Renovacija tik įsibėgėja

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta pastebi, jog įsigaliojus naujam renovacijos modeliui, pagal kurį daugiabučių modernizacijos projektai pradėti įgyvendinti per savivaldybes, visas procesas įgavo iki šiol neregėtą pagreitį. Tai leidžia pagrįstai manyti, jog naudą pajus ne tik renovuotų daugiabučių gyventojai, bet ir statybų įmonės.

„Įgyvendinant daugiabučių atnaujinimo programą nuo 2013 m. pasirašyta daugiau kaip 1000 rangos sutarčių. Iš jų jau užbaigti daugiau kaip 200 projektų, o likusius planuojama įgyvendinti per 2015 m. Palyginimui, 2005 – 2012 m. buvo renovuoti tik 479 daugiabučiai. Žinoma, matysime tiesioginę šių procesų įtaką tiek statybų sektoriui, tiek visai šalies ekonomikai.

Vien šiuo metu įgyvendinamų sutarčių bendra vertė viršija 200 mln. eurų. Palyginimui, visų statybos darbų bendra apyvarta 2014 m. siekė apie 2,5 mlrd. eurų. Taigi matome, kad renovacijos indėlis yra tikrai svarus“, – teigė BETA direktorius Valius Serbenta.

Gali pritrūkti darbo jėgos

Šiandien daugiabučių modernizavimo programose dalyvauja apie 300 statybų įmonių. Dideli renovacijos mastai, tikimasi, turėtų prisidėti prie statybos sektoriaus išlikimo tarp labiausiai augančių šalies ūkio sektorių.

Tiesa, pasigirsta ir nerimo dėl galimo statybininkų trūkumo.Dėl intensyvėjančios renovacijos turėtų išaugti aukštos klasės statybininkų paklausa. Kyla klausimas, ar Lietuvos rinka sugebės patenkinti žymiai padidėjusią aukštos klasės statybų rangos darbų poreikį.

Renovacijos rangos darbus vykdančios bendrovės vadovas Alvydas Rudokas teigia, jog statybininkų trūkumas yra reali galimybė, tačiau tai nebūtinai yra bloga naujiena.

„Yra tokių minčių, kad gali pritrūkti statybininkų. Visko gali būti. Bet nemanau, kad reikės samdyti užsienio rangovus. Pagalvokite, kiek mūsų statybininkų į užsienį išvažiavę. Jei pakils fasadininkų paklausa, suveiks rinkos dėsniai. Tai reiškia, kad tie specialistai gaus didesnį atlygį. Tai kodėl tuomet jiems likti Airijoj ar Anglijoj, jei ir čia galės užsidirbti?“ – retoriškai klausė A. Rudokas.

Tikimasi statybininkų net iš Ukrainos

Kitos renovacijos darbais užsiimančios įmonės direktorius Tadas Kalanta taip pat mano, kad profesionalių statybininkų gali būti per mažai. Tiesa, jis tiki, jog atsiradusį poreikį gali tenkinti ir darbuotojai iš užsienio.

„Kvalifikuotų statybininkų tikrai gali pritrūkti. Čia problema reali. Tačiau nemanau, kad tas pats bus su pagalbiniais darbuotojais. Dėl didesnio profesionalių statybininkų poreikio gali padaugėti darbuotojų iš kitų šalių. Tarkime, realu, kad dėl sudėtingos politinės situacijos netrūks norinčių atvykti iš Ukrainos“, – sakė T. Kalanta.