Rekonstruoto delfinariumo erdvės gerokai išsiplėtė: įrengtas ne tik itin modernus Delfinų terapijos centras, bet ir Saulės įlanka vadinamas lauko baseinas su dengtomis žiūrovų tribūnomis.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė negalėjo atsidžiaugti, jog 2009 metais prasidėjusi delfinariumo rekonstrukcija pagaliau baigta.

Anot jos, rekonstruotame pastate ir naujose erdvėse bus itin patogu gyventi patiems delfinams, daug maloniau dirbti bus darbuotojams, o lankytojus žavės ne tik delfinų pasirodymai, bet ir kitos veiklos.

„Mums itin svarbu, jog delfinariume įrengta labai moderni vandens valymo sistema. Vanduo yra ta terpė, kur delfinai gyvena, todėl jis turi būti nepriekaištingas. Vandens valymo sistema leis tai užtikrinti. Delfinams patogiau bus ir dėl to, kad jų gyvenamosios erdvės padidėjo kelis kartus.

Įrengti net atskiri baseinai, kuriuose bus galima apžiūrėti galimai sergančius delfinus, nekeliant jiems streso. Yra net delfinų gimdymo baseinas“, – vardijo O. Žalienė.

Žiūrovų salė, kurioje vyksta delfinų pasirodymai, buvo atsidaryta jau prieš dvejus metus. Joje sumontuota nauja garso ir vaizdo sistema leidžia kurti dar efektingesnius pasirodymus.

Neseniai pabaigtas įrengti ir Delfinų terapijos centras bei Saulės įlanka. „Džiaugiamės, jog gyvūnai galės mėgautis tikra saule, nes jiems reikalingi ultravioletiniai spinduliai. Jie galės plaukioti lauko baseine, o tokio iki šiol visai neturėjome. Be to, baseine vasarą vyks įvairūs edukaciniai užsiėmimai, sudominsiantys lankytojus“, – teigė O. Žalienė.

Delfinų terapijos centro veikla orientuota į šeimas. „Specialistai dirbs ir su įvairių sutrikimų turinčiais vaikais, bet nuošalyje neliks ir kiti šeimos nariai, kurie naujajame Delfinų terapijos centre tikrai ras, ką veikti. Šiuo metu eilės delfinų terapijai laukia apie 300 vaikų. Juos jau priimame, tačiau nemanau, jog eilė kada nors išnyks, nes delfinų terapija ir labai populiari, ir naudinga“, –tvirtino O. Žalienė.

Delfinų terapijos paslaugos yra mokamos. Tačiau per užsiėmimus ne tik bendraujama su delfinais įvairių gylių baseinuose, bet siūlomos ir papildomos terapijos – meno, kinezeterapijos, sensorinės integracijos, muzikos. Šeimos gali naudos relaksacijos kambariu, vaikai laiką gali leisti žaidimų kambaryje.

Delfinariume įsikūrė ir naujų gyventojų. Delfinų terapijos centre apsigyveno roplių – gekonų, iguanų vėžlių, kurie taip pat naudojami terapinėms veikloms.

Rekonstruotame delfinariume įrengta ir Jūros salė. Ji yra apsupta iliuminatorių, pro kuriuos galima matyti plaukiojančius delfinus ir Kalifornijos liūtus, Jūros salėje vyksta ne tik edukaciniai užsiėmimai, bet ją galima išsinuomoti ir šeimos ar korporatyvinėms šventėms.
Numatoma, jog kitais metais ant delfinariumo stogo pradės veikti Dangaus kavinė.

Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo rekonstrukcija, kurios projekto pavadinimas yra „Jūros teikiamų pramogų, poilsio, sveikatingumo paslaugų ir pažinimo parkas Kopgalyje“, kainavo apie 13,5 mln. eurų, iš kurių daugiau nei 11 mln. eurų yra ES lėšos.

Vyriausybė yra patvirtinusi Nacionalinės pažangos programą (NPP), kuri nubrėžia valstybės vystymosi žingsnius 2014–2020 metams. Vienas iš NPP programos tikslų – užtikrinti sveikatai palankią aplinką, stiprinti ir saugoti Lietuvos gyventojų sveikatą, užtikrinti kokybišką, prieinamą ir tvarią sveikatos priežiūrą.