2015 m. antro pusmečio pabaigoje visuose antros pakopos fonduose sutartis buvo pasirašę kiek daugiau nei 1 mln. 186 tūkst. gyventojų. Didžioji dalis jų lėšas savo pensijai kaupia vidutinės akcijų dalies fonde. Remiantis Lietuvos banko duomenimis, 9 vidutinės akcijų dalies fonduose kaupia netoli 620 tūkst. šalies gyventojų.

Per šį laiką antros pakopos fondų valdomas turtas viršijo 2,47 mlrd. eurų. Kol kas populiariausioje vidutinės akcijų dalies fondų kategorijoje yra sukaupta 1,73 mlrd. eurų. Beveik dukart mažiau – mažos akcijų dalies fonduose (524 mln. eurų). Akcijų fonduose valdomo turto vertė kiek aukštesnė nei 240 mln., o mažiausiai turto valdo konservatyvaus investavimo fondai.

Remiantis Lietuvos banko duomenimis, šių metų pirmojo pusmečio pabaigoje apie tris ketvirtadalius viso turto buvo sutelkta trijų bendrovių fonduose: daugiausia valdė bendrovė „Swedbank investicijų valdymas“, kurios dalis rinkoje 34,7 proc., nuo jos kiek atsilieka „SEB investicijų valdymas“ – 26,8 proc. Dar toliau rikiuojasi „Aviva Lietuva“, kurios dalis – 14,87 proc.

DELFI primena, kad antros pakopos fonduose nuo 2014 m. pensijų įmokos dydis susidaro iš 2 proc. „Sodros“ įmokos, papildomos 1 proc. dalyvio pajamų įmokos ir 1 proc. pensijų įmokos iš valstybės biudžeto lėšų.

Pagal investavimo strategijas, fondai Lietuvoje skirstomi į keturias rizikos grupes – konservatyvaus investavimo, mažos akcijų dalies, kai iki 30 proc. lėšų investuojamos į akcijas. Vidutinės akcijų dalies, kai akcijų investicijų dalis sudaro 30-70 proc. Pačiais rizikingiausiais laikomi akcijų fondai: juose į akcijas investuojama 70-100 proc.

Auga rinkos, auga pensijos

Vertinant pusmečio rezultatus, augant akcijų rinkoms, augo ir į jas investuojantys fondai. Vidutiniškai jų vienetai augo 4,7 proc., nors neramumų buvo – kaip pirmasis metų ketvirtis buvo itin sėkmingas, taip antrajame „dėl Graikijos ekonomikai kylančių problemų ir jos gyventojų sprendimo nesutikti su siūlomomis taupymo priemonėmis padidėjo rizika, kad ši šalis pasitrauks iš Euro zonos. Kinijos rinka, augusi keletą metų iš eilės ėmė kristi, o šis kritimas paveikė ir kitų Azijos šalių rinkų pokyčius“, - rašoma Lietuvos banko ataskaitoje.

Joje tvirtinama, kad per praėjusį pusmetį akcijų rinkos pokyčius rodantys indeksai padidėjo JAV, Baltijos valstybių, Rusijos finansų rinkose, o štai vidurio ir rytų Europos valstybių ekonomikas ir toliau apėmęs nuosmukis.

Ataskaitoje teigiama, kad daugiausia antros pakopos pensijų fondų investuojama į kolektyvinio investavimo subjektų - investicinius fondų ar investicinių bendrovių, kurios siūlo kaupti asmenų lėšas dalijant riziką jas kolektyviai investuoti į turtą - vienetus arba akcijas. Tokių investicijų – 52,98 proc. ir siekė 1,08 mlrd. eurų.

Kaip tvirtinama ataskaitoje, daugiausia investicijų yra eurais (85,55 proc.), JAV doleriais – 10,65 proc., trečia valiuta, kuria investuojama – Švedijos krona (2,05 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)