Kaip kaitrinę lemputę pakeisti LED?

Daugiausiai klausimų kyla tiems, kurie ilgą laiką naudoję kaitrines arba taupiąsias lemputes, nutaria pereiti prie LED lempučių. Tačiau DELFI kalbinti pašnekovai aiškino, kad žinant tam tikras taisykles, išsirinkti tinkamiausią lemputę nėra sunku.

Anot specialistų, reikia atminti, kad LED lemputės galingumas dažniausiai būna 8-10 kartų mažesnis už senos kaitrinės arba halogeninės lemputės. Pavyzdžiui, jei senos halogeninės lemputės galingumas 50 W, tai nusprendus pirkti LED, reikėtų ieškoti 5-7 W. O jei įrengiamas naujas būstas, tai lemputės parenkamos pagal pasirinkto šviestuvo tipą ir galingumą.

Kauno technologijos universiteto Elektronikos inžinerijos katedros profesorius dr. Vytautas Markevičius aiškino, kad perkant LED lemputę, kuri bus naudojama darbo kambaryje, reikia rinktis tokią, kuri spinduliuotų 400 liuksų arba dar netgi daugiau. „Mano nuomone, jei norite turėti tokį patį apšvietimą, koks buvo naudojant kaitrinę 60 vatų lemputę, reikia rinktis 10 vatų LED lemputę“, - sakė pašnekovas.

Apšvietimo specialistas dr. Genadijus Zablockis aiškino, kad lemputes galima rinktis pagal du parametrus – galingumą arba pagal tai, kiek šviesos sklinda iš šviesos šaltinio.

„Be to, perkant LED lemputę reikia įvertinti, koks tarnavimo laikas, kiek ji garantuoja įjungimo-išjungimo ciklų. Skirtingoms patalpų zonoms reikia skirtingų parametrų lempučių. Koridoriui reikia 50, virtuvei – 500, valgomajam – 200-250, miegamajam – 100, voniai – 200, o prie vonios veidrodžio 500 liuksų LED lemputės. Kalbant apie galingumą, tai jei anksčiau naudojote įprastas lemputes, o dabar nutarėte pirkti LED, vietoj 100 W, rinkitės 10 W lemputės. Jei anksčiau naudojote 60 W lemputę, dabar pirkite 6-9 W“, - kalbėjo pašnekovas.

Sklaidos kampas – ne bereikšmis apibrėžimas

LED lemputėmis prekiaujančios įmonės UAB „ELMO technologijos" Vilniaus apšvietimo salono vadovas Vytautas Stūglys taip pat teigė, kad anksčiau lempos galingumas buvo lyginamas vatais. Jei trūkdavo šviesos, buvo normalu naudoti didesnio galingumo lemputę ir taip jos išgauti daugiau.

„Šiandien to daryti nebepatartina, nes toks palyginimas gali būti klaidinantis. Svarbus yra energijos vartojimo efektyvumas. Tad reiktų lyginti lempos ar šviestuvo skleidžiamos šviesos kiekį liumenais (Lm) iš 1 W. Liumenais matuojamas lempos ar šviestuvo skleidžiamos šviesos kiekis. Tai yra vienas iš svarbiausių parametrų renkantis apšvietimo produktus. Renkantis pagal galingumą daugeliu atveju galima apsirikti, nes 5 W lemputė gali turėti didesnį šviesos srautą už 8 W lemputę. Reiktų pabrėžti, kad taupymo atžvilgiu 1 W neturi didelės reikšmės, nes per mėnesį apytiksliai sunaudoja elektros energijos tik už 5 centus“, - sakė pašnekovas.

Taip pat labai svarbus parametras yra šviesos sklaidos kampas. Jeigu norite apšviesti konkretų objektą, sukoncentruoti šviesą į darbinį paviršių ar išryškinti interjero detalę, reiktų rinktis siauro švietimo kampo lemputę ar šviestuvą. Jeigu siekiama tolygiai apšviesti patalpas, labiausiai tiks plataus apšvietimo kampo šviestuvai. Be to, pasirinkę platesnį apšvietimo kampą patalpoje išvengsite šešėlių.

Tose zonose, kur skaitote, dirbate, ruošiate maistą, rekomenduojama rinktis koncentruoto kampo šviestuvus ar LED lempas, o poilsio ar bendrose patalpose – platesnio apšvietimo kampo šviestuvus ar lempas. O poilsio ar bendrose patalpose geriau tinka platesnio apšvietimo kampo šviestuvai ir lempos.

Kokias klaidas darome dažniausiai?

„ELMO“ atstovas aiškino, kad kiekvienai patalpai reikia skirtingo apšvietimo. Pavyzdžiui, virš valgomojo stalo reikėtų maždaug 200 liuksų (lx). Svetainei, kaip ir kitose gyvenamosiose patalpose, rekomenduojamas nuo 150 iki 200 lx apšviestumas.

Vonioje rekomenduojamas ramus apšvietimas, kuris nerėžia akies. Esant tamsioms vonios kambario plytelėms apšviestumas turėtų būti iki 300 lx., o esant šviesioms plytelėms užteks ir 200 lx. Itin svarbus veidrodžio zonos apšvietimas. Prie veidrodžio praleidžiame nemažai laiko, todėl reiktų naudoti papildomą šviestuvą.

O štai koridoriui pakaks nuo 75 iki 100 lx.

Kokias klaidas žmonės daro dažniausiai? Atsakydamas į šį klausimą A. Stūglys sakė, kad užsisakant šviestuvą ar lempą internetu ne visada žinoma, kur ji pritaikyta naudoti.

„Svarbu žinoti, kad LED lemputėms reikalingas aušinimas. Jų negalima įkišti į gaubtus, kur nevyksta oro cirkuliacija. Tokiomis sąlygomis jos perdegs daug greičiau negu deklaruojama. Prieš renkantis lempą ar šviestuvą reikia pasidomėti, kiek laiko per parą lemputė ar šviestuvas gali šviesti. Taip pat reikia įvertinti vidaus ar lauko sąlygomis produktas bus naudojamas“, - patarė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)