„Jau daugiau nei du dešimtmečius prisidedame prie pokyčių vaiko teisių srityje ir galiu patvirtinti, kad visuomenės nuostatų keitimas – be galo ilgas ir nuoseklus procesas. Vertindama pastarąjį dešimtmetį, galiu pasakyti, kad vaiko teisių apsaugos situacija Lietuvoje ženkliai gerėja. Vis dažniau visuomenėje diskutuojama apie smurto, ypač prieš vaikus, temas, tačiau vis dar pasitaiko nemažai atvejų, kai taikome pasenusius standartus, taigi tikrai turime, kur tobulėti“, – sako R. Dičpetrienė.

Dar 2006 m. „Gelbėkit vaikus“ svariai prisidėjo rengiant teisės aktus dėl fizinių bausmių uždraudimo, nors tada jie taip ir nebuvo priimti. „Gelbėkit vaikus“ generalinės direktorės teigimu, pirmi reikšmingi pokyčiai vaiko teisių apsaugos srityje Lietuvoje įvyko 2008 m. Tuomet organizacija ėmėsi socialinės iniciatyvos „Augink atsakingai“ ir šalyje ėmė atvirai kalbėti apie smurtą prieš vaikus.

„Prieš septynerius metus apklausos rodė, kad 50 proc. Lietuvos vaikų patiria smurtą šeimoje, o dauguma suaugusių tuo metu jį apskritai toleravo. Todėl didelei daliai lietuvių mūsų iniciatyva atrodė kaip kišimasis į kiekvienos šeimos privatų gyvenimą. Visgi, nepaisydami šių aplinkybių, ėmėmės intensyvaus visuomenės švietimo ir šia kryptimi aktyviai dirbame toliau“, – sako R. Dičpetrienė.

Iš pradžių visuomenės pasipriešinimo sulaukusi iniciatyva „Augink atsakingai“ 2010 m. peraugo į „Šeimų universitetą“, o „Gelbėkit vaikus“ veiklas tęsė su projektu „Mokykla tėvams ir auklėtojams“.

Organizacijos generalinė direktorė priduria, kad šios socialinės iniciatyvos paskatino ir svarbius valdžios sprendimus: 2011 m. buvo priimtas Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas, apie kurį prieš keletą metų daugelis net nebūtų pagalvojęs. Šiuo metu organizacija toliau aktyviai vykdo vaiko teisių apsaugos projektus visoje Lietuvoje ir prisideda prie smurto prieš vaikus prevencijos.

Visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ Lietuvoje įsteigta 1991 m. kaip nepolitinė ir nereliginė už vaiko teises kovojanti organizacija. Tai vienintelė Šiaurės Rytų Europos organizacija, kuri yra tarptautinio „Save the Children“ tinklo tikroji narė. Ja ji tapo 2002 m. Šiuo metu organizacija „Gelbėkit vaikus“ turi 21 struktūrinį padalinį įvairiuose Lietuvos miestuose ir rajonuose bei kuruoja 32 vaikų dienos centrų tinklą mūsų šalyje.

Smurto prieš vaikus problemą spręsti kviečia socialinis projektas „Būkime stipresni už smurtą prieš vaikus“. Projekto metu bendradarbiaujant su psichologais, teisininkais, socialinės apsaugos specialistais, pedagogais visuomenei bus pristatytos svarbiausios smurto prieš vaikus temą nagrinėjančios aktualijos. Projekto iniciatorius – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Kiekvienas, palaikantis kovos su smurtu prieš vaikus idėją, kviečiamas jungtis prie pilietinės iniciatyvos socialiniame tinkle „Facebook“ adresu https://www.facebook.com/BukimeStipresniUzSmurtaPriesVaikus.