo lėšas iš vaiko tėvų ar kitų jo pilnamečių artimųjų giminaičių, jeigu jie neteikė vaikui išlaikymo dėl priežasčių, teismo pripažintų nesvarbiomis. Be to, už pareigos pagal teismo sprendimą išlaikyti vaiką, mokėti lėšas vaikui išlaikyti ar teikti būtiną materialią paramą vaikui vengimą numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)