Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro direktorė Daiva Buivydienė, prisiminė, jog turistinis maršrutas „Kuršių kelias“, kuriuo dviračiais galima nuvažiuoti nuo Būtingės iki Kintų, įrengtas dar 2003 metais. Projekto iniciatoriai esą buvo Pajūrio regioninis parkas.

„Maršrutas geras, išties patrauklus, tačiau yra viena bėda. Dalis to dviračių tako ruožo yra Kairių poligono teritorijoje, jo lyg apsaugos zonoje. Juo esą yra pavojinga važiuoti, todėl pati ne kartą mačiau, kaip tas ruožas užtveriamas gelžbetonio luitais, tačiau turistai per juos persikelia savo dviračius ir važiuoja toliau. Gerai, kad per tiek metų neįvyko jokia nelaimė. Tačiau kas gali garantuoti, kad vieną kartą, kai vyks šaudymo pratybos, o dviračių taku važiuos turistas, į jį nepataikys kulka?“ – klausė D. Buivydienė.

Todėl esą su kariškiais ne kartą buvo diskutuota, kaip problemą spręsti, bet visiems tinkama išeitis nerasta iki šiol. „Kariškiai tikino, jog į kitą pusę, kurioje yra Kuršių marios, per pratybas šaudyti negali, nes tada gali pataikyti į laivelius. Esą turistai tiesiog neturėtų važiuoti tuo dviračių taku ir viskas. Ir dabar turistams siūlome rinktis aplinkkelį – palei 3-iąją Klaipėdos vandenvietę, tada per Dituvos sodus, o tada vėl grįžti į trasą prie Vilhelmo kanalo. Tačiau žmonėms tai nepatogu. Be to, anksčiau išleistuose informaciniuose leidiniuose yra pažymėtas tas dviračių takas prie Kairių poligono, į jį yra ir informacinės nuorodos. Beje, „Kuršių kelias“ tarp turistų tikrai populiarus, todėl tikrai baisu, kad viena kulka iš 1000 iššautų nepataikytų į žmogų“, – nuogąstavo pašnekovė.

Jos teigimu, kariškiams buvo siūlyta pastatyti medinę tvorą, kuri atskirtų dviračių taką ir šaudymo pratybų teritoriją bei jos apsaugos zoną. „Tai būtų buvęs efektyvus ir nebrangus problemos sprendimo variantas, tačiau jis kažkodėl kariškiams nepatiko. Taip viskas ir liko, kaip buvę. Kariškiai treniruojasi, šaudo, o žmonės važiuoja netoliese esančiu dviračiu taku“, – dėstė D. Buivydienė.

Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono, kurio kariai dažniausiai ir treniruojasi Kairių poligone, štabo viršininkas majoras Vilmantas Valantinas tvirtino, jog į viešumą keliama problema net neegzistuoja.

„Tas dviračių takas eina ne palei Kairių poligoną, o per jo centrą, nes poligono teritorija yra labai didelė. Dabar jau sunku pasakyti, kaip ir kodėl tas dviračių takas ten atsirado. Tačiau galiu patikinti, kad juo važiuoti yra saugu, nors tikrai nepatogu, nes tai ne asfaltuotas takas, o tokia dviračių trasa, kurioje plento dviračiu net nepavažiuosite“, – teigė V. Valantinas.

Jis patikino, jog dviračių takas nepatenka į Karių poligono pavojingą zoną, o tai reiškia, jog per šaudymo pratybas paleistos kulkos tako tikrai nepasiekia.

„Kairių poligone yra daug visokių keliukų. Kai vyksta šaudymo pratybos, prie pavojingos teritorijos visada pastatome informacinius stendus, kad žmonės būtų atsargūs, kad eiti ar važiuoti nerekomenduojama. Kartais prie įėjimų į tas pavojingas zonas net budi mūsų žmonės, kurie įspėja praeivius. Kabant apie dviračių trasą, galiu pasikartoti, kad ja galima važiuoti saugiai, joks pavojus negresia“ – tvirtino V. Valantinas.

Pažintinė dviračių trasa „Kuršių kelias“ yra 103 km ilgio. Ji driekiasi nuo Būtingės iki Kintų, trasoje yra ir asfaltuotų kelių, ir lauko keliukų, ir jau įrengtų pėsčiųjų–dviračių takų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)