Pagrindinis verslas, kuriuo užsiima J. Džiugelis, yra susijęs su didmenine prekyba elektronikos prietaisais. Pradėtas Lietuvoje verslas išsiplėtė ir į Vakarų bei Vidurio Europą. J. Džiugelis sako, kad kompiuteriai dirbti ir užsidirbti jam padeda jau nuo 16 metų, kuomet lankė internetinių svetainių kūrimo kursus. Sekėsi puikiai, ir dar nesibaigus kursams jis jau kūrė svetaines už pinigus.

O dabar J. Džiugelis turi dar didesnių siekių. Vilniuje jaunas verslininkas kuria „Baltijos ugdymo centrą“ – iniciatyvą, kuri sudarys sąlygas vaikams su judėjimo negalia būti ugdomiems kartu su sveikais vaikais ir užtikrins pilnavertę jų integraciją į visuomenę. Šiame centre vaikai su negalia ir kiti vaikai kartu bus ugdomi nuo pat darželio, taip užtikrinant, kad negalią turintys vaikai neliktų atskirti ir ribojami įprastų ugdymo įstaigos sienų.

„Man pačiam teko mokytis nuotoliniu būdu, ir supratau, kad tokia mokymosi sistema turi daug ydų. Aš pasisakau už pilną integraciją, kuomet visi visuomenės dalyviai – ir turintys negalią, ir ne – yra lygūs ir randa bendrą kalbą. Žmonės, sėdintys vežimėliuose, turi būti priimami kaip lygiaverčiai“, – sako verslininkas.

Pasak J. Džiugelio, iniciatyvą sudaro keturios pagrindinės veiklos – vaikų darželis, mokykla, dienos centras ir seminarų erdvė. Taip siekiama užtikrinti ugdymo proceso tęstinumą: vaikai „Baltijos ugdymo centre“ pradeda lankyti darželį ir baigia vidurinę mokyklą. Užklasinė veikla yra vykdoma pasitelkiant vaikų dienos centrą bei seminarų erdvę.

„Vakaruose jau egzistuoja stiprus suvokimas, kad visi žmonės yra lygūs ir turi turėti vienodas galimybes visuomenėje, taigi tokio tipo ugdymo įstaigos ten jau nieko nestebina. Kurdami „Baltijos ugdymo centrą“, mes siekiame prisidėti prie tokio požiūrio kūrimosi ir Lietuvoje. Norime, kad visi vaikai galėtų nuo vaikystės bendrauti ir draugauti“, – sako J. Džiugelis.

„Baltijos ugdymo centro“ steigimo procese J. Džiugelis randa įvairių bendraminčių – ir su negalia, ir sveikųjų. Kitiems žmonėms su negalia jis taip pat pataria nebijoti būti aktyviems, išlįsti iš savo aplinkos ir ieškoti galimybių.

„Patys susikuriame savo gyvenimą – kokio norime, tokį ir turėsime. Negalia nėra kliūtis kurti, aktyviai gyventi, užsiimti įdomia veikla. Aišku, dažnai atrodo, kad lengviausia yra pasiduoti, nieko nedaryti ir gyventi tik iš pašalpų. Ir tai taikoma toli gražu ne tik žmonėms su negalia – daugelis pasirenka tokį kelią. Tačiau nemanau, kad anksčiau ar vėliau tai gerai baigiasi“, – sako verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)