Renginys susidėjo iš kelių atskirų dalių. Ryte vyko Klaipėdos universiteto atstovų gamtos studijų pristatymas būsimiems studentams. Mokslininkai supažindino su Platelių ežero dugno buveinėmis, pademonstravo povandeninius robotus ir kitas biologinių tyrinėjimų priemones. Apie šio ežero archeologinius tyrimus papasakojo akademikas, Klaipėdos universiteto profesorius Vladas Žulkus. Buvo atidaryta paroda „Povandeninė archeologija“, o dalyviai taip pat galėjo apžiūrėti ir kitas lankytojų centre veikiančias ekspozicijas.

Anot nacionalinio parko direktoriaus Ramūno Lydžio, renginys praėjo sklandžiai, o mokslininkai sulaukė daugiausiai dėmesio.

„Džiaugiamės matydami puikius Klaipėdos universiteto mokslininkų pristatymus bei vaikų susidomėjimą jais. Vietoj planuoto pusantros valandos susitikimo užtrukome dvi valandas. Ši dalis buvo įspūdinga“, – sakė direktorius.

Nacionalinio parko darbuotojai taip pat pristatė savo darbą ir atsakomybes jame. Beveik pusė parko teritorijos sudaro dirbama žemė, parkas gan gausiai apgyvendintas. Jame 2 miesteliai ir 53 parkai. R. Lydys pabrėžė, kad parko pristatyme dalyvavo nemažai vietinių gyventojų, o tai yra svarbu kooperuojantis bendram tikslui – nepažeisti pusiausvyros.

Parko darbuotojai pristatė pagrindines savo veiklos sritis ir nuveiktus darbus. Didžiąją dalį gamtinių tyrimų sudaro monitoringas. Per metus buvo atlikta 10 kraštovaizdžio monitoringo tyrimų, 15 gyvosios gamtos, 3 lankytojų ir dar 12 kitų sferų monitoringo tyrimų.

Jie skirti stebėti ir prireikus reaguoti į parke kylančias grėsmes kraštovaizdžiui, vykdant foto monitoringą stebima natūrali atvirų vietų kraštovaizdžio kaita. Gyvosios gamtos monitoringo metu stebimos ir skaičiuojamos retos rūšys visos Lietuvos mastu. Suskaičiuota trylika dirvinių sėjikų, 5 tikučiai.

Darbuotojai pasigyrė bene didžiausiais savo nuveiktais darbais. Per dešimtmetį parke neliko daugiau kaip 20 kraštovaizdį darkančių objektų, sutvarkytas didelis Žvirblaičių sąvartynas, sukurta ar prižiūrėta daugiau kaip šimtas infrastruktūros objektų, beveik tūkstantis hektarų prižiūrėtos ar sutvarkytos parko teritorijos.

Parko direktorius teigė, kad atvirų durų dienų renginys nebus tik vienkartinis projektas. Lankytojų skaičius parke auga kasmet. Praėjusiais metais jį aplankė daugiau nei 156 tūkstančiai žmonių, o parke esančias ekspozicijas apžiūrėjo apie 50 tūkstančių lankytojų.

„Planuojame ir kitais metais daryti tokį pat renginį, juolab, kad tai bus jubiliejiniai – 25-ieji parko įkūrimo metai. Tiesa, greičiausiai, perkelsime renginį iš darbo dienos į savaitgalį“, – sakė parko direktorius.