2014 metais vienintelę Lietuvoje termofikacinę jėgainę, kuri naudoja atliekas kaip kurą, lydėjo reikšmingi pokyčiai.

Aplinkos apsaugos agentūros taršos prevencijos ir leidimų departamento Klaipėdos skyrius pernai lapkričio 26 d. bendrovės „Fortum Klaipėda“ termofikacinei jėgainei išdavė pakeistą Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą, pagal kurį galima deginti nepavojingas komunalines atliekas po antrinio rūšiavimo ir nepavojingas gamybos atliekas iš visos Lietuvos. Šis leidimas suteikė galimybę atliekų kiekį jėgainės kuro balanse padidinti iki 70 proc. arba iki 180 tūkstančių tonų per metus.

2014 m. gruodžio 19 d. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija priėmė nutarimą „Dėl UAB „Fortum Klaipėda“ šilumos gamybos bazinės kainos dedamųjų nustatymo“. Nutarimas priimtas remiantis Lietuvos Respublikos Šilumos ūkio įstatymu, nes bendrovė „Fortum Klaipėda“ pasirašė sutartį su bendrove „Baltpool“ dėl viešuosius interesus atitinkančių paslaugų lėšų.

Šiemet sausio 7 d. įmonės valdybos posėdyje buvo nustatytos šilumos kainos dedamosios pirmiesiems šilumos bazinės kainos galiojimo metams.

Remiantis Šilumos kainų nustatymo metodikos nuostatomis, artimiausiu metu Komisijai konstatavus, kad šilumos kaina pirmiesiems šilumos bazinės kainos galiojimo metams bendrovė „Fortum Klaipėda“ nustatytos be pažeidimų, šios kainos dedamosios įsigalioja nuo vasario ir bus naudojamos skaičiuojant kovo mėnesio šilumos pardavimo kainą.

Nuo 2014 m. gruodžio 31 d. bendrovė „Fortum Klaipėda“ tapo valstybės reikšmės atliekų tvarkymo objektu.

Pasak bendrovės „Fortum Klaipėda“ direktoriaus Juozo Donielos, praėję metai buvo itin aktyvūs.

„Per 2014 metus priimta daug svarbių ir reikšmingų mūsų veiklai sprendimų. Sprendimas leisti atsivežti atliekas iš kitų Lietuvos regionų, ne tik padidins mūsų darbo efektyvumą, bet ir leis toliau išlaikyti konkurencingą poziciją dėl vienos iš mažiausių šilumos kainų Klaipėdos gyventojams. Be to, džiaugiamės galėdami prisidėti prie atliekų tvarkymo problemų sprendimo ne tik Klaipėdos regione, kur ši problema jau nėra tokia opi, bet ir kituose Lietuvos regionuose. 2015 metus „Fortum Klaipėda“ pasitinka su trim pagrindiniais principais, tai – konkurencinga kaina, mažesnė priklausomybė nuo dujų monopolio ir modernus atliekų tvarkymas. Drąsiai galime teigti, bendrovė „Fortum Klaipėda“ žengia didžiulį žingsnį pirmyn švaresnės energijos Klaipėdoje ir Lietuvoje link“, – pažymėjo Juozas Doniela.

Termofikacinė jėgainė šilumą parduoda įmonei „Klaipėdos energija“ ir tiekia į Klaipėdos miesto centralizuotą šilumos tiekimo sistemą.

Elektros energija tiekiama į Lietuvos elektros energijos tinklus. Jėgainės elektrinė galia - 20 MW, šiluminė - 50 MW ir papildomi 13 MW yra gaunami iš išeinančių dūmų žiemos laikotarpiu panaudojant kondensatorių.

Jėgainė per metus pagamina maždaug 40 pproc. Klaipėdos šilumos vartotojams reikalingo šilumos kiekio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)