Žmonių gelbėjimas patikimas ir šunims

Šunys vedliai. Tai – viena žinomiausių šių gyvūnų „profesijų“. Jie yra specialiai ruošti ir treniruoti vesti neregį, padėdami jam orientuotis. Šunys gali padėti apeiti kliūtis, nors jie nelabai skiria spalvas ir nesugeba suprasti kelio ženklų. Pats neregys irgi turi labai gerai žinoti, kur ir kokiu keliu jis nori eiti.

Šuo gali rasti pašto dėžutę, pėsčiųjų perėją, laisvą vietą autobuse, duris, laiptus, be to, šis gyvūnas gali rasti kelią tarp mašinų stovėjimo aikštelėje ar padėti kitoje panašioje situacijoje. Taip pat svarbu paminėti, kad šuo perspėja apie atidarytus šulinius, dviratininkus ir kitus galimus pavojus.

Daugiausiai vedliais tampa auksaspalviai retriveriai, Labradoro retriveriai ir vokiečių aviganiai, nors tinka ir kitokie.

Dar viena sritis, kur šunys padeda žmonėms, – žemės ūkis. Aviganiai šunys ūkyje naudojami jau nuo seno. Jų gebėjimas prižiūrėti, kontroliuoti ir saugoti avių bandą yra labai vertinamas. Sunku patikėti, tačiau šunys naudojami ir karuose nuo pat senovės laikų. Šiais laikais šunims puikiai sekasi aptikti bombas ir jie yra tam dresuojami.

Padedami savo uoslės ir didžiulės drąsos, šunys dažai padeda gelbėtojams iš po nuolaužų vaduoti žmones. Po tragedijų šunys rizikuoja savo gyvybėmis, kad išgelbėtų žmones. Šie gyvūnai dalyvauja gelbėjimo darbuose sugriuvus pastatams ar nuslinkus nuošliaužoms, po gaisro, sugriuvus statybvietei ar sprogus minai, traukinių avarijose arba lėktuvų katastrofų vietose. Dažniausiai žmonių griuvėsiuose ieško aviganių veislės šunys, ypač vokiečių ir belgų aviganiai.
Pasieniečių šuo

Dėl savo puikios uoslės šunys puikiai sugeba aptikti tam tikrus dalykus, dėl to dažnai „dirba“ oro uostuose, policijoje ar muitinėje.

Linksmina žmones

Kiek linksmesnės šunų „profesijos“ atstovai – aktoriai. Holivudo filmuose šunys neretai suvaidina ir svarbiausią vaidmenį, jie yra specialiai dresuojami, kad atliktų vieną ar kitą veiksmą.

Dar viena „profesija“ - kinkinių traukimas. Šunų kinkinį sudaro glaudi, bendradarbiaujanti su tarpusavyje šunų grupė. Suburti ją iš atsitiktinių šunų paprastai neįmanoma. Reikia įvertinti kiekvieno šuns charakterį ir gabumus. Kitaip rezultatas bus menkas. Gerai treniruotose kinkiniuose kiekvienas šuo turi savo vietą, kurioje jis geriausiai ir noriai dirba.

Ankščiau žmonių išgyvenimas sunkiomis poliarinėss žiemos sąlygomis priklausė nuo šunų, dirbančių kinkinyje, jėgos ir ištvermės. Tikram kinkomam šuniui būdinga aistra bėgimui ir greitis. Šunų kinkiniams visų pirma yra naudojami Aliaskos ir Sibiro haskiai.

Dar viena labai populiari šunų panaudojimo sritis – medžioklė. Pagal Lietuvos įsakymus, visų veislių medžiokliniai šunys privalo būti įregistruoti nustatyta tvarka ir šunų savininkai medžioklėje privalo turėti šuns registracijos pažymėjimą. Medžioti su neregistruotais šunimis draudžiama.

Šunys gydo

Šunys visame pasaulyje naudojami terapijoje. Jie vertinami dėl savo švelnumo ir noro bendrauti. Procedūra, kai šunys padeda žmonėms pasveikti, vadinama kaniterapija. Šiuo metu Lietuvoje ji labai populiarėja.

Kaniterapijoje naudojamam šuniui keliami tam tikri reikalavimai – tiek įgimtos charakterio savybės, tiek apmokymas.

