„Kiekvienas lėlių teatras – tarsi mažas pasaulis su savo kūrėjais, sistema, siekiais, atradimais. Labai svarbu kokia kryptimi pasaulis juda. Kokia kryptimi juda to pasaulio kūrėjai. Siekdami dangaus kartais privalome plaukti pavėjui, o kartais – prieš vėją. Bet privalome plaukti, skristi ar važiuoti, o ne dreifuoti ar išmetę inkarą stovėti. Šių metų esminis festivalio akcentas – lėlė, jos atgijimo stebuklas, jos judėjimo paslaptis. Festivalio spektakliai labai skirtingi, todėl bus galimybė susitikti, pasidalyti savo mintimis, atradimais, o taip pat stebėti lėlių judėjimą iš labai arti“, – festivalio idėją ir tikslą pristatė Klaipėdos lėlių teatro meno vadovė Gintarė Radvilavičiūtė.

Atmosferinį lėlių judėjimą atskleidžianti instaliacija ir kompozitoriaus Driezho koncertas Klaipėdos lėlių teatro kiemelyje gegužės 8 d. paskelbs festivalio pradžią. Festivalio spektakliai bus rodomi Klaipėdos lėlių teatre, „Kultūros fabrike“ bei Žvejų rūmuose.

Į tarptautinį lėlių teatrų festivalį „Karakumų asilėlis“ atvyks 63 lėlių teatro menininkai. Svečiai iš užsienio į šią šventę buvo atrinkti pačiame garsiausiame Europos lėlių teatrų festivalyje Šarlevilyje (Prancūzija).

Gatvės filosofiją kuriantis teatras iš Ispanijos „Dromosofista“ festivalio atidarymo dieną parodys spektaklį „Ambrazijaus istorija“, kuris sujungia teatrą, muziką, lėles, šešėlius, pasaką ir misteriją.

Trupė iš Prancūzijos „Label Brut“ spektaklyje „Mooooooooonstrai“ analizuos pabaisų temą, o Balstogės lėlių teatras iš Lenkijos papasakos istoriją apie apvalainą raudonplaukę mergaitę Lienką.

Svečių iš užsienio spektakliai – be žodžių ir skirti visai šeimai.

Neabejotinu šių metų lėlių teatrų festivalio „Karakumų asilėlis“ favoritu taps Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklis jaunimui ir suaugusiems „Smėlio žmogus“, kuris šiais metais buvo apdovanotas aukščiausiu Lietuvos teatro apdovanojimu Auksiniu scenos kryžiumi. „Smėlio žmogų“ pagal vokiečių romantizmo klasiko E. T. A. Hoffmano apsakymą sukūrė bendra klaipėdiečių ir vilniečių komanda, vadovaujama režisierės Gintarės Radvilavičiūtės.

„Tai spektaklis apie Žmogų, pasimetusį tarp fantazijų ir realybės, apie sielą, nykstančią dėl egoizmo, netikėjimo, abejonės. Apie balansavimą ties beprotybės riba, susitikimą su kiekvieno mūmyse slypinčiu fantomu – šešėline, nematoma asmenybės puse“, – spektaklį pristatė režisierė.

Festivalio „Karakumų asilėlis“ žiūrovai išvys ir praėjusių metų Auksinio scenos kryžiaus laurus pelniusį Stalo teatro iš Vilniaus spektaklį „Tarmių stalas“, kuriame aktoriai seka lietuviškas pasakas keturiomis tarmėmis ir animuoja senus kaimo buities daiktus bei liaudies menininko Vlado Šiekštelės (1892-1978 m.) drožinius.

Festivalyje dalyvauja trys uostamiesčio teatrai. Klounų studija „Dulidu“ parodys popierinių origami lėlių spektaklį „Arklio Dominyko meilė“ pagal romantišką Vytauto V. Landsbergio kūrinį, kuris buvo nominuotas klaipėdietiškam teatralų apdovanojimui „Padėkos kaukė“.

Klaipėdos lėlių teatras pristatys naujausią savo spektaklį „Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė“ pagal Kate DiCamilo kūrinį, kuriame be žodžių, su senais vaikų žaislais pasakojama jautri istorija apie Triušį, kuris mokosi mylėti.

Apmąstyti proto ir kvailumo, pavydo ir kuklumo kategorijas spektaklyje „Lietuviška pasaka apie tris seseris“ kvies klaipėdiečio lėlių teatro menininko Lino Zubės įkurtas teatras „Lino lėlės“.

Unikalų spektaklį–performansą ekologine tema „Šiltnamio istorijos“ pristatys kaunietės dailinininkės Auksės Petrulienės įkurtas „Psilikono“ teatras. Po šio spektaklio vyks kūrybinės dirbtuvės, kuriose žiūrovai susipažins, kaip kuriamos ir juda originalios silikoninės lėlės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją