Renkantis pavėsines ar pergoles vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kokios architektūros yra jūsų namas. Kitas, ne mažiau svarbus dalykas – augalai, kuriuos pasirenkate pavėsinei ar pergolei. Jie taip pat turėtų derėti ar būtų atkartoti tų, kurie jau yra pasodinti jūsų sklypo kitose vietose.

Pavėsinę pakeiskite pergole 

Vienas iš būdų papuošti savo namų kiemą – pasirenkant medines konstrukcijas, kurių viršuje vertikaliai pastatytos, horizontaliai sukaltos lentos.

„Tokios konstrukcijos vadinamos pergolėmis, jos nėra ypač mėgstamos lietuvių, nes neapsaugo nuo lietaus, jų funkcija yra apsaugoti nuo saulės“, –  DELFI pasakojo modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė. 

Pasak pašnekovės, jos yra įdomus sprendimas, nes ypač puošia sklypų kiemus. Priklausomai nuo to, kaip yra pagaminta ir tinkamai apsodinta augalais, ji gali būti puikus pavėsis kaitrią vasaros dieną.

„Rekomenduočiau gerai pagalvoti, kaip dažnai per lietų žmonės lieka sėdėti pavėsinėje, ar vis tik jos tikrai reikia, juk dažnai būna, kad lyjant vis tik bėgama į namo vidų. Tokiu atveju, rinkitės pergoles, kurios yra ir lengvesnis statinys ir labiau puoš jūsų kiemą“, - patarė ekspertė. 

Norėdami gausiai ir dailiai apsodinti pergolę – vertėtų rinktis vijoklines gėles. Tiesa, kalbėdama apie apželdinimą, moteris patarė nepamiršti, kad tai priklauso nuo to, kurioje sklypo pusėje yra pergolė: ar daug gaunama saulės ar mažiau. 

Jei pergolė puikuojasi ypač saulėtoje vietoje, jos apželdinimui tiks raganės, kurios yra daugiametis augalas, pasižymintis žiedų įvairumu: jų yra tiek mažais žiedais, tiek ypač dideliais.

„Galite sodinti ir vienmečius augalus, žinoma, kasmet prireiks daugiau laiko juos išrenkant ir sodinant, bet, pagalvokite, kasmet matysite vis kitokį vaizdą“,  – kalbėjo L. Liubertaitė.

Rekomendavo nepamiršti vinvyčio

Kitas pašnekovės rekomenduojamas augalas, kuriuo vertėtų apsodinti pergoles, yra vynuogės. Pasak L. Liubertaitės, jos yra mėgstamos dėl savo išvaizdos ir derliaus – uogų. 

„Vynuogių veislių yra labai daug, rekomenduoju atkreipti dėmesį į tai, koks veislės atsparumas ir kiek reikės priežiūros“, - patarė moteris.

L. Liubertaitė tikino, kad patarti, kurią veislę vertėtų rinktis, yra sudėtinga. Tai, pasak moters, tas pats kaip su obuoliais: rūšių ir skonių daug, labai individualus dalykas.

Pergoles turintiems žmonėms ekspertė rekomendavo nepamiršti ir jau pabodusio, tačiau labai tam tinkamo – standartinio vijoklio – vinvyčio. 

„Juo galima gausiai apželdinti pergolę, ypač daug jo grožio bus rudenį, kai lapai būna raudoni, tad, nenuvertinkime pabodusio augalo“, – kalbėjo L. Liubertaitė. 

Kalbėdama apie daugiamečius augalus, pašnekovė priminė, kad vienas iš tinkamų pasirinkimų – laipiojanti hortenzija, kuri pasižymi ne tik išskirtiniais žiedais, bet ir tuo, kad yra nereiklus augalas ir net pasodinta pavėsyje pasipuoš žiedais.

Pavėsinėse – prieskonių augalai 

Besirenkant įvairias lauko pavėsines L. Liubertaitė rekomendavo derinti jas prie namo architektūros. Pavėsinė, pasak ekspertės, turi neiškristi iš sklypo dizaino konteksto, pavyzdžiui, jei namas yra medinis, o pavėsinė bus įmantrių raižinių ir pagaminta iš metalo, nudažyto baltai, visa tai atrodys prastai. 

„Jei namas modernus, vyrauja stiklas, betonas, metalas ir šalia jo pastatoma medinė pavėsine, tai toks pasirinkimas tikrai nėra tinkamiausias“, – teigė L. Liubertaitė. 

Kalbėdama apie tinkamus augalus, kuriuos vertėtų laikyti ar sodinti šalia pavėsinės, pašnekovė rekomendavo vazonuose ar loveliuose pasodintus įvairius prieskoninius augalus. Pavyzdžiui, tam tiks bazilikai, čiobreliai, mėta ir kita. 

„Sodinkite tokius, kurie labai kvepia ir prie kurių bus malonu atsisėsti, užuosti jų skleidžiamą kvapą. Rinkitės dar ir smulkių žiedų augalus, į kuriuos malonu pasižiūrėti iš arti“, – patarė pašnekovė. 

Tiesa, kalbėdama apie augalus, moteris akcentavo, kad tuos, kuriuos planuojate sodinti ar laikyti prie pavėsinės, vertėtų atkartoti ir laikytis tokių, kurie jau yra pasodinti kitose jūsų namo sklypo vietose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)