Šunys skleidžia stiprią gydomąją energiją. Bendraudami gyvūnai atiduoda dalį savo energijos, todėl ši puikiai veikia kaip natūralus antidepresantas.

Šunys atrenkami nuo mažų dienų

Šunų dresūros mokyklos „Reksas“ instruktorius Jonas Valančius pasakojo apie šuns paruošimo skirtingiems darbams procesą.
Šuo vedlys

„Šuns ruošimas darbui pirmiausiai reikalauja atitinkančio jo temperamento. Pavyzdžiui, kaniterapijos šuniui vienas iš reikalavimų yra ramus temperamentas. Nuo pat mažų dienų yra testuojami šuniukai ir atrenkami darbui. Kiekvienas iš šunų darbų turi skirtingus reikalavimus. Kaniterapijoje reikia ramaus šuns, pasieniui ir policijos tarnyboms reikia šuns, kuris mokėtų sulaikyti žmogų. Čia reikia temperamentingo šuns, kuris turėtų gerą uoslę“, - pasakojo J. Valančius.

Anot specialisto, atrinkus šunį laukia mokymosi etapas: „Nuo antro mėnesio šunis atiduoda naujiems šeimininkams, kad jie socializuotųsi ir būtų ruošiami specializuotam darbui. Tas laikotarpis yra iki trijų mėnesių. Vėliau prasideda šuniukų darželis, mokymas lauke. Jie pradedami ruošti lauko sąlygomis, po truputį yra sunkinamos sąlygos, įvedama daugiau trukdžių. Terapiniai šunys turi būti supažindinami su kuo daugiau teritorijų. Sakoma, kad iki aštuonių mėnesių socialus šuo turi susitikti su šimtu skirtingų žmonių, šimtu skirtingų vaikų ir susitikti su daugybe skirtingų gyvūnų.“

Pasak pašnekovo, šuo baigia formuotis būdamas pusantrų metų. Jeigu tai tarnybinis šuo, jo temperamentas stiprinamas pastoviai. Šuo kaip vaikas mokykloje kraunasi žinių bagažą. Pradėti darbą jie gali tuomet, kai sukanka du metai. Tada jau susiformuoja charakteris, temperamentas, psichika. Visuose darbuose šunys turi būti stiprūs psichologiškai. Nei viename darbe negali būti bailių, nepasitikinčių savimi, nestabilių šunų, be to, viskam yra riba ir šuo negali dirbti tam tikro darbo amžinai.

„Šuns negalima kaip arklio nuvaryti. Viskam yra ribos. Kaniterapijoje šunys gali tarnauti kelis metus, vėliau jie nebegali ištverti krūvio. Ir kitoje tarnyboje šunys yra nurašomi, t. y. išeina į pensiją. Visos veiklos iškrauna šunį, bet kiekvienas šeimininkas privalo įvertinti šuns galimybes“, - sakė J. Valančius.

„Dirba“ ir katės

Įvairių „darbų“ turi ir katės. Viena žinomiausių – pelių ir žiurkių gaudymas. Tokių „pareigų“ namuose ar sodyboje įgija beveik visos katės.

Nuo senovės laikų katė buvo mitais ir paslaptimis apipintas gyvūnas. Kai kurie žmonės tiki, kad katės turi gydomųjų galių. Sakoma, kad katės jaučia, kurią kūno vietą žmogui skauda ir būtent ten įsirangiusios šildo ir dėl to mažėja skausmas. Katės yra puiki terapijos ir streso mažinimo priemonė.

Vis dėlto yra ir įdomesnių kačių „profesijų", pavyzdžiui, jos gali būti ir Holivudo filmų aktorės, ir cirko artistės, atliekančios neįtikėtinus triukus. O kai kuriuose valstybėse katėms buvo suteikta ir rimtesnių darbų.

Pavyzdžiui, katinas, dėvintis varlytę, dirba Novosibirsko bibliotekoje. Katinas vaikšto po bibliotekos patalpas ir už gerą darbą netgi buvo paskirtas bibliotekininkės asistentu, o Didžiojoje Britanijoje katė dirba sandėlio apsaugininke, ji vilki uniformą ir netgi turi specialų, jos pareigas atspindintį ženklelį.