Kokie šunys grožio salonuose lankosi dažniausiai?

Anglų kalboje toks gyvūno kailio šukavimas ir dekoravimas turi atskirą terminą – „Intergrooming“ arba „Intensive grooming“ (liet. Intensyvi priežiūra, puoselėjimas).

Šios veiklos entuziastai prie vieno šunelio gali praleisti vidutiniškai nuo 2 iki 8 valandų. Viskas priklauso nuo norimos šukuosenos sudėtingumo ir kerpančio žmogaus profesionalumo.

Pasaulyje egzistuoja tūkstančiai šunims skirtų grožio salonų. Jų savininkai teigia, kad tokių salonų populiarumas auga ir kiekvienais metais atsiranda vis daugiau norinčių išbandyti intensyvaus puoselėjimo privalumus. Vieni šeimininkai renkasi kuklesnį variantą, kai suformuojama ir padažoma tik nedidelė jų augintinio kailio dalis. Kiti leidžia paversti gyvūnus vaikščiojančiais meno kūriniais. Nuo to, kiek dažų, laiko, įgūdžių reikalauja šukuosena, priklauso ir tokio „kūrinio“ kaina. Kainų amplitudė plati – jos gali svyruoti nuo dešimties iki kelių tūkstančių eurų.

Čia fantazija gali lietis per kraštus: augintiniai kerpami, dažomi, pinamos kaselės, įrišami įvairūs kaspinai, karoliukai, plunksnos, lakuojami nagai, priklijuojami spalvoti akmenėliai, blizgučiai ar net dirbtinės blakstienos.

Nors tokias „grožio procedūras“ galima atlikti beveik kiekvienam kailį turinčiam šuniui, tačiau dažniausiai neįprastai transformacijai pasirenkami pudeliai, terjerai, bišonai.

Tokios procedūros patinka ne visiems

Intensyvus puoselėjimas itin populiarus Japonijoje, Kinijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Britanijoje. Čia egzistuoja kūrybiniam šunų kirpimui skirtos parduotuvės, mokyklos, kuriose galima išmokti šio amato paslapčių.

Be to, organizuojami ir specialūs kūrybinio šunų kirpimo konkursai. Paprastai juose dalyvauja keli tūkstančiai profesionalų. Įdomiausiai apkirptas šunelis ir jo „stilistas“ laimi geriausiųjų titulą ir maždaug kelis tūkstančius dolerių. Besirungiančiuosius viso proceso metu stebi žiūrovai ir komisija.

Kiekvienais metais tokių konkursų kirpėjai stengiasi publiką sužavėti originaliomis idėjomis. Ant šunų kailio piešiami paveikslai, keturkojai transformuojami į kitus gyvūnus (pavyzdžiui, į bizoną, vėžlį, žirafą, tigrą ar drakoną). Itin populiaru pavaizduoti įvairių filmų, animacinių filmukų ar kompiuterinių žaidimų personažus. Tokiuose konkursuose žiūrovai turi galimybę pamatyti scenas iš „Piterio Peno“, „Ančiuko Donaldo“, „Mikės pūkuotuko“, „Žvaigždžių karų“ ir t.t.

Intensyvaus šunų kailio puoselėjimo šalininkai dažnai pabrėžia, kad svarbiausias šios veiklos tikslas – meno kūrimas ir kūrybiškumo skatinimas. Teigiama, kad neįprastai atrodantys šuneliai sulaukia daugiau aplinkinių dėmesio, pagyrų, todėl jie jaučiasi gerai. O nepritariantys tokioms procedūros sako, kad tai yra kičas.

Egzistuoja ir gana griežtos kūrybinio kirpimo taisyklės. Procedūros negali būti skausmingos, kelti gyvūnui stresą, baimę. Leidžiama naudoti tik specialias šunims skirtas kosmetikos priemones – dažus ir lakus.

Tiesa, atsiranda nemažai žmonių, smerkiančių tokias grožio procedūras. Kritikai teigia, kad „intensyvus puoselėjimas“ pažeidžia gyvūnų teises, sudarko natūralią šunų išvaizdą, keturkojai paverčiami gyvais žaislais.

DELFI socialiniame tinkle „Facebook" surado išskirtinių šunų šukuosenų, kurios vieniems patiks, o kitus gali ir šokiruoti.

Šaltinis
Temos
© Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Specialus projektas „Gyvūnų terapija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)