Gražu pažiūrėti – sunku padaryti. Ekspertai teigia, kad toks kiemas gali būti ir jūsų, svarbiausia, tinkamai pasirinkti augalus ir nusimanyti apie jų minimalią priežiūrą.

Pamačius įspūdingo grožio gėlynus pas kaimynę ar bičiulę norisi nelaukiant pirkti tokius pačius ir sodinti juos savo kieme. Yra tokių, kurie būtent taip ir padaro. Tačiau, pasak modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorės Linos Liubertaitės, nevisada pavyksta tą patį augalą, kurį nusižiūrėjote nuo kaimynės ar bičiulės, taip pat patraukliai išsiauginti savo kieme.

„Kiekviena gėlė yra graži, įdomi. Tačiau, yra atvejų, kai žmonės prisodina daug skirtingų, tikrai patrauklių gėlių ir jos visos kartu atrodo keistai. Besirūpinantys gėlynais savo kieme turėtų atminti, kad svarbu jų visuma, tad gėles vertėtų derinti“, – teigė L. Liubertaitė.

Būtent dėl tos priežasties reikia domėtis ne tik gėlių žydėjimo bruožais, bet ir gėlynų ir želdynų derinimu. Pasak ekspertės, augalai turėtų derėti ir prie namo architektūros.

Augalai derinami prie architektūros

Pašnekovė patarė: jeigu namas yra klasikinis, jį vertėtų apsodinti rožynais, apkarpytomis gyvatvorėmis ir suformuotais buksmedžiais.

„Jeigu namo sklypas yra šalia miško, sodinkite rododendrus arba paparčius“, - patarė ekspertė.

Kalbėdama apie tai, kas derėtų prie modernios architektūros namo, L. Liubertaitė teigė, kad yra galimi du pasirinkimo būdai. Pavyzdžiui, jei daug būsto detalių yra metalo, stiklo ir kitų griežtų formų elementų, prie jų galima derinti griežtai formuotas gyvatvores, augalai galėtų būti ryškūs. Prie modernaus namo ypač tinkamas yra dekoratyvinis česnakas.

Kitas augalų pasirinkimo būdas, tinkamas prie modernaus namo – tai švelnūs augalai.

„Modernaus namo betono, metalo ar akmens griežtumą galima pabrėžti tokiu kontrastu – lengvais, su netaisyklingos formos krūmais, pavyzdžiui, dekoratyvine žole, vadinama soruole“, – patarė L. Liubertaitė.

Ilgiausi žydi ir nereikalauja priežiūros

Ekspertė rekomendavo atkreipti dėmesį į ilgai žydinčius krūmus, kurie ypač tinkami dideliuose sklypuose. Vienas tokių – lanksvos, kurių spalvų ir formų pasirinkimas yra iš tiesų didelis. Kitos, du kartus per metus žydinčios gėlės yra veigelės.

Pasak L. Liubertaitės taupantiems laiką ir nenorintiems krapštytis prie gėlių priežiūros būtina nepamiršti hortenzijų arba krūminės sidabrožolės.

„Ji žydi nuo gegužės iki lapkričio mėnesio vidurio ar ilgiau ir yra visų kraštovaizdžių specialistų labai mėgstamas, nes ilgai žydi“, – teigė L. Liubertaitė.

Po pietų šalis keliaujantys ir didelę aistrą levandoms jaučiantys lietuviai turi išeitį –  savo kieme pasodinti katžolę, kuri yra puiki alternatyva levandomis.

„Tikrosios levandos Lietuvoje ne itin prigyja ir reikalauja daug priežiūros, o katžolės lengva auginti ir prižiūrėti. To rezultatas – ištisas mėlynas laukas“, - teigė L. Liubertaitė.

Dar vienas, pasak ekspertės, nereiklus augalas yra šalavijas (salvia memorosa). Jo spalva gali būti rožinė, alyvinė, yra puikios formos, dera prie kitų.

„Toks stiebų vertikalus augimas labai gerai atrodo prie kitų augalų, tai yra didelis šalavijo privalumas“, – pasakojo L. Liubertaitė.

Nepamiršti reikėtų ir bijūno, kuris išsiskiria savo tamsiai žaliais, sodriais lapais ir taipogi nereikalauja daug priežiūros. 

Tujas keičia skroblas

Pasak pašnekovės, per mažai lietuvių vertinamas yra skroblas, iš kurio ypač patogu formuoti gyvatvores. Tai gali būti puiki alternatyva tiems, kurie nenori tujų.

„Jis labai tinkamas auginti Lietuvoje, jo lapai tamsiai žali, žiemą paruduoja, tačiau dar gana ilgai laikosi ant medžio, susisuka ir pučiant vėjui skleidžia malonų šnaresį“, – pasakojo L. Liubertaitė.

Moters pastebėjimu, lietuvių dažnai besirenkami spygliuočiai yra puiki išeitis, jei prieš akis norime matyti visada žaliuojantį vaizdą. Tačiau, jos teigimu, nevertų persistengti: kurkite tokią aplinką, kad gėlynai, želdynai keistųsi, o ne visuomet būtų tas pats vaizdas.

„Žiemą puošia beržai, kaip žinome, pusę jo grožio slypi kamiene. Dar nepamirškime ir sedulų, kurios visą žiemą turi raudonas šakas, kurios labai ryškiai ir aiškiai matosi“ , - teigė Lina Liubertaitė.

Apželdinimo kursų organizatorė pasakojo, kad norint ištisinio grožio savo kieme, verta atsiminti, kad gamtos ciklas yra besikeičiantis.

„Norėdami, kad augalas kuo ilgiau atrodytų gerai, nustokime jį vertinti tik pagal jo ryškų ar spalvotą žiedą, augalas gali būti patrauklus net kai ir nežydi“, – DELFI pasakojo L. Liubertaitė.

Išrinktas geriausiu krūmu 

Ekspertė taip pat paminėjo augalą, kuriam gerai suvešėjus, net piktžolėms sunku iš po jo pralįsti. 

„Anglijos prestižinėje gėlių dizaino parodoje snaputis (lot. geranium) buvo išrinktas metų augalu. Toks apdovanojimas pirmiausia buvo už tai, kad jis labai dera prie kitų augalų, nėra reiklus, yra atsparus augalų ligoms, jo priežiūra paprasta, nereikia skabyti jo žiedų“, – pasakojo ekspertė.

L. Liubertaitė įvardijo dar vieną lietuvių klaida: nusiperkama daug skirtingų gėlių, jos pasodinamos ir kartu atrodo nekaip.

„Atrodo, lyg ir gražu turėtų būti, tačiau tai neatrodo skoningai ar maloniai akiai, reikėtų derinti spalvas, pavyzdžiui, pasirinkti ribotą spalvų skaičių, tarkim, geltonos ir mėlynos spalvos augalų žiedų“, – patarė ekspertė.

Pašnekovė sakė, kad vertėtų pasėti vienos rūšies sėklas, bet skirtingų spalvų, tokiu atveju, augalai vienoje vietoje atrodys gerai, nes bus tokie patys, to paties aukščio, skirsis tik spalva.

„Jeigu pasielgsite atvirkščiai: sėsite skirtingų rūšių augalus, gėlės bus skirtingos ir viskas susimaišys, kitiems į akis kris kaip neskoningas sprendimas“, – sakė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)