Vanduo – tai gyvybės šaltinis žemėje ir gamtinis resursas, praturtinantis kraštovaizdį. Bet koks vandens šaltinis turi unikalią savybę užburti ir traukti, ar tai būtų ežeras, ar upelis, ar dekoratyvinis tvenkinys. Nieko keisto, kad labai svarbią vietą kraštovaizdžio dizaino planavime užima vanduo. Juk niekas kitas tiek daug šviesos ir gyvybės gamtos lopinėliui nepadovanos.

Turbūt nerastume tokio žmogaus, kuriam nepatiktų stebėti, kaip į krantą atsimuša jūros bangos, paskubomis akmenimis nuteka vandens srovės ar kaip užburia lygus kaip stiklas ežero paviršius. Bet kuri vandens apraiška dovanoja žmogui ramybę, atpalaidavimą ir harmonijos su jį supančiu pasauliu jausmą.

Modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė tikina, kad būtina skirti dėmesį vandeniui.

„Jeigu yra galimybė, įrenkite prūdą, baseiną ar tiesiog mažą vandens lopinėlio balą, tai suteiks gyvasties, nes gamta ir žmogus be vandens nėra įsivaizduojami. Dar galite pagalvoti apie specialias paukščiams gertuves, kurios ir dailiai atrodytų, ir atliktų gerą funkciją“, - DELFI pasakojo ekspertė.

Tiesa, moteris rekomendavo atsargiai žiūrėti į dekoratyvinius krioklius. Juos įsirenginėti pašnekovė patarė tik tada, jeigu kiemas nėra lygus. Kitu atveju, lygumoje įrengta minėta puošmena atrodys labai nenatūraliai, neskoningai.

5 dekoratyvinių vandens telkinių variantai

Specialiame internetiniame portale diz-cafe.com, skirtame kraštovaizdžio dizainui, rašoma, kad vanduo padeda sukurti ir geresnį estetinį vaizdą. Visus vandens telkinius galima skirstyti į dvi grupes: dinaminė, kai vanduo yra aktyvios būsenos (upės ir upeliai, kaskados, fontanai), ir statinė, į kurią įeina ramūs objektai (šuliniai, dirbtiniai tvenkiniai, dekoratyvinės pelkės). Tie, kas mėgsta stebėti, kaip juda vandens srovė, kuri savo kelyje įveikia įvairius slenksčius ir pakopas, vertėtų rinktis pirmai grupei priskiriamus vandens telkinius.

Jei planuojate sukurti jaukų kampelį, kuriame tylą sujaukia nebent ant lygaus vandens paviršiaus krentantys lapai, planuodami, kaip atrodys teritorija aplink jūsų namus, turėtumėte rinktis statinius vandens šaltinius. Net sodyboje, kurioje yra nedidelis plotas, galima sukurti efektyvią ir gražią vandens aranžuotę. Tai galėtų būti paberti jūros akmenukai, imituojantys pajūrio krantą, arba tvenkinys su karpiais, papuoštas egzotiniais augalais. Taip pat tai galėtų būti ir pasakiškas šaltinėlis, rusenantis palei samanomis pasidabinusius akmenis. Tereikia trupučio fantazijos!

Pateikiame penkis populiariausius vandens telkinių variantus.

Upokšniai ir šaltiniai

Šaltinis

Upokšniai – vieni populiariausių vandens telkinių, kuriuos įrengia privačiose teritorijose. Jie imituoja gamtinius požeminius šaltinius. Kadangi jie nereikalauja daug vietos, tai upokšniams visada lengva surasti tinkamą vietą kad ir sodo pavėsyje arba šalia gėlyno, prieš kurio būtų sudėtinga įrengti kokį nors didesnį vandens telkinį. Sodybos tipo sklypuose dažniausiai sukuriamos uždaro ciklo vandens sistemos, kuriose iš šaltinio tekantis vanduo patenka į žemiau esantį rezervuarą, o po žeme yra specialus siurblys, kuris tą vandenį pumpuoja ir siunčia atgal į šaltinį.

Idealu, jei sklypas turi nedidelę nuokalnę. Tačiau jei tokios nėra, ją galima sukurti dirbtinai, įrengus šaltinį supiltos kalvos nuokalnėje arba grotoje (plačiame ir negiliame horizontaliame urve).

