Statybų sektorius per paskutinius metus rodo aiškius atsigavimo ženklus po krizės metu patirto šoko. Statybų apimtys auga, o statybininkų atlyginimai – taip pat. Natūraliai tikimasi ir tam tikro šio sektoriaus paslaugų kainų augimo, o euro įvedimas įnešė dar daugiau nežinomųjų.

Ar verta nerimauti dėl galimo kainų augimo tiems, kurie mąsto apie savo daugiabučio renovaciją? To DELFI teiraujasi Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) vadovo Daliaus Gedvilo.

- Lietuvos gyventojai ilgą laiką iki naujosios valiutos pasirodymo nerimavo dėl kainų kilimo. Kokius pokyčius pastebėjote statybų rangos darbų rinkoje įvedus eurą?

- Euro įvedimas didesnių pokyčių statybos paslaugų kainose nesukėlė. Galima pastebėti, kad statybų paslaugų kainos brango, tačiau tai vyko dar iki šių metų sausio 1 d., kai buvo įvestas euras. Pagrindinė paslaugų pabrangimo priežastis buvo statybos specialistų darbo užmokesčio augimas.

- Daugiabučių renovacijos tempai šiuo metu labai dideli – programos įgyvendinimas pasiekė rekordines apimtis. Vien per šiuos metus bus įgyvendinta apie 800 projektų. Greičiausiai kvalifikuotų statybininkų paklausa dėl to ir toliau išliks didelė. Ar tai gali dar labiau išpūsti paslaugų kainą?
Dalius Gedvilas

- Čia reikėtų atsižvelgti į keletą aspektų. Vyriausybė kalba apie minimalaus darbo užmokesčio pakėlimą. Tai išties gali atsiliepti paslaugų kainoms. Na, o kvalifikuoti bei savo amatą išmanantys darbuotojai, kokybiškai atliekantys darbą, nėra ir niekuomet nebus pigūs, o būtent tokių specialistų paklausa šiuo metu jaučiama ir turėtų išlikti.

- Ar gyventojai, galvojantys inicijuoti būsto renovacijos projektus, artimiausiu metu turi ko baimintis dėl statybos paslaugų kainų? Ar šiuo metu palanku to imtis?

- Manau, kad atidėlioti renovacijos nėra prasmės. Žmonės dėl energetiškai neefektyvių būstų tuščiai iššvaisto labai daug pinigų. Atgyvenusių daugiabučių problema niekur neišnyks – ir ateityje Lietuvos gyventojams kels galvos skausmą, todėl ilgiau delsti neverta. Atnaujinti savo būstą bet kokiu atveju yra puikus pasirinkimas.