Saulėtekio slėnio technologijų ir inovacijų centras įsikūrė Fizinių ir technologinių mokslo centro (FTMC) teritorijoje, kur veiklą jau ilgą laiką vykdo FTMC, Fizikos instituto mokslo ir technologijų parkas.

Tame pačiame centre galima rasti ir daugybę lietuviškų įmonių, kurių pavadinimai užsienyje žinomi galbūt netgi geriau, nei Lietuvoje – tai ir galingiausią lazerį pasaulyje su partneriais gaminanti bendrovė „Ekspla“, priklausanti „Eksmos“ įmonių grupei, ir nanoinžinerijos laboratorija „Ferentis“, ir kitos optoelektronikos, nanotechnologijų, bioinžinerijos įmonės.

„Galite didžiuotis. Didžiuotis, kad Lietuva sugeba eiti sparčiai mokslo, technologijų ir inovacijų keliu. Ir eiti ne tik Lietuvoje, o žygiuoti sparčiai pasauliniame lygmenyje“, – per atidarymo ceremoniją sakė Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Lietuva – gerbiama ir pripažįstama. Ir tai padarėme mes patys, nuo 2002 metų pradėję Saulėtekio slėnio vystymą, šiandien atsiduriame čia, kur tiesiogiai susijungia verslas ir mokslas. Esu įsitikinusi, kad tai yra pradžia ateities ir galimybės, kad Lietuva vystysis dar greičiau, mūsų verslas bus žinomas dar labiau ir galėsime dar lengviau parduoti visame pasaulyje“, – pridūrė valstybės vadovė.

Iškilmingoje atidarymo ceremonijoje dalyvavęs FTMC direktorius Gintaras Valušis sakė: „Ši vieta yra ypatinga. Čia tik trys hektarai, bet kaip niekur kitur mokslas ir verslas yra arti vienas kito. Už keliolikos metrų yra fizikos ir technologijų moksliniai padaliniai, čia pat yra dvidešimt aukštųjų technologijų įmonių, o tai, ką atidarome šiandien – Lazerinių ir inžinerinių technologijų klasteris „Litek“ bei Mokslo technologijų parkas – yra ypatingas tiltas tarp mokslo ir verslo, reikalinga tam, kad gerąsias lietuviškų lazerių technologijas perduotume į naujas sritis: optoelektroniką, nanoinžineriją, naujas funkcines medžiagas“.

Anot G. Valušio, šio centro atidarymas – tai patvirtinimas, kad „mokslas nesibaigia moksliniais straipsniais, mokslas generuoja naujas technologijas ir skatina inovacijų plėtrą šalyje“.

Lietuvoje mokslo ir verslo bendradarbiavimą skatina Europos Sąjunga. Praėjusiame ES finansiniame laikotarpyje daugiausia dėmesio ir lėšų, skatinant mokslinių tyrimų ir technologijų plėtrą, teko integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų infrastruktūros projektų įgyvendinimui. 2007 – 2013 m. finansavimo laikotarpiu buvo kuriami tyrimų centrai, mokslo ir technologijų parkai, technologijų perdavimo centrai, įsigyta būtina laboratorinė įranga. Šiuo pagrindu Lietuvoje ir buvo sukurti penki verslo ir mokslo slėniai: „Saulėtekio“ ir „Santaros“ Vilniuje, „Santakos“ ir „Nemuno“ Kaune, taip pat „Jūrinis“ Klaipėdoje.

Paties „Saulėtekio“ slėnio paskirtis – skatinti universitetų studentų, mokslininkų ir tyrėjų verslumą, kurti palankias sąlygas naujų sparčiai augančių įmonių atsiradimui ir jų plėtrai tarptautinėse rinkose, be to, siekti, kad moksliniai tyrimai būtų komercializuoti, kitaip tariant, kad verslas norėtų ir investuotų į mokslinių tyrimų plėtrą.

Tikimasi, kad „Saulėtekio“ slėnyje susikaups didžiausias Lietuvos mokslo potencialas.

Vilniaus universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas yra pabrėžęs, kad pagrindinė „Saulėtekio“ slėnio idėja – sukurti integruotą mokslo, studijų ir verslo struktūrą.

„Kaip universitetas, šiuos nuostabius pastatus turime užpildyti studentais. Kai jauni žmonės susipažins su technologijomis, kūrybos džiaugsmą pajus ne vien publikavę straipsnį, bet savo rankomis ką nors sukūrę verslo įmonėms juos įdarbinus, jie bus tie, kurie inicijuos didžiąsias inovacijas“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)