Reljefo nelygumus taip pat galima sukurti dirbtinai, keliais sluoksniais išdėliojus akmenis arba plyteles vandens tekėjimo kryptimi. Šiuo atveju svarbiausia vengti simetrijos, juk gamtoje nėra nieko idealiai lygaus, todėl svarbu išsaugoti natūralumą. Kuo laisviau vinguriuos šaltinio srovė, tuo natūraliau ji atrodys, bet to, garsiau ir linksmiau čiurlens.

Kaskados ir kriokliai

Kaskados ir kriokliai

Kriokliai padeda sukurti užburiantį vaizdą, į kurį žmogus gali žiūrėti amžinai. Tai pakankamai sudėtinga vandens konstrukcija, kai vandens srovės sukuria skaidrias veidrodines sienas arba užsklandą iš plonų čiurkšlių.

Kilus norui, kompozicijos dalimi galima padaryti kaskadą, pavertus ją upelio žiotimis arba ištaka, taip pat ją galima įrengti kaip atskirą objektą. Vaizdingi kriokliai ir kaskados, kurie įrėmina tamsų augalų kompozicijų skynimą, turi neįtikėtiną poveikį: jie nuteikia atpalaiduojančiai ir raminančiai, be to, sukuria puikų mikro klimatą jūsų sklype.

Fontanai

Fontanas

Fontanas – vienintelis vandens įrenginio pavyzdys, kuris neturi analogų gamtoje. Be dekoratyvinės funkcijos, fontanai taip pat turi ir praktinę funkciją – jie supančią aplinką praturtina deguonimi.

Fontanai dažniausiai klasifikuojami pagal srovės kilmės šaltinį – į natūralius (kai būna natūralus vandens spaudimas tam tikroje grunto dalyje) ir dirbtinius (su srovės formavimo įranga).

Fontanai-skulptūros dažniausiai būna kaip atskirtos kraštovaizdžio dizaino detalės ir neretai tampa pagrindiniu aplinkos elementu. Kai formuojami tam tikri kraštovaizidniai sodai ar „žalieji kabinetai“, sklypą labai pagyvina ir įdomiai žiūrisi įkasti maži fontanai-skulptūros.

Fontanuose-skulptūrose vandens ciklas yra uždaras: vandens srovės kyla į viršų arba krenta dėl slėgio, kurį sudaro elektrinis siurblys. Šiuolaikiniai fontanai gali būti įvairių dydžių ir formų, sudaryti įvairias kompozicijas, juose gali būti įrengtos vienokios ar kitokios purkštukų, siurblių, vandens tiekimo ar vandens lygio kontrolės sistemos.

Dirbtiniai tvenkiniai

Tvenkinys

Pagrindinis tokių tvenkinių ypatumas – vanduo nejuda, todėl jame visi gamtos ir augmenijos pokyčiai atsispindi tarsi veidrodyje.

Nepaisant to, kad yra begalinis įvairių tvenkinių pasirinkimas, patraukliausiai atrodo paprastų ir natūralių formų ir nelygių kontūrų vandens telkiniai.

Dekoratyvinių tvenkinių krantų linijos daromos maksimaliai natūralios tam, kad vandens telkinys harmoniningai „įsipaišytų“ į aplink esantį gamtinį kraštovaizdį.

Tvenkinį galima dar padekoruoti rieduliais ar nedideliais akmenimis, apsodinti pakrančių augalais ir įrengti subtilų apšvietimą – toks tvenkinys taps tikra jūsų sodo puošmena.

Dekoratyvinė pelkė

Dekoratyvinė pelkė

Apaugusios dekoratyvinės pelkės retai tampa atskiru savarankišku elementu. Jos labiau primena perdžiūvusias saleles prie tvenkinio krantinės linijos. Pagrindinė dekoratyvinių pelkių užduotis – vizualiai praplėsti vandens telkinio ribas.

Tokių pelkių pakrantėse puikiai žiūrisi rieduliai, seni kelmai ir šiekštai.

Bet kuris, net ir mažas vandens telkinys gali transformuoti įprastą sodą į oazę, kurioje malonu ilsėtis, klausantis, kaip čiurlena vanduo arba grožėtis lygiu vandens paviršiumